Bolonjez na moj način
Ovo je neka moja varijanta bolonjeza. Talijani bi sigurno rekli da je previše umaka, ali mi to tako volimo. Količina u receptu je za 4 osobe. Obzirom da za pripremu umaka treba dosta vremena nekad napravim duplu smjesu i polovicu spremim u škrinju. Tako slijedeći put samo ponovno par minuta prokuham umak, skuham tijesto i ručak je na stolu za pola sata.
TIJESTO:
- 3 srednja jaja
- 300 g bijelog 00 brašna ili običnog glatkog
- 3 dobra prstohvata soli
- stroj za izradu tijesta
UMAK OD MESA:
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- mali komadić maslaca (2×2 cm)
- 1 veći obični luk, sitno nasjeckan
- 1 srednja mrkva, naribana
- 1 prutić celera, sitno nasjeckan (ili komadić 2×2 cm naribanog korijena celera)
- 700 g mljevene junetine
- 1 dl bijelog vina
- 400 g sosa od rajčica ili nasjeckanih pelata
- 4 polovice sušene rajčice iz ulja
- 2 lista lovora
- 2 češnaj češnjaka, sitno nasjeckana ili naribana
- malo soli (jači prstohvat) i malo mljevenog papra
DODATNO ZA POSLUŽIVANJE:
- naribani parmezan ili pecorino
- par žlica kvalitetnog maslinovog ulja
- listovi svježeg bosiljka/origano/majčina dušica
TIJESTO:
- promiješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
- u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
- mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
- umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
- umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
- uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
- preklopite i provucite opet i tako 3 puta
- napravite to sa svim tijestom
- zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini
- ostavite ih na stolnjaku pola sata da se prosuše prije rezanja
- izrežite ih na stroju na one široke rezance
- raširite po stolu da čekaju svoj red za kuhanje
UMAK OD MESA:
- ulje i maslac otopite u većoj tavi na srednjoj vatri i dodajte luk
- pirjajte oko 5 min dok luk nije lijepo staklast
- dodajte mrkvu i celer
- promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10 minuta, povremeno promiješajte
- dodajte češnjak i dobro promješajte 1 minutu
- dodajte junetinu, posolite i popaprite i pirjajte dok ne posmeđi, važno je razbiti sve eventualne grudice
- dodajte vino i kuhajte miješajući 5 minuta da alkohol ispari
- dodajte sos od rajčica, sjeckanu sušenu rajčicu i listove lovora
- pustite da krčka sat vremena (do sat i pol) polupoklopljeno
- po potrebi dodajte malo vode ako prebrzo postaje pregusto
- provjerite začinjenost i pustite da se dalje lagano krčka dok skuhate tijesto
Posluživanje:
- svježe tijesto se vrlo brzo skuha pa pazite na to
- nemojte ga jako iscijediti, neka slobodno ostane koja žlica vode
- dodajte umaka od mesa koliko želite, promiješajte dobro i poslužite u dubokim tanjurima
- prelijte s malo maslinovog ulja, pospite ribanim pecorinom/parmezanom i stavite koji listić bosiljka i/ili ostalih svježih začina
TRIKOVI I SAVJETI:
- prvo izvadim meso da bude sobne temperature kad dođe na red
- umijesim tijesto i stavim odmarati
- dok se ono odmara pripremam što mi treba za umak od mesa
- izvaljam tijesto i pustim ga da se suši
- izrežem ga u trakice taman dok počnem kuhati umak i pustim da se dalje suši na stolnjaku
- kao i obično u mojim receptima, sol u umaku je ispod prosjeka pa možete dodati i više ako volite slanije
- kad provjeravate slanost umaka od mesa računajte da ćete na kraju dodati i ribani sir (pecorino/parmezan) koji će dati dodatnu sol