SVE ŠTO ZNAM O RIŽOTU

SVE ŠTO ZNAM O RIŽOTU

Skupila sam na jednom mjestu sve što sam kroz vrijeme naučila o rižotu. Sastojci mogu varirati ovisno o tome je li rižot “prazan” kao na primjer s bobom ili gljivama ili u njega ide sipa ili lignja. Detalji su navedeni kod pojedinih recepata, a ovdje je neki osnovni set što će vam trebati.

OSNOVNI SASTOJCI ZA 2 OSOBE

  • 150 g riže (Carnaroli ili neka druga za rižoto)
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 40 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 0,5 l temeljca (može od povrća, parmezana, a može i blagi pileći)
  • Svježe mljeveni papar
  • Šaka naribanog parmezana i jedna kockica (1×1 cm) maslaca za završetak

ZA POSLUŽIVANJE

Malo nasjeckanog svježeg začinskog bilja, par žlica kvalitetnog maslinovog ulja, malo parmezana

TRIKOVI I SAVJETI

  • Umjesto Carnaroli riže može se koristiti i Arborio. Meni je trenutno Carnaroli najbolja i uvijek mi rižoto bude najkremastiji kad nju koristim. Kupujem u Kauflandu, proizvođač je Sawi.
  • Riža se ne smije ispirati.
  • Od vina najčešće koristim neku domaću Graševinu, Silvanac ili Traminac, ali može bilo koje suho bijelo vino koje volite, a da nije s izraženom kiselinom.
  • Vrlo često to isto bijelo vino poslužujem uz jelo.
  • Kako za kuhanje uvijek koristim temeljac ne solim rižot dodatno, ali ako ipak volite malo slanije dodajte prstohvat/dva kad počnete dodavati temeljac
  • Umjesto pilećeg temeljca možete koristiti i neki povrtni ili od parmezana, bitno je da je blago posoljen kako ukupno ne bi bilo previše slano.
  • Temeljac treba biti što topliji kad se dodaje. Dovoljno je da zakuha na početku i onda se samo ostavi poklopljen.
  • Važno je temeljac dodavati pomalo kako se riža ne bi kuhala u previše vode. Otprilike 1 šeflju (kutlaču) svaki put.
  • Moguće je da će biti potrebno nešto manje ili više temeljca od napisanog jer ovisi o riži. Ako vam je nestalo temeljca može se dodati i malo vruće vode.
  • Ja koristim dublju tavu debelog dna s neprijanjajućim premazom pa nema opasnosti od lijepljenja, ali miješanje je bitno kako bi riža pustila škrob i postala kremasta.
  • Nemojte preskakati onaj zadnji dio s poklopcem.
  • U tom trenutku možete osim parmezana i maslaca dodati i malo nekog plavog sira. To daje malo poseban okus.
  • Za serviranje preporučam neke dublje tanjure (tipa oni “sateliti” kao na slici) kako bi se sačuvala toplina do kraja obroka
  • Obzirom da volim ljuto, prilikom posluživanja po vrhu narežem 1 zelenu Cayenne papričicu (ili neku drugu koja je aktualna) ili dodam ljuto maslinovo ulje umjesto običnog.
  • Za posluživanje možete koristiti bilo koje svježe začinsko bilje koje volite. Moji favoriti su svježi bosiljak, majčina dušica i kadulja.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *