Pavlova koja uvijek uspije

Pavlova koja uvijek uspije

Prvi put sam domaću Pavlovu probala kod šogorice Ivane. Oduvijek sam ljubitelj puslica i tih raznih kora od bjelanjaka, ali nikako mi nisu uspjevale kako treba. Sa strahom sam prionula na izradu i dogodilo se čudo i uspjela je savršeno. Ono što je još bolje je da svaki put bude jednako savršena. Svi koji su je imali priliku probati slažu se s tim.

Sastojci:

  • Kore:
    • 5 bjelanjaka
    • 50 g domaćeg vanili šećera
    • 170 g običnog bijelog šećera
    • 1 žličica octa
  • Nadjev:
    • 600 ml vrhnja za šlag
    • 2 šlag fixa
    • 300 do 400 g ili više voća po želji
  • Za ukras:
    • malo preostalog smrznutog voća

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 140°C s ventilatorom
  • Na papirima za pečenje iscrtajte 3 kruga promjera 18 cm – ja koristim tri pleha koja rasporedim u 3 nivoa kao na slici (ako imate samo 2 onda na jednom iscrtate dva kruga, na drugom jedan krug)
  • Izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete jako čvrstu smjesu i malo po malo dodajte šećer, vanili šećer i na kraju kad je dobro umiješano dodajte ocat i miksajte dok smjesa ne postane jednolična i čvrsta
  • Podijelite smjesu na tri kruga, malo poravnajte i sušite 60 minuta na 140°C
  • Nakon 60 minuta, ugasite pećnicu i ostavite kore unutra da se još malo suše (10 minuta)
  • Izvadite ih i ostavite nekoliko sati da se dobro prosuše
  • Oprezno ih maknite sa pek papira – možete koristiti oštricu dugačkog noža
  • Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa šlag fixom
  • Na podlogu (ili zvono za tortu) prvo na sredinu stavite žlicu šlaga da vam se kora malo zalijepi i ne kliže
  • Stavite prvu koru na podlogu, na nju šlag, pa poslažite voće, stavite drugu koru, pa šlag i opet voće, i na zadnju koru stavite šlag i dekorirajte voćem po želji

Savjeti i trikovi:

  • Ako nemate domaći vanili šećer stavite 5 kupovnih vanili šećera ili pola žličice esencije vanilije. Dodajte bijelog šećera da imate ukupno 220 g
  • Kore napravim navečer, kako bi se preko noći dobro osušile i ohladile, jer im je potrebno nekoliko sati. Hlade se u ohlađenoj pećnici
  • Najčešće koristim smrznuto šumsko voće Ledo jer mi je tu omjer kiselkastog voća najbolji
  • Kore punim nekih 6-7 sati prije posluživanja i to mi se pokazalo kao idealno vrijeme da torta dobije sočnost, ali da se ne razmoči previše
  • Kad radite sa svježim voćem računajte još 2 sata više jer se smrznuto voće brže “topi”
  • Za fešte kad ima veći broj ljudi koristim varijantu od 7 jaja i promjer krugova 21 cm. Ostale sastoje povećam proporcionalno
  • Žumanjke iskoristim za kremu od vanilije – stavim kremu u čašice i dodam svježe ili smrznuto voće. Po želji se može staviti i malo šlaga
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *