Pesto

Pesto

Pesto teoretski može biti od bilo čega zelenog. Dobro, možda ne baš od bilo čega, ali recimo bosiljak, medvjeđi luk, mišanca…. Također u njega mogu ići različite sjemenke: pinjoli, orasi, bademi, indijski oraščići. Svaki je odličan na svoj poseban način. Pa vam ja u ovom receptu donosim neki generalni omjer sastojaka. Ponekad je potrebno nešto više ulja, zelenila može biti i nešto više, ali otprilike to je to. Ja ne stavljam sol jer kasnije na gotovo jelo dodajem puno parmezana.

Jetrica s batatom

Jetrica s batatom

Volite pileća jetrica i volite batate? Ovo je odlična prilika da svoje omiljene sastojke spojite u jedno jelo. Koje se lako i brzo pripremi kad stignete s posla. Malo začinskog bilja na vrhu pa još i lijepo izgleda.

Osnovni recept za tjesteninu

Osnovni recept za tjesteninu

Svježa domaća tjestenina mi je dugo bila bauk, a onda sam shvatila koliko ju je jednostavno napraviti uz malu pomoć stroja za tijesto. Treba uložiti malo vremena, ali sigurni ste da u tom tijestu nema ništa više osim tri sastojka: jaja, brašno i sol. Ja ju nikad ne sušim kako bih je spremila već uvijek radim svježu.

Salata od govedine, rukole i krumpira

Salata od govedine, rukole i krumpira

Ova salata je najbolja s mladim krumpirima, ali može se raditi i s običnim. Ako su skroz mladi i iz domaće proizvodnje nemojte ih niti guliti. Izvrsno je ako na placu kupite domaću rukolu koja je daleko intenzivnija od ove iz supermarketa. Ako ju imate u vrtu to je još bolje 🙂

PAŠTETA OD TUNE

PAŠTETA OD TUNE

Ovu paštetu radim godinama iako to ne činim često. Uglavnom kad mi dolaze gosti ili kad je neka fešta. Najbolje se slaže s domaćim raženim kruhom ili prepečenim bijelim. Zahvalna je i može stajati nekoliko dana u frižideru.

Svježi bakalar s krumpirom

Svježi bakalar s krumpirom

Ovo je omiljeni recept mog supruga. Započelo je prije par godina kada se u jednom trgovačkom lancu pojavio svježi bakalar po vrlo pristupačnoj cijeni. Pa se G. vratio iz dućana s bakalarom od par kila 🙂 U zadnje vrijeme teško se nađe svježi bakalar pa najčešće koristim file svježeg oslića.

Kelj s pireom

Kelj s pireom

Ako ne volite klasičan kelj u obliku variva ovo je odličan izbor. Jeftino i jednostavno jelo koje stignete spremiti kad dođete s posla. Sasvim je okej i za slijedeći dan.

Bublice s domaćim kvascem

Bublice s domaćim kvascem

Osnova za ovaj recept su mi bile moje kiflice koje uvijek uspiju, ali sam htjela da budu s domaćim kvascem i da ih ne punim. Rezultat je bio stvarno odličan. Hrskavo izvana, meko i pahuljasto unutra, ma super. I ružmarin ispadne fino hrskav i dobro ide u ovoj kombinaciji.

Pohane hrskave tikvice iz pećnice

Pohane hrskave tikvice iz pećnice

Jako volim tikvice i stalno pokušavam i bolju polovicu nagovoriti na njih što mi do sad baš i nije uspijevalo. I onda je baš on donio ovu ideju s posla. Uz malo testiranja 2 različita recepta došla sam do ovog koji mi je najbolji. Uz njih najbolje ide sir s dosta vrhnja i puno vlasca ili tzatziki umak. Na isti način mogu se napraviti i patlidžani.

Kozice s batatom i avokadom

Kozice s batatom i avokadom

Ova kombinacija je odlična i osvježavajuća. Još kad bi kozice dolazile očišćene bilo bi još jednostavnije. Preporučam kupovinu onih krupnijih. brže se čiste :-). Ovu kombinaciju možete napraviti i u mesnoj varijanti tako da kozice zamijenite tanko rezanim steakom.

Dumplings iliti kineske okruglice

Dumplings iliti kineske okruglice

Kineske okruglice, gyoza, dumplings, momos… Sve su to imena za okruglice porijeklom iz Kine. Ovo je neka moja varijanta kako u kućnim uvjetima uživati u ovom specijalitetu. Lista sastojaka je poduža, ali neka vas to ne obeshrabri da se okušate u izradi ovog jela.

Pileća prsa s mozzarelom i kruškom

Pileća prsa s mozzarelom i kruškom

Ovaj jednostavan i često korišteni recept dugo čeka svoj trenutak objave. Uvijek nekako nemam vremena poslikati jer žurim da ručak bude što prije. Ali neka, došao je i on na red. Kao prilog piletini možete poslužiti pire od krumpira ili batata, rižu, palentu, heljdu,…. sa svime se slaže. Uz to odlično idu i sve vrste zelene salate.

Sendvič s pastrvom

Sendvič s pastrvom

Ovo je odlična ideja ako vam preostane pečene pastrve ili neke druge ribe. Ja ostatke pospremim u frižider. Prije toga ih prelijem s malo maslinovog ulja. Tako mogu stajati nekoliko dana. Kruh koristim svoj domaći bijeli kruh koji malo istostiram.

Juha od buče

Juha od buče

Za pripremu ove juhe možete koristiti bilo koju vrstu zrele buče. Ja sam do sada koristila Butternut, Špageti tikvu i Prinčevu krunu. Obzirom da u nju ide stvarno dosta začina okusi se na kraju nisu znatno razlikovali.

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem

Iako se smatraju starinskim jelom i jelom naših baka moram priznati da ih se uopće ne sjećam iz djetinjstva. Možda ih samo tada nisam voljela. Počela sam ih pripremati jer je muž došao na tu ideju. Osnovni recept sam našla u knjizi Tjestenina.

Bolonjez na moj način

Bolonjez na moj način

Ovo je neka moja varijanta bolonjeza. Talijani bi sigurno rekli da je previše umaka, ali mi to tako volimo. Količina u receptu je za 4 osobe. Obzirom da za pripremu umaka treba dosta vremena obično napravim duplu smjesu i polovicu spremim u škrinju.

Rižoto od sipe

Rižoto od sipe

Ovo je vrlo zahvalan rižoto i slobodno ga isprobajte prvi put čak i ako vam dolaze gosti. Više se i ne sjećam na koji način sam točno došla do ovog recepta. Samo znam da sam iščitala mnoštvo stranica i na kraju odlučila improvizirati.

Rižoto s bobom

Rižoto s bobom

Bob mi je jako drag jer je prvi od plodova koji dođu u mom vrtu. Najdraže mi je ako ga uspijemo potrošiti bez spremanja u zamrzivač pa tih dana nemilice jedemo ovaj rižot. Preporučam da ga probate baš kad mu je sezona

Pizza s lignjama

Pizza s lignjama

Već dugo vremena ne radim doma druge vrste pizze osim ove. Sve je vrlo jednostavno, hrskavo i puno okusa. Kao i obično kod mojih recepata ja sam štreber i držim se svih uputa.

Lazanje

Lazanje

O da…. one prave, skroz otpočetka. I nemojte misliti da sam zaboravila u sastojke staviti sir. Nisam. Ne ide. Samo parmezan. I ja sam bila ful skeptična, ali nije potreban. Svega ima točno koliko treba. Nemojte odustati kad vidite količinu teksta. Probajte jednu subotu.

Čvarkuša

Čvarkuša

Spletom okolnosti jednom sam dobila nekoliko kutijica namaza od čvaraka. Fin je, samo kako da ga potrošim kad slabo jedemo kruh….. ? A onda sam se sjetila da već dugo želim probati napraviti čvarkuše.

Pogačice od svježeg sira i zobenih mekinja

Pogačice od svježeg sira i zobenih mekinja

Brze i fine. Osnovu za ovaj recept pronašla sam u knjizi za Dukan prehranu, a onda sam ga malo nadogradila. Ono što ovu priču čini posebno dobrom su ljuti dijelovi. Ako niste fan možete i bez toga, ali probajte jednom i tu varijantu.

Carbonara na brzinu

Carbonara na brzinu

Znam da ovo nije “prava” carbonara u koju ne ide vrhnje nego samo žumanjci, međutim ovo je odličan izbor za brzo i ukusno jelo na kraju radnog dana.

Zapečena blitva

Zapečena blitva

Kad vam nakon soparnika ostanu stapke od blitve pospremite ih u frižider i iskoristite dan-dva kasnije za ovo lagano i ukusno jelo. Mogu ga iskoristiti i vegeterijanci koji samo preskoče slaninicu 🙂 i umjesto nje u blitvu dodaju žlicu maslinovog ulja ili maslaca.