Džem od marelica

Džem od marelica

“Džem ima veće, pa čak i nedovoljno skuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Priprema se od samo jedne vrste voća. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri uživanju. Dodaje se nešto šećera po želji, a kako je džem u potpunosti prirodan, a voće od kojeg se sprema prirodno slatko, on ponekad nije ni potreban.”

Sastojci:

  • 2,3 kg očišćenih marelica
  • 100 g šećera

Priprema:

  • Marelice očistiti od koštica i narezati na manje komadiće.
  • Dodati šećer i dobro promiješati.
  • Kuhati na laganoj vatri 1,5 do 2 sata.
  • Ako su komadići voća veći možete ih nakon sat vremena kuhanja malo zgnječiti onom drobilicom za pire. Tako ubrzavate njihovo raspadanje, a čuvate strukturu.
  • Kad ste zadovoljni teksturom, stavite čiste staklenke u pećnicu na 100°C da se steriliziraju , na 100°C neka budu barem 5 min.
  • Poklopce obrišite alkoholom i ostavite ih da se osuše.
  • Puniti vruće teglice (ja vadim 2 po 2), zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu.
  • Kad je sve u pećnici ugasiti pećnicu i sve ostaviti unutra do sljedećeg dana da se lagano ohlade.

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Količine u receptu možete mijenjati ovisno o tome koje su vam potrebe za džemom. Računajte da će većoj količina trebati duže da se ukuha – mojih 2,3 kg se kuhalo oko 2 sata.
  • Od ove gore količine količine dobila sam 8 teglica od 200-250 g.
  • Preporučam stavljanje u male teglice koje se brzo potroše jer džem bez konzervansa ne može dugo trajati kad se otvori (7-10 dana).
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *