Baklava na malo drugačiji način

Ovo se originalno naziva ružice jer tako izgledaju, ali zbog lakšeg traženja radije ću je zvati baklava. Znaš da je recept jako dobar kad ti kažu: “ja ti uopće ne volim baklavu, ali ova tvoja je izvrsna”. Oni koji vole baklavu ne srame se tražiti nekoliko komada.
Sastojci:
- 40 dag tankih kora za savijače
- 40 dag oraha (mljevenih)
- 150 g maslaca
Sirup:
- 40 dkg šećera
- 6 dl vode
- 1 limun narezati na tanke ploške zajedno s korom
- komadić maslaca (veličine oraha)
- prokuhati sve zajedno da se malo zgusne (10-15 minuta nakon što zakipi)
Priprema:
- Odvojiti 2 kore sa strane i prekriti ih vlažnom krpom
- Uključite pećnicu da se grije na 200°C
- Za početak staviti 2 kore, prebrojiti ostale i rasporediti orahe da bude za sve kore
- Ravnomjerno po korama (samo 1. sloj su 2) posipati orasima, staviti novu koru, pa orahe i tako dok se ne potroše kore i orasi.
- Zamotati kao čvrstu roladu (kraća strana kore ostaje kao dužina rolade)
- Raširiti preostale dvije kore i u njih umotati roladu
- Oštrim nožem rezati šnite otprilike debljine prsta i složiti u lim jednu do druge (kao na slici)
- Rastopiti maslac i svaku ružicu preliti maslacem dok se ne potrošiti sav maslac
- Kad stavite ružice u pećnicu skuhajte sirup
- Ispeći da malo porumene (200ºC)- oko 20 minuta ovisno koliko vam jako pećnica peče.
- Obratite pažnju nakon 15 minuta pa pratite dok niste zadovoljni “rumenošću”
- Vruće ružice zaliti vrućim sirupom i ostaviti nepokriveno da se ohladi
Savjeti i trikovi:
- Ovo je omjer za protvan 26x37cm
- Limun po mogućnosti koristite neki domaći ili dobro operite kupovni
- Kad radim veću količinu onda mi je duža strana kore dužina rolade
- Koristim domaće kore s placa ili kore kupljene u Veroniki (Kasami je proizvođač). Prije sam znala koristiti i kupovne (Tena, Clarum,…)
- Meni je bolje s domaćim korama, ali uspije i s ovima iz dućana
- Možda je moguće i više smanjiti šećer, ali ja sam ovo proglasila najboljim omjerom. Kad je još manje šećera sirup mi ne ispadne dovoljno gust i sve je nekako “vodenasto”




