Ajvar-Orange lady

Ajvar-Orange lady

Ako ste ikad tražili recept za ajvar onda znate da svatko ima svoj recept za najbolji ajvar…. I da se treba pomučiti i skuhati bar nekoliko da dođete do “onog svog najboljeg”. A čula sam da postoje i oni sretnici koji baš od prve pogode pravi recept… Ja sam od onih prvih pa mi je trebalo nešto vremena da dođem do ovog mog recepta. Ali možda ste baš vi sretnici kojima će on biti onaj “pravi” 🙂

Sastojci:

  • 3 kg crvene zrele ajvar paprike
  • 1,2 kg patliđana (to su 2-3 patliđana)
  • 4 dl suncokretovog ulja za kuhanje
  • 7 prstohvata soli
  • 2 Habanero Orange svježe papričice
  • 6-8 malih staklenki (cca 200ml)
  • 1-2 dl suncokretovog ulja za uliti u napunjene staklenke

Priprema:

  • Paprike ispeći na roštilju i staviti u poklopljenu posudu da se “upare” preko noći.
  • Patliđane prerezati na pola i ispeći ih kožom prema dolje u prethodno zagrijanoj pećnici na 185°C nekih 20-30 minuta (ovisno o veličini).
  • Oguliti papriku od kore i koštica i očistiti patliđane od kore.
  • Ako su patliđani veliki i imaju puno koštica onaj dio patliđana s puno koštica propasirati kroz pasirku za paradajz
  • Papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u lonac i stavite na laganu vatru.
  • Tijekom kuhanja smjesu je potrebno često miješati (ja stavim timer na 8 min), a ulje postepeno dolijevajte po 0,5 dcl svakih 20 minuta.
  • Kad dodate ulje svaki put dobro umješajte jer na taj način će na kraju biti fino kremasto.
  • Sol također dodajte prstohvat po prstohvat. Ako mislite da vam treba više od ove količine koju sam navela slobodno dodajte još po svom ukusu.
  • Računajte da će se ajvar kuhati 3 do 4 sata.
  • Pripremljene čiste staklenke (bez poklopaca) stavite u pećnicu kad vidite da je avaj pri kraju. U mom slučaju nakon 3,5 sata.
  • Pećnicu uključite na 100°C, kad se zagrije ostavite staklenke barem desetak minuta da se dobro steriliziraju.
  • U međuvremenu poklopce očistite medicinskim alkoholom (umočite grudicu vate u alkohol i prebrišite dobro čepove i ostavite ih da se osuše)

Punjenje bočica:

  • Iz pećnice vadite 2 po 2 staklenke i punite ih vrućim ajvarom i vraćajte nezatvorene u pećnicu. Na taj način se ajvar malo zapeče po vrhu.
  • Kad su sve staklenke napunjene u nekoj posudi zagrijte malo suncokretovog ulja (ne da bude vruće, samo da bude jako toplo na cca 60°C).
  • Izvadite staklenke i u svaku dolijte malo ulja da prekrije ajvar.
  • Zatvorite čepovima i vratite u pećnicu.
  • Ugasite pećnicu i sve ostavite tako do slijedećeg dana.
  • Pospremite ajvar na neko suhi prohladno mjesto (tipa podrum, špajza ili gdje već čuvate zimnicu).
  • Obzirom da nema konzervansa nakon otvaranja se preporuča držanje u frižideru i brza potrošnja.

Savjeti i trikovi:

  • Ja koristim male staklenke jer mi je tako najpraktičnije, ali ako nemate tako male naravno možete koristiti i veće
  • Prvo očistim paprike izvana od spaljene kore, pa tek onda krećem na čišćenje od sjemenki.
  • Vodu koja se ocijedila od pečenih paprika ne bacam nego stavim u lonac na laganu vatru, u nju dodam ostatke sjemenki i ostale otpatke kad čistim paprike (bez crne kore! to bacim.)
  • Pustim da se zgusne, procijedim i stavim u ajvar. Esencija mirisa i okusa…..
  • Za Hrabranero: 4 Savine, 1 Choco i 1 s repićem 🙂



Leave a Reply

Your email address will not be published.