Svježi bakalar s krumpirom

Svježi bakalar s krumpirom

Ovo je omiljeni recept mog supruga. Započelo je prije par godina kada se u jednom trgovačkom lancu pojavio svježi bakalar po vrlo pristupačnoj cijeni. Pa se G. vratio iz dućana s bakalarom od par kila :-). U zadnje vrijeme se teško nađe svježi bakalar pa najčešće koristim file svježeg oslića.

Sastojci za 2 osobe:

  • 450 g filea svježeg bakalara (ili oslića)
  • 300 g krumpira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • Prstohvat soli
  • Mljeveni papar prema ukusu
  • 6 dl vruće vode (otprilike)

Priprema:

  • Luk i češnjak narežite na tanke listiće, krumpir ogulite i narežite na ploške, nasjeckajte peršin.
  • U dublju posudu debljeg dna posudu stavite 3 žlice maslinovog ulja, na ulje rasporedite polovicu luka i na to 2/3 krumpira.
  • Lagano posolite pa složite ribu. Po ribi rasporedite ostatak luka, ravnomjerno stavite i češnjak.
  • Malo posolite, popaprite pa sve pospite peršinom.
  • Po vrhu složite ostatak krumpira i prelijte 1 žlicom maslinovog ulja pa nanovo malo popaprite.
  • Sve lagano zalijte vrućom vodom i vinom, pa stavite na vatru poklopljeno kuhati dok ne provre.
  • Kada provre napola otklopite, malo smanjite vatru i nastavite kuhati 30-tak minuta tj. dok ploške krumpira nisu kuhane.
  • Nemojte miješati, nego samo protresati posudu.
  • Prije posluživanja probajte pa dosolite po potrebi.

Savjeti i trikovi:

  • Isto tako može se iskoristiti i smrznuti bakalar, ali okus je uvijek bolji kad je riba svježa.
  • Ako želite još malo pojačati okus ribe preporučam da od glava i kostiju napravite temeljac i iskoristite ga umjesto vruće vode.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *