Kiseli krastavci

Kiseli krastavci

Moja svekrva radi odlične kisele krastavce. Hrskave, s finim okusom kopra, ono kao kupovne…. I tako sam ja odlučila jedne godine otići na tečaj kod nje i sad i ja znam. Samo eto, ja volim ljuto pa su moji ponekad s dodatkom nekih ljutih elemenata…

Sastojci:

  • 1,5 kg krastavaca
  • 1 habanero papričica
  • Kopar (zeleno sjeme)
  • Suho sjeme gorušice
  • Crni papar u zrnu
  • 1 litra vode
  • 3,5 dl alkoholnog octa
  • 3 žlica šećera
  • 0,7 žlice soli

Priprema:

  • Pola sata prije početka otopiti šećer i sol u hladnoj mješavini octa i vode
  • Narezati krastavce na ploške ili komade po želji
  • U teglice prvo staviti zelene sjemenke kopra, crni papar u zrnu, gorušicu u zrnu i narezanu papričicu
  • Staviti krastavce i pritisnuti ih plastičnim pritiskačima
  • Dopuniti pripremljenom mješavinom octa koliko stane-da pokrije krastavce i pritiskač
  • Poklopce prije stavljanja na teglice dezinficirati alkoholom
  • Staviti pamučnu kuhinjsku krpu na dno široke posude
  • Staviti teglice na krpu i posudu napuniti vodom do čepova
  • Staviti na super laganu vatru
  • Kuhati dok temperatura ne naraste na 70-80°C. Meni je trebalo 2 sata i 45 min da temperatura naraste do 71,3°C.

Savjeti i trikovi:

  • Navedene količine su za jednu malu turu krastavaca – 8 teglica od 400ml
  • Za veće količine potrebno je samo povećati količinu otopine s tim da ne treba baš proporcionalno. Npr. 2022. sam napravila 6 teglica (velikih) od 2,2 kg malih krastavaca (kornišona) i bilo mi je dovoljno 20% više otopine.
  • 2024. sam radila sa 5 kg kornišona, izašlo je 14 velikih teglica, za ocat sam uzela 3 litre vode (ostale sastojke proporcionalno) i bilo je taman octa.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *