Semifreddo s malinama

Semifreddo s malinama

Varijanta domaćeg sladoleda za one koji vole voćne okusa. Može se napraviti i s drugim bobičastim voćem. Smrznutim ili svježim.

Sastojci za maline:

  • 250 g smrznutih malina
  • 100 g šećera
  • 2 žlice vode

Priprema karamela:

  • U neprijanjajuću tavu sa debljim dnom ulijte vodu, dodajte šećer pa lagano zagrijavajte na srednjoj vatri.
  • Prvo se pojave mjehurići, a malo kasnije se sve pretvori u sirup.
  • Nakon nekog vremena se sirup suši, a vi samo dalje miješajte i uz rubove će početi polako ponovno postajati smećkasti sirup.
  • Polako naginjite posudu na sve strane da se boja izjednači i sve postane zlatno smeđe boje.
  • Pripremite malo nauljeni metalni pladanj i na to izlijte karamel.
  • Pustite da se dobro ohladi.
  • Kada se karamel ohladi, razlomite ga i ubacite u blender (multipraktik) i na grubo sameljite.
  • 1/3 malina ostavite u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju
  • U ostale dodajte 2 žlice samljevenog karamela i 1 dl slatkog vrhnja (od onih 0,5 za kremu) i izblendajte.

Sastojci za kremu:

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije
  • 55 g šećera (3 žlice)
  • 4 veća jaja (L ili XL)
  • mali prstohvat soli
  • 2 šlagfixa

Priprema kreme:

  • Pripremite posudu (ili posude) u koje ćete staviti semifreddo i pospite ih po dnu mljevenim karamelom.
  • Uklonite sjemenke iz mahune vanilije zarezivanjem po dužini i struganjem sjemenki iz svake polovice.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  • U jednoj posudi dugo tucite žumanjke, šećer i vaniliju sve dok ne postane fino kremasto i blijedo.
  • U drugoj posudi umutite slatko vrhnje (sa 2 šlagfixa) u šlag koji nije prečvrst.
  • U trećoj posudi sa mrvicom soli dobro istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
  • Prvo kremu od malina umješajte u smjesu žutanjaka
  • Ručno i nježno dodajte i izmješajte sve ostale smjese – šlag i bjelanjke i mljeveni karamel.
  • Smjesu izlijte u posude i zamrznite.
  • Prije posluživanja izvadite semifreddo 15-tak minuta na sobnu temperaturu i poslužite.

Savjeti i trikovi:

  • Ako koristite svježe maline onda ne trebate dodavati slatko vrhnje nego ih pomiješajte s karamelom i malo izblendaje.
  • Kao posude koristim kutije od kupovnog sladoleda od 1 litre.
  • Ako neću cijelu posudu poslužiti onda samo odrežem komad sladoleda i samo njega stavljam na sobnu temperaturu, a ostatak ostaje u zamrzivaču.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *