Čvarkuša
Spletom okolnosti jednom sam dobila nekoliko kutijica namaza od čvaraka. Fin je, samo kako da ga potrošim kad slabo jedemo kruh….. ? A onda sam se sjetila da već dugo želim probati napraviti čvarkuše.
Mjesto gdje ćeš naći pouzdane recepte i korisne savjete
Ideje i detaljni opisi recepata za ručak ili večeru.
Spletom okolnosti jednom sam dobila nekoliko kutijica namaza od čvaraka. Fin je, samo kako da ga potrošim kad slabo jedemo kruh….. ? A onda sam se sjetila da već dugo želim probati napraviti čvarkuše.
Brze i fine. Osnovu za ovaj recept pronašla sam u knjizi za Dukan prehranu, a onda sam ga malo nadogradila. Ono što ovu priču čini posebno dobrom su ljuti dijelovi. Ako niste fan možete i bez toga, ali probajte jednom i tu varijantu.
Znam da ovo nije “prava” carbonara u koju ne ide vrhnje nego samo žumanjci, međutim ovo je odličan izbor za brzo i ukusno jelo na kraju radnog dana.
Kad vam nakon soparnika ostanu stapke od blitve pospremite ih u frižider i iskoristite dan-dva kasnije za ovo lagano i ukusno jelo. Mogu ga iskoristiti i vegeterijanci koji samo preskoče slaninicu 🙂 i umjesto nje u blitvu dodaju žlicu maslinovog ulja ili maslaca.
Što učiniti kad u vrtu imaš masu blitve, a želiš nešto drugačije od blitve na lešo? Par osnovnih sastojaka koje obično svi imamo doma, malo volje, dobar recept i voila….. fini ručak je tu… Ovaj zanimljivi način izrade tijesta još je bolji od standardnog za sopranik.
Možda na prvu popis sastojaka zvuči komplicirano, ali nije strašno. Prednost joj je što se napravi večer prije fešte i ne morate se dalje brinuti. Samo je u trenutku posluživanja izvadite i eto odličnog sočnog priloga plati s narescima…
Bučnica je kao ono neki klasik, ali pohvale za moju su počele tek kad mi je jedna baka s placa ispričala kako ona radi bučnicu. Kad pošaljem recept svi me uvijek pitaju: a ne treba namazati kore? Ne. Maslac koji se stavlja po vrhu je sasvim dovoljan. Probajte i uživajte u komplimentima gostiju….
Ovog proljeća sam po prvi put odlučila posaditi poriluk jer sam naišla na sadnice na akciji :-). Bio je to pun pogodak! Briga oko njega je minimalna, a i sigurna sam da nema nikakve kemije. Kao i obično kod variva, malo pancete ili špekića čini bitnu razliku u konačnom rezultatu.
Ne mogu ih pohvaliti da se brzo pripremaju, ali su zato jako ukusni. Dobri su i hladni slijedeći dan. Odlično se slažu sa svim vrstama variva, a po ljeti mi najbolje idu uz Tzatziki (umak sa svježim krastavcima)…
Kad sam prvi put vidjela ovaj recept bila sam vrlo neodlučna. A onda se dogodilo da imam goste i da nemam puno vremena za pripremiti nešto. I dogodila se ljubav prema ovom tijestu. Testiranjem sam malo promijenila originalni recept i smanjila maslac, a dodala malo soli u tijesto i eto ga – zvijezda je rođena…
Ovo je često jelo na našem stolu jer smo ljubitelji ribe svih vrsta. Brzo se sprema i nema puno sastojaka. Kako nemam tržnicu blizu vrlo često koristim ribu koju već imam u zamrzivaču.
Oduvijek sam o majonezi razmišljala kao o nečemu jako kompliciranom i osjetljivom. Pa kao to treba kap po kap ulja, ma tko će se time baviti u normalnim uvjetima amaterske kuharice, ima kupovne… A onda mi je Dijana otvorila oči i pokazala da stvari mogu biti i jednostavne ako znaš kako… pa eto ga…. Uspije svaki put, jedino treba slijediti upute 🙂
Sve je teže pronaći taj “starinski” burek na četvrtine, pa da je još fin, da ima dovoljno mesa, da je vruć, da je….. Pa onda ideš probati može li se to napraviti i doma. Naravno da može. Možda treba napraviti koji burek dok se ne pogodi baš onaj pravi omjer svih sastojaka, papra, soli, ali svi redom koje sam napravila su bili odlični. Sigurno bolji od prosjeka pekara.
Toliko mi je odličan da do sad uopće nisam eksperimentirala s promjenama sastojaka. Uspio je svaki put do sada, traje u frižideru dok se ne potroši, ide u majonezu, ma vrhunski je…. A stvarno je jednostavno, nikad više nećete trebati kupovni senf s aditivima i tko zna s čime još.
Ovaj recept sam dobila od prijateljice Martine i jedan je od rijetkih koji niti nakon puno primjena nisam ni trunku promijenila. Samo sam u recept dodala trikove i savjete da vam bude lakše. Meni su najbolje kad koristim punjenje od svježeg sira, ali svi sirevi su prijatelji ovih kiflica…
Taj grah. To kao svi znaju skuhati. Ono, kak ne znaš skuhati grah? Pa to ti je jednostavno… Iako ga sad već nešto vremena znam skuhati stvarno dobro i dalje se držim recepta i ne improviziram puno. I super je što uvijek dobro ispadne. Nije potrebna zaprška jer na ovaj način bude prilično gust. Ako slučajno nisam potpuno zadovoljna gustoćom na kraju samo uzmem manju količinu svega i usitnim štapnim mikserom i vratim natrag.
Izvrsni su za vruće ljetne dane kad trebate neko lagano jelo i osvježavajući umak…. Nemojte se uplašiti količine sastojaka i pripreme, samo sve pripremite i onda ide brzo. Možete ih peći u tavi ili u pećnici.