Džem od borovnica
Ovo je stvarno jako jednostavan džem koji se može pripremiti od svježih ili smrznutih borovnica. Bez šećera i bez konzervansa, samo borovnice, med i sok od limuna.
SASTOJCI:
- 2,2 kg borovnica
- Sok od 1 limuna
- 5 žlica meda (navrh)
PRIPREMA:
- Operite i očistite borovnice, te ih zgnječite onim za pire krumpir i pomiješajte sa sokom od limuna i medom
- Poklopite posudu i ostavite da smjesa odstoji 3-4 sata na sobnoj temperaturi
- Kuhajte na srednjoj jačini vatre neprestano miješajući. Nakon što provrije, kuhajte i nastavite miješati dok ne postignete željenu gustoću – za ovu količinu to je otprilike pola sata do sat vremena
- Kad se kuhalo pola sata stavite teglice u pećnicu i zagrijavajte do 100°C, na 100°C neka budu barem 5 min
- Poklopce obrišite alkoholom i ostavite ih da se osuše
- Puniti vruće teglice (ja vadim 2 po 2), zatvoriti poklopcem i vratiti u pećnicu
- Kad je sve u pećnici ugasiti pećnicu i sve ostaviti unutra do sljedećeg dana da se lagano ohlade
SAVJETI I TRIKOVI:
- Aroma borovnica se najviše osjeti ako koristite med od bagrema ili livadu
- Ja sam koristila med od kestena, ali u tom slučaju on dosta dominira. Ako ste fan tog meda to je pravi izbor za vas.
- Količine u receptu možete mijenjati ovisno o tome koje su vam potrebe za džemom. Računajte da će veća količina trebati duže da se ukuha – mojih 6 kg se kuhalo 2 sata
- Od ove gore količine količine dobila sam 11 teglica od 200g
- Preporučam stavljanje u male teglice koje se brzo potroše jer džem bez konzervansa ne može dugo trajati kad se otvori (7-10 dana)
- Ako koristite smrznute borovnice pustite ih da se otope nekih pola sata i krenite s pripremom dalje.