Burek

Burek

Sve je teže pronaći taj “starinski” burek na četvrtine, pa da je još fin, da ima dovoljno mesa, da je vruć, da je….. Pa onda ideš probati može li se to napraviti i doma. Naravno da može. Možda treba napraviti koji burek dok se ne pogodi baš onaj pravi omjer svih sastojaka, papra, soli, ali svi redom koje sam napravila su bili odlični. Sigurno bolji od prosjeka pekara.

Sastojci:

  • 4 tanke kore
  • 3 debele kore natrgane na trakice

Nadjev od mesa:

  • 450g junećeg mljevenog mesa
  • 1,5 glavice crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice soli, mljeveni papar
  • par žlica suncokretovog ulja

Preljev:

  • 250ml vode
  • 30ml ulja (suncokretovo)

Priprema:

  • Usitnite obje vrste luka. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa dinstajte luk dok ne postane staklast.
  • Dodajte meso i dobro promiješajte kuhačom kako biste ga usitnili i ‘razbili’ kvržice. Posolite i dobro popaprite.
  • Dinstajte meso na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok ne ispari voda koju je mljeveno meso otpustilo.
  • Nadjev ostavite da se ohladi. Podijelite ga u 3 hrpice.
  • Za sočnost bureka je najvažnija tekućina kojom se premazuju kore.
  • U 250 ml vode dodajte ulje. Ostavite tri ili četiri žlice tekućine kojom ćete zaliti burek kad ga izvadite iz pećnice.

Slaganje:

  • U okrugli pekač (tepsiju) stavite papir za pečenje i posložite 3 tanke kore tako da malo vire van iz tepsije.
  • Dodajte 1/3 količine nadjeva od mesa pa sloj trećine kora natrganih na trake ili komade tako da prekrije meso.
  • Kore poprskajte mješavinom vode i ulja (koristite žlicu).
  • Ponovite sa 2/3 mesa.
  • Zadnji sloj mesa također prekrijte natrganim trakama, prelijte tekućinom, preklopite kore s dna koje ste ostavili da vire preko ruba tepsije
  • Prekrijte sa preostalom 1 tankom korom i „Ušuškajte“ burek i zalijte preostalom tekućinom.
  • Prekrijte cijelu posudu ALU folijom. Nemojte ju jako pritisnuti da se kore ne zalijepe.
  • Burek pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 35 minuta sa ALU folijom i još 10 minuta bez folije.
  • Izvadite ga van iz pećnice, prelijte s sačuvanih par žlica mješavine tekućine i vratite još oko 5 minuta z pećnicu da se zapeče.
  • Pečeni burek izvadite iz tepsije, preokrenite na dasku da gornja strana bude dolje i pustite da se ohladi do ‘jestive’ temperature.

Savjeti i trikovi:

  • Koristite kore koje kupite na placu ili u posebnim dućanima, bitno je da su tanke i debele jer se ne dobije isti rezultat ako su sve iste
  • Ja najčešće koristim kore kupljene u Veronika dućanima ili odem direktno kod proizvođača Kasami iz Dugog Sela gdje se mogu kupiti pojedinačno
  • Nemojte koristiti one ultra tanke (tipa Tena, Klara…) jer jednostavno nećete dobiti strukturu koja je potrebna
  • Meso uvijek koristim čistu junetinu, preporučam ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena prije pripreme jer se lakše razbiju kvržice
  • Možda će vam se činiti da je to premalo soli, ali ja jednostavno inače manje solim sve što kuham pa prvi put probajte kako piše, a za dalje povećajte sol ako je potrebno
  • Meni ovaj burek uvijek uspije, istina, napravila sam ih puno do sad tako da samo hrabro dalje ako prvi ne bude baš kao iz pekare 🙂
  • Nikad nisam probala sa svježim tijestom pa javite ako vi jeste 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published.