Pekmez od malina

Pekmez od malina

“Pekmez je gusta smjesa voća u koju se, prema ukusu, dodaje šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se on uopće ne dodaje, ovisno o količini voća. Kuha se dok ne postane u potpunosti gust. Može sadržavati komadiće voća, a kod pripreme ne koristi se ni pektin, niti bilo kakva limunska kiselina. Najčešći pekmez je onaj od šljiva.”

Sastojci:

  • 2 kg malina
  • 250 g šećera

Priprema:

  • Maline posuti šećerom, promiješati i ostaviti 30 min da puste sok
  • Kuhati ih 1 sat na laganoj vatri uz stalno miješanje
  • Nakon 1 sata propasirati ili procijediti kroz metalnu cjediljku otprilike 3/4 smjese kako bi odstranili višak koštica
  • Vratiti nazad na vatru i kuhati još otprilike 30 minuta
  • Kad ste zadovoljni teksturom, stavite čiste staklenke u pećnicu na 100°C da se steriliziraju , na 100°C neka budu barem 5 min.
  • Poklopce obrišite alkoholom i ostavite ih da se osuše.
  • Puniti vruće teglice (ja vadim 2 po 2), zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu.
  • Kad je sve u pećnici ugasiti pećnicu i sve ostaviti unutra do sljedećeg dana da se lagano ohlade.

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Količine u receptu možete mijenjati ovisno o tome koje su vam potrebe za džemom. Računajte da će većoj količina trebati duže da se ukuha – mojih 2 kg se kuhalo oko 1,5 sat.
  • Od ove gore količine količine dobila sam 5,5 teglica od 200-250 g.
  • Maline su ove godine bile vrlo suhe tako da dužina kuhanja ovisi i o tom faktoru
  • Preporučam stavljanje u male teglice koje se brzo potroše jer pekmez bez konzervansa ne može dugo trajati kad se otvori (7-10 dana).
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *