Pavlova koja uvijek uspije

Prvi put sam domaću Pavlovu probala kod šogorice Ivane. Oduvijek sam ljubitelj puslica i tih raznih kora od bjelanjaka, ali nikako mi nisu uspjevale kako treba. Sa strahom sam prionula na izradu i dogodilo se čudo i uspjela je savršeno. Ono što je još bolje je da svaki put bude jednako savršena. Svi koji su je imali priliku probati slažu se s tim.
Sastojci:
- Kore:
- 5 bjelanjaka
- 50 g domaćeg vanili šećera
- 170 g običnog bijelog šećera
- 1 žličica octa
- Nadjev:
- 600 ml vrhnja za šlag
- 2 šlag fixa
- 300 do 400 g ili više voća po želji
- Za ukras:
- malo preostalog smrznutog voća
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 140°C s ventilatorom
- Na papirima za pečenje iscrtajte 3 kruga promjera 18 cm – ja koristim tri pleha koja rasporedim u 3 nivoa kao na slici (ako imate samo 2 onda na jednom iscrtate dva kruga, na drugom jedan krug)
- Izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete jako čvrstu smjesu i malo po malo dodajte šećer, vanili šećer i na kraju kad je dobro umiješano dodajte ocat i miksajte dok smjesa ne postane jednolična i čvrsta
- Podijelite smjesu na tri kruga, malo poravnajte i sušite 60 minuta na 140°C
- Nakon 60 minuta, ugasite pećnicu i ostavite kore unutra da se još malo suše (10 minuta)
- Izvadite ih i ostavite nekoliko sati da se dobro prosuše
- Oprezno ih maknite sa pek papira – možete koristiti oštricu dugačkog noža
- Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa šlag fixom
- Na podlogu (ili zvono za tortu) prvo na sredinu stavite žlicu šlaga da vam se kora malo zalijepi i ne kliže
- Stavite prvu koru na podlogu, na nju šlag, pa poslažite voće, stavite drugu koru, pa šlag i opet voće, i na zadnju koru stavite šlag i dekorirajte voćem po želji
Savjeti i trikovi:
- Ako nemate domaći vanili šećer stavite 5 kupovnih vanili šećera ili pola žličice esencije vanilije. Dodajte bijelog šećera da imate ukupno 220 g
- Kore napravim navečer, kako bi se preko noći dobro osušile i ohladile, jer im je potrebno nekoliko sati. Hlade se u ohlađenoj pećnici
- Najčešće koristim smrznuto šumsko voće Ledo jer mi je tu omjer kiselkastog voća najbolji
- Kore punim nekih 6-7 sati prije posluživanja i to mi se pokazalo kao idealno vrijeme da torta dobije sočnost, ali da se ne razmoči previše
- Kad radite sa svježim voćem računajte još 2 sata više jer se smrznuto voće brže “topi”
- Za fešte kad ima veći broj ljudi koristim varijantu od 7 jaja i promjer krugova 21 cm. Ostale sastoje povećam proporcionalno
- Žumanjke iskoristim za kremu od vanilije – stavim kremu u čašice i dodam svježe ili smrznuto voće. Po želji se može staviti i malo šlaga

