Džem od borovnica

Džem od borovnica

Ovo je stvarno jako jednostavan džem koji se može pripremiti od svježih ili smrznutih borovnica. Bez šećera i bez konzervansa, samo borovnice, med i sok od limuna.

SASTOJCI:

  • 2,2 kg borovnica
  • Sok od 1 limuna
  • 5 žlica meda (navrh)

PRIPREMA:

  • Operite i očistite borovnice, te ih zgnječite onim za pire krumpir i pomiješajte sa sokom od limuna i medom
  • Poklopite posudu i ostavite da smjesa odstoji 3-4 sata na sobnoj temperaturi
  • Kuhajte na srednjoj jačini vatre neprestano miješajući. Nakon što provrije, kuhajte i nastavite miješati dok ne postignete željenu gustoću – za ovu količinu to je otprilike pola sata do sat vremena
  • Kad se kuhalo pola sata stavite teglice u pećnicu i zagrijavajte do 100°C, na 100°C neka budu barem 5 min
  • Poklopce obrišite alkoholom i ostavite ih da se osuše
  • Puniti vruće teglice (ja vadim 2 po 2), zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu
  • Kad je sve u pećnici ugasiti pećnicu i sve ostaviti unutra do sljedećeg dana da se lagano ohlade

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Aroma borovnica se najviše osjeti ako koristite med od bagrema ili livadu
  • Ja sam koristila med od kestena, ali u tom slučaju on dosta dominira. Ako ste fan tog meda to je pravi izbor za vas.
  • Količine u receptu možete mijenjati ovisno o tome koje su vam potrebe za džemom. Računajte da će veća količina trebati duže da se ukuha – mojih 6 kg se kuhalo 2 sata
  • Od ove gore količine količine dobila sam 11 teglica od 200g
  • Preporučam stavljanje u male teglice koje se brzo potroše jer džem bez konzervansa ne može dugo trajati kad se otvori (7-10 dana)
  • Ako koristite smrznute borovnice pustite ih da se otope nekih pola sata i krenite s pripremom dalje.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *