Kiseli krastavci

Moja svekrva radi odlične kisele krastavce. Hrskave, s finim okusom kopra, ono kao kupovne…. I tako sam ja odlučila jedne godine otići na tečaj kod nje i sad i ja znam. Samo eto, ja volim ljuto pa su moji ponekad s dodatkom nekih ljutih elemenata…
Sastojci:
- 1,5 kg krastavaca
- 1 habanero papričica
- Kopar (zeleno sjeme)
- Suho sjeme gorušice
- Crni papar u zrnu
- 1 litra vode
- 3,5 dl alkoholnog octa
- 3 žlica šećera
- 0,7 žlice soli
Priprema:
- Pola sata prije početka otopiti šećer i sol u hladnoj mješavini octa i vode
- Narezati krastavce na ploške ili komade po želji
- U teglice prvo staviti zelene sjemenke kopra, crni papar u zrnu, gorušicu u zrnu i narezanu papričicu
- Staviti krastavce i pritisnuti ih plastičnim pritiskačima
- Dopuniti pripremljenom mješavinom octa koliko stane-da pokrije krastavce i pritiskač
- Poklopce prije stavljanja na teglice dezinficirati alkoholom
- Staviti pamučnu kuhinjsku krpu na dno široke posude
- Staviti teglice na krpu i posudu napuniti vodom do čepova
- Staviti na super laganu vatru
- Kuhati dok temperatura ne naraste na 70-80°C. Meni je trebalo 2 sata i 45 min da temperatura naraste do 71,3°C.
Savjeti i trikovi:
- Navedene količine su za jednu malu turu krastavaca – 8 teglica od 400ml
- Za veće količine potrebno je samo povećati količinu otopine s tim da ne treba baš proporcionalno. Npr. 2022. sam napravila 6 teglica (velikih) od 2,2 kg malih krastavaca (kornišona) i bilo mi je dovoljno 20% više otopine.
- 2024. sam radila sa 5 kg kornišona, izašlo je 14 velikih teglica, za ocat sam uzela 3 litre vode (ostale sastojke proporcionalno) i bilo je taman octa.
