Bolonjez na moj način

Bolonjez na moj način

Ovo je neka moja varijanta bolonjeza. Talijani bi sigurno rekli da je previše umaka, ali mi to tako volimo. Količina u receptu je za 4 osobe. Obzirom da za pripremu umaka treba dosta vremena nekad napravim duplu smjesu i polovicu spremim u škrinju. Tako slijedeći put samo ponovno par minuta prokuham umak, skuham tijesto i ručak je na stolu za pola sata.

TIJESTO:

  • 3 srednja jaja
  • 300 g bijelog 00 brašna ili običnog glatkog
  • 3 dobra prstohvata soli
  • stroj za izradu tijesta

UMAK OD MESA:

  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • mali komadić maslaca (2×2 cm)
  • 1 veći obični luk, sitno nasjeckan
  • 1 srednja mrkva, naribana
  • 1 prutić celera, sitno nasjeckan (ili komadić 2×2 cm naribanog korijena celera)
  • 700 g mljevene junetine
  • 1 dl bijelog vina
  • 400 g sosa od rajčica ili nasjeckanih pelata
  • 4 polovice sušene rajčice iz ulja
  • 2 lista lovora
  • 2 češnaj češnjaka, sitno nasjeckana ili naribana
  • malo soli (jači prstohvat) i malo mljevenog papra

DODATNO ZA POSLUŽIVANJE:

  • naribani parmezan ili pecorino
  • par žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • listovi svježeg bosiljka/origano/majčina dušica

TIJESTO:

  • promiješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
  • u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
  • mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
  • umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
  • umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
  • uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
  • preklopite i provucite opet i tako 3 puta
  • napravite to sa svim tijestom
  • zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini
  • ostavite ih na stolnjaku pola sata da se prosuše prije rezanja
  • izrežite ih na stroju na one široke rezance
  • raširite po stolu da čekaju svoj red za kuhanje

UMAK OD MESA:

  • ulje i maslac otopite u većoj tavi na srednjoj vatri i dodajte luk
  • pirjajte oko 5 min dok luk nije lijepo staklast
  • dodajte mrkvu i celer
  • promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10 minuta, povremeno promiješajte
  • dodajte češnjak i dobro promješajte 1 minutu
  • dodajte junetinu, posolite i popaprite i pirjajte dok ne posmeđi, važno je razbiti sve eventualne grudice
  • dodajte vino i kuhajte miješajući 5 minuta da alkohol ispari
  • dodajte sos od rajčica, sjeckanu sušenu rajčicu i listove lovora
  • pustite da krčka sat vremena (do sat i pol) polupoklopljeno
  • po potrebi dodajte malo vode ako prebrzo postaje pregusto
  • provjerite začinjenost i pustite da se dalje lagano krčka dok skuhate tijesto

Posluživanje:

  • svježe tijesto se vrlo brzo skuha pa pazite na to
  • nemojte ga jako iscijediti, neka slobodno ostane koja žlica vode
  • dodajte umaka od mesa koliko želite, promiješajte dobro i poslužite u dubokim tanjurima
  • prelijte s malo maslinovog ulja, pospite ribanim pecorinom/parmezanom i stavite koji listić bosiljka i/ili ostalih svježih začina

TRIKOVI I SAVJETI:

  • prvo izvadim meso da bude sobne temperature kad dođe na red
  • umijesim tijesto i stavim odmarati
  • dok se ono odmara pripremam što mi treba za umak od mesa
  • izvaljam tijesto i pustim ga da se suši
  • izrežem ga u trakice taman dok počnem kuhati umak i pustim da se dalje suši na stolnjaku
  • kao i obično u mojim receptima, sol u umaku je ispod prosjeka pa možete dodati i više ako volite slanije
  • kad provjeravate slanost umaka od mesa računajte da ćete na kraju dodati i ribani sir (pecorino/parmezan) koji će dati dodatnu sol
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *