Pekmez od malina

Pekmez od malina

“Pekmez je gusta smjesa voća u koju se, prema ukusu, dodaje šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se on uopće ne dodaje, ovisno o količini voća. Kuha se dok ne postane u potpunosti gust. Može sadržavati komadiće voća, a kod pripreme ne koristi se ni pektin, niti bilo kakva limunska kiselina. Najčešći pekmez je onaj od šljiva.”

Džem od marelica

Džem od marelica

“Džem ima veće, pa čak i nedovoljno skuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Priprema se od samo jedne vrste voća. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri uživanju. Dodaje se nešto šećera po želji, a kako je džem u potpunosti prirodan, a voće od kojeg se sprema prirodno slatko, on ponekad nije ni potreban.”

Moja Francuska salata

Moja Francuska salata

Vjerujem da za Francusku svatko ima svoj recept ili bolje rečeno svatko ju radi na svoj način. Ovu sam upoznala kad ju je kolegica donijela na posao, a radila ju je gospođa Ankica. Od tada ju radim samo na taj način. Sastojaka se držim okvirno, ovisno koju količinu trebam ili u nekim slučajevima koliko čega imam. Nikad mi se nije dogodilo da ne uspije. Kad znam da će se jako brzo pojesti koristim svoju domaću majonezu.

Grenadir marš

Grenadir marš

Ovo jelo čudnog imena moja baka pa tako i mama nikad nisu pripremale i zato sam ga upoznala tek kad je suprug poželio da to pripremim. Moram priznati da sam bila potpuno začuđena tom kombinacijom 2 ugljikohidrata. Prihvatila se tražilice što je dodatno unijelo komplikacije jer ja to nikad nisam vidjela i nisam znala što očekivati. Sklepala sam neki svoj recept koji se pokazao kao vrlo uspješan.

Semifreddo iliti sladoled s lješnjacima i karamelom

Semifreddo iliti sladoled s lješnjacima i karamelom

Jednostavna, pjenasta sladoledna krema obogaćena prženim lješnjacima u karamelu. Izvrsno za posluživanje kad vam dolaze gosti jer možete sve napraviti dan ili dva ranije. Isto tako možete i sami uživati nekoliko dana u izvrsnom domaćem sladoledu.

Poriluk sa šampinjonima, vrhnjem i tijestom

Poriluk sa šampinjonima, vrhnjem i tijestom

Ovo je odlično jelo za one koji nisu ljubitelji standardnog variva od poriluka. Super je za ljetne dane jer je jednostavno i brzo gotovo, a usput je i sezona poriluka u vrtu. Kao i uvijek, preporučam domaći poriluk zbog intenzivnijeg okusa. Šampinjoni su dobrodošli, ali nisu uvjet za ovo jelo.

Pesto

Pesto

Pesto teoretski može biti od bilo čega zelenog. Dobro, možda ne baš od bilo čega, ali recimo bosiljak, medvjeđi luk, mišanca…. Također u njega mogu ići različite sjemenke: pinjoli, orasi, bademi, indijski oraščići. Svaki je odličan na svoj poseban način. Pa vam ja u ovom receptu donosim neki generalni omjer sastojaka. Ponekad je potrebno nešto više ulja, zelenila može biti i nešto više, ali otprilike to je to. Ja ne stavljam sol jer kasnije na gotovo jelo dodajem puno parmezana.

Jetrica s batatom

Jetrica s batatom

Volite pileća jetrica i volite batate? Ovo je odlična prilika da svoje omiljene sastojke spojite u jedno jelo. Koje se lako i brzo pripremi kad stignete s posla. Malo začinskog bilja na vrhu pa još i lijepo izgleda.

Osnovni recept za tjesteninu

Osnovni recept za tjesteninu

Svježa domaća tjestenina mi je dugo bila bauk, a onda sam shvatila koliko ju je jednostavno napraviti uz malu pomoć stroja za tijesto. Treba uložiti malo vremena, ali sigurni ste da u tom tijestu nema ništa više osim tri sastojka: jaja, brašno i sol. Ja ju nikad ne sušim kako bih je spremila već uvijek radim svježu.

Salata od govedine, rukole i krumpira

Salata od govedine, rukole i krumpira

Ova salata je najbolja s mladim krumpirima, ali može se raditi i s običnim. Ako su skroz mladi i iz domaće proizvodnje nemojte ih niti guliti. Izvrsno je ako na placu kupite domaću rukolu koja je daleko intenzivnija od ove iz supermarketa. Ako ju imate u vrtu to je još bolje 🙂

Džem od borovnica

Džem od borovnica

Ovo je stvarno jako jednostavan džem koji se može pripremiti od svježih ili smrznutih borovnica. Bez šećera i bez konzervansa, samo borovnice, med i sok od limuna.

PAŠTETA OD TUNE

PAŠTETA OD TUNE

Ovu paštetu radim godinama iako to ne činim često. Uglavnom kad mi dolaze gosti ili kad je neka fešta. Najbolje se slaže s domaćim raženim kruhom ili prepečenim bijelim. Zahvalna je i može stajati nekoliko dana u frižideru.

Svježi bakalar s krumpirom

Svježi bakalar s krumpirom

Ovo je omiljeni recept mog supruga. Započelo je prije par godina kada se u jednom trgovačkom lancu pojavio svježi bakalar po vrlo pristupačnoj cijeni. Pa se G. vratio iz dućana s bakalarom od par kila 🙂 U zadnje vrijeme teško se nađe svježi bakalar pa najčešće koristim file svježeg oslića.

Okruglice od smokava i naranče

Okruglice od smokava i naranče

Jedan tipičan recept koji me mirisom podsjeća na dane oko Božića. Vrlo jednostavan za pripremu i može dugo stajati u prohladnoj prostoriji (ako uspiju preživjeti).

Kelj s pireom

Kelj s pireom

Ako ne volite klasičan kelj u obliku variva ovo je odličan izbor. Jeftino i jednostavno jelo koje stignete spremiti kad dođete s posla. Sasvim je okej i za slijedeći dan.

Bublice s domaćim kvascem

Bublice s domaćim kvascem

Osnova za ovaj recept su mi bile moje kiflice koje uvijek uspiju, ali sam htjela da budu s domaćim kvascem i da ih ne punim. Rezultat je bio stvarno odličan. Hrskavo izvana, meko i pahuljasto unutra, ma super. I ružmarin ispadne fino hrskav i dobro ide u ovoj kombinaciji.

Pohane hrskave tikvice iz pećnice

Pohane hrskave tikvice iz pećnice

Jako volim tikvice i stalno pokušavam i bolju polovicu nagovoriti na njih što mi do sad baš i nije uspijevalo. I onda je baš on donio ovu ideju s posla. Uz malo testiranja 2 različita recepta došla sam do ovog koji mi je najbolji. Uz njih najbolje ide sir s dosta vrhnja i puno vlasca ili tzatziki umak. Na isti način mogu se napraviti i patlidžani.

Košarice s kremom od vanilije i jagodama

Košarice s kremom od vanilije i jagodama

Vrlo lagan i prozračan desert kao stvoren za ljetne dane. Kombinacija je mog omiljenog “listanog” tijesta by Mrvica i kreme od vanilije. Ovaj put sam koristila jagode jer im je bila sezona. Mogu se kombinirati s bilo kojim voćem

Kozice s batatom i avokadom

Kozice s batatom i avokadom

Ova kombinacija je odlična i osvježavajuća. Još kad bi kozice dolazile očišćene bilo bi još jednostavnije. Preporučam kupovinu onih krupnijih. brže se čiste :-). Ovu kombinaciju možete napraviti i u mesnoj varijanti tako da kozice zamijenite tanko rezanim steakom.

Dumplings iliti kineske okruglice

Dumplings iliti kineske okruglice

Kineske okruglice, gyoza, dumplings, momos… Sve su to imena za okruglice porijeklom iz Kine. Ovo je neka moja varijanta kako u kućnim uvjetima uživati u ovom specijalitetu. Lista sastojaka je poduža, ali neka vas to ne obeshrabri da se okušate u izradi ovog jela.

Pileća prsa s mozzarelom i kruškom

Pileća prsa s mozzarelom i kruškom

Ovaj jednostavan i često korišteni recept dugo čeka svoj trenutak objave. Uvijek nekako nemam vremena poslikati jer žurim da ručak bude što prije. Ali neka, došao je i on na red. Kao prilog piletini možete poslužiti pire od krumpira ili batata, rižu, palentu, heljdu,…. sa svime se slaže. Uz to odlično idu i sve vrste zelene salate.

Sendvič s pastrvom

Sendvič s pastrvom

Ovo je odlična ideja ako vam preostane pečene pastrve ili neke druge ribe. Ja ostatke pospremim u frižider. Prije toga ih prelijem s malo maslinovog ulja. Tako mogu stajati nekoliko dana. Kruh koristim svoj domaći bijeli kruh koji malo istostiram.

Juha od buče

Juha od buče

Za pripremu ove juhe možete koristiti bilo koju vrstu zrele buče. Ja sam do sada koristila Butternut, Špageti tikvu i Prinčevu krunu. Obzirom da u nju ide stvarno dosta začina okusi se na kraju nisu znatno razlikovali.

Panna cotta sa slanim pistacijama

Panna cotta sa slanim pistacijama

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za panna cottu koji možete kombinirati s raznim preljevima. ALI jednom kad probate ovu foru s pistacijama rijetko ćete koristiti neki drugi 🙂