Pekmez od malina

“Pekmez je gusta smjesa voća u koju se, prema ukusu, dodaje šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se on uopće ne dodaje, ovisno o količini voća. Kuha se dok ne postane u potpunosti gust. Može sadržavati komadiće voća, a kod pripreme ne koristi se ni pektin, niti bilo kakva limunska kiselina. Najčešći pekmez je onaj od šljiva.”
Sastojci:
- 2 kg malina
- 250 g šećera
Priprema:
- Maline posuti šećerom, promiješati i ostaviti 30 min da puste sok
- Kuhati ih 1 sat na laganoj vatri uz stalno miješanje
- Nakon 1 sata propasirati ili procijediti kroz metalnu cjediljku otprilike 3/4 smjese kako bi odstranili višak koštica
- Vratiti nazad na vatru i kuhati još otprilike 30 minuta
- Kad ste zadovoljni teksturom, stavite čiste staklenke u pećnicu na 100°C da se steriliziraju , na 100°C neka budu barem 5 min.
- Poklopce obrišite alkoholom i ostavite ih da se osuše.
- Puniti vruće teglice (ja vadim 2 po 2), zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu.
- Kad je sve u pećnici ugasiti pećnicu i sve ostaviti unutra do sljedećeg dana da se lagano ohlade.
SAVJETI I TRIKOVI:
- Količine u receptu možete mijenjati ovisno o tome koje su vam potrebe za džemom. Računajte da će većoj količina trebati duže da se ukuha – mojih 2 kg se kuhalo oko 1,5 sat.
- Od ove gore količine količine dobila sam 5,5 teglica od 200-250 g.
- Maline su ove godine bile vrlo suhe tako da dužina kuhanja ovisi i o tom faktoru
- Preporučam stavljanje u male teglice koje se brzo potroše jer pekmez bez konzervansa ne može dugo trajati kad se otvori (7-10 dana).

