Semifreddo s malinama
Varijanta domaćeg sladoleda za one koji vole voćne okusa. Može se napraviti i s drugim bobičastim voćem. Smrznutim ili svježim.
Sastojci za maline:
- 250 g smrznutih malina
- 100 g šećera
- 2 žlice vode
Priprema karamela:
- U neprijanjajuću tavu sa debljim dnom ulijte vodu, dodajte šećer pa lagano zagrijavajte na srednjoj vatri.
- Prvo se pojave mjehurići, a malo kasnije se sve pretvori u sirup.
- Nakon nekog vremena se sirup suši, a vi samo dalje miješajte i uz rubove će početi polako ponovno postajati smećkasti sirup.
- Polako naginjite posudu na sve strane da se boja izjednači i sve postane zlatno smeđe boje.
- Pripremite malo nauljeni metalni pladanj i na to izlijte karamel.
- Pustite da se dobro ohladi.
- Kada se karamel ohladi, razlomite ga i ubacite u blender (multipraktik) i na grubo sameljite.
- 1/3 malina ostavite u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju
- U ostale dodajte 2 žlice samljevenog karamela i 1 dl slatkog vrhnja (od onih 0,5 za kremu) i izblendajte.
Sastojci za kremu:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije
- 55 g šećera (3 žlice)
- 4 veća jaja (L ili XL)
- mali prstohvat soli
- 2 šlagfixa
Priprema kreme:
- Pripremite posudu (ili posude) u koje ćete staviti semifreddo i pospite ih po dnu mljevenim karamelom.
- Uklonite sjemenke iz mahune vanilije zarezivanjem po dužini i struganjem sjemenki iz svake polovice.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U jednoj posudi dugo tucite žumanjke, šećer i vaniliju sve dok ne postane fino kremasto i blijedo.
- U drugoj posudi umutite slatko vrhnje (sa 2 šlagfixa) u šlag koji nije prečvrst.
- U trećoj posudi sa mrvicom soli dobro istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
- Prvo kremu od malina umješajte u smjesu žutanjaka
- Ručno i nježno dodajte i izmješajte sve ostale smjese – šlag i bjelanjke i mljeveni karamel.
- Smjesu izlijte u posude i zamrznite.
- Prije posluživanja izvadite semifreddo 15-tak minuta na sobnu temperaturu i poslužite.
Savjeti i trikovi:
- Ako koristite svježe maline onda ne trebate dodavati slatko vrhnje nego ih pomiješajte s karamelom i malo izblendaje.
- Kao posude koristim kutije od kupovnog sladoleda od 1 litre.
- Ako neću cijelu posudu poslužiti onda samo odrežem komad sladoleda i samo njega stavljam na sobnu temperaturu, a ostatak ostaje u zamrzivaču.