Pekmez od malina

Pekmez od malina

“Pekmez je gusta smjesa voća u koju se, prema ukusu, dodaje šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se on uopće ne dodaje, ovisno o količini voća. Kuha se dok ne postane u potpunosti gust. Može sadržavati komadiće voća, a kod pripreme ne koristi se ni pektin, niti bilo kakva limunska kiselina. Najčešći pekmez je onaj od šljiva.”

Džem od marelica

Džem od marelica

“Džem ima veće, pa čak i nedovoljno skuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Priprema se od samo jedne vrste voća. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri uživanju. Dodaje se nešto šećera po želji, a kako je džem u potpunosti prirodan, a voće od kojeg se sprema prirodno slatko, on ponekad nije ni potreban.”

Džem od borovnica

Džem od borovnica

Ovo je stvarno jako jednostavan džem koji se može pripremiti od svježih ili smrznutih borovnica. Bez šećera i bez konzervansa, samo borovnice, med i sok od limuna.

Ajvar-Orange lady

Ajvar-Orange lady

Ako ste ikad tražili recept za ajvar onda znate da svatko ima svoj recept za najbolji ajvar…. I da se treba pomučiti i skuhati bar nekoliko da dođete do “onog svog najboljeg”. A čula sam da postoje i oni sretnici koji baš od prve pogode pravi recept… Ja sam od onih prvih pa mi je trebalo nešto vremena da dođem do ovog mog recepta. Ali možda ste baš vi sretnici kojima će on biti onaj “pravi” 🙂

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci

Moja svekrva radi odlične kisele krastavce. Hrskave, s finim okusom kopra, ono kao kupovne…. I tako sam ja odlučila jedne godine otići na tečaj kod nje i sad i ja znam. Samo eto, ja volim ljuto pa su moji uglavnom s dodatkom nekih ljutih elemenata…