Svježi bakalar s krumpirom

Ovo je omiljeni recept mog supruga. Započelo je prije par godina kada se u jednom trgovačkom lancu pojavio svježi bakalar po vrlo pristupačnoj cijeni. Pa se G. vratio iz dućana s bakalarom od par kila :-). U zadnje vrijeme se teško nađe svježi bakalar pa najčešće koristim file svježeg oslića.
Sastojci za 2 osobe:
- 450 g filea svježeg bakalara (ili oslića)
- 300 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- Prstohvat soli
- Mljeveni papar prema ukusu
- 6 dl vruće vode (otprilike)
Priprema:
- Luk i češnjak narežite na tanke listiće, krumpir ogulite i narežite na ploške, nasjeckajte peršin.
- U dublju posudu debljeg dna posudu stavite 3 žlice maslinovog ulja, na ulje rasporedite polovicu luka i na to 2/3 krumpira.
- Lagano posolite pa složite ribu. Po ribi rasporedite ostatak luka, ravnomjerno stavite i češnjak.
- Malo posolite, popaprite pa sve pospite peršinom.
- Po vrhu složite ostatak krumpira i prelijte 1 žlicom maslinovog ulja pa nanovo malo popaprite.
- Sve lagano zalijte vrućom vodom i vinom, pa stavite na vatru poklopljeno kuhati dok ne provre.
- Kada provre napola otklopite, malo smanjite vatru i nastavite kuhati 30-tak minuta tj. dok ploške krumpira nisu kuhane.
- Nemojte miješati, nego samo protresati posudu.
- Prije posluživanja probajte pa dosolite po potrebi.
Savjeti i trikovi:
- Isto tako može se iskoristiti i smrznuti bakalar, ali okus je uvijek bolji kad je riba svježa.
- Ako želite još malo pojačati okus ribe preporučam da od glava i kostiju napravite temeljac i iskoristite ga umjesto vruće vode.




