Osnovni recept za tjesteninu

Osnovni recept za tjesteninu

Svježa domaća tjestenina mi je dugo bila bauk, a onda sam shvatila koliko ju je jednostavno napraviti uz malu pomoć stroja za tijesto. Treba uložiti malo vremena, ali sigurni ste da u tom tijestu nema ništa više osim tri sastojka: jaja, brašno i sol. Ja ju nikad ne sušim kako bih je spremila već uvijek radim svježu.

SASTOJCI ZA TIJESTO (za 2 osobe):

  • 2 srednja jaja (L)
  • 200 g bijelog glatkog brašna (može i ono 00)
  • 2 dobra prstohvata soli
  • stroj za izradu tijesta

PRIPREMA TIJESTA:

  • Promiješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
  • U sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
  • Mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
  • Umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
  • Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
  • Uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
  • Preklopite i provucite opet i tako 3 puta
  • Napravite to sa svim tijestom
  • Zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini
  • Ostavite ih na stolnjaku da se prosuše prije rezanja

Savjeti i trikovi:

  • Računajte 1 jaje po osobi, a ostale količine samo povećavate proporcionalno
  • Koristite domaća jaja ako možete
  • Nekad imam prilično mala jaja (52-54 g s ljuskom) i tada smanjim brašno na 80 g po jajetu. Ako je premekano dodam prstohvat-dva brašna. Dobro je da je tijesto prilično mekano, ali ne i preljepljivo.
  • Osim bijelog brašna ponekad kombiniram i sa 25% integralnog ili heljdinog brašna – daje dodatan okus i malo drugačiju teksturu. Ali oprezno-heljda daje krhkost i rezanci postanu lomljivi kad se skuhaju
  • Uvijek koristim stroj za tijesto tako da nemam savjete za ručni rad
  • Kad koristite stroj za izrezivanje “špageta” ili tagliatella pustite da se tjestenina suši 30-40 minuta. Jer ako se presuši neće se dati strojno izrezati. Probajte komadić nakon 30 minuta i vidite kako se reže
  • Izrezanu dugu tjesteninu raširite po stolu da se ne preklapa kako se ne bi slijepila. Ili ju objesite preko kuhače kao na mojoj slici
  • Tjesteninu uvijek kuhajte u dosta posoljene vode, a možete koristiti i neki temeljac kako bi vam tjestenina bila još ukusnija
  • Pazite na tijesto dok se kuha jer je svježoj tjestenini potrebno stvarno malo da se skuha, probajte svako malo dok niste zadovoljni kako je “al dente”. Računajte da će se još malo dovršiti i u toplom umaku u koju ju stavite
  • Krpice – kuhajte ih u dok ne isplivaju – to je vrlo kratko
  • “Špageti”, tagliatelle – kuhajte ih par minuta
  • Nemojte tijesto jako iscijediti, neka slobodno ostane koja žlica vode i odmah ga “bacite” u umak
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *