Faširanci

Faširanci

Ne mogu ih pohvaliti da se brzo pripremaju, ali su zato jako ukusni. Dobri su i hladni slijedeći dan. Odlično se slažu sa svim vrstama variva, a po ljeti mi najbolje idu uz Tzatziki (umak sa svježim krastavcima)…

Sastojci:

  • 540 g junećeg mljevenog mesa
  • 130 g starog kruha (Mlinareva peka) bez korice
  • 2 dl mlijeka
  • 160 g sitno sjeckanog luka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevene dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 2 manja jajeta
  • 7 žlica krušnih mrvica za smjesu + pola tanjura mrvica za uvaljati faširance
  • suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

  • Stari kruh sitno nasjeckati (ili usitniti u multipraktiku), dodati mlijeko, dobro promiješati pa ostaviti da stoji desetak minuta kako bi kruh upio tekućinu. Promiješati i ostaviti još 5 min
  • U međuvremenu pomiješati meso, luk, sol, papriku, papar, jaje i sve dobro izmiješati
  • Dodati namočeni kruh, dobro promiješati i dodati 7 žlica mrvica. Opet dobro promiješati
  • Ostaviti pokriveno da odstoji barem pola sata u hladnjaku. Preporučam sat vremena
  • Ponovo dobro promiješati pa oblikovati faširance (onako taman da stanu u šaku) i uvaljati u krušne mrvice/prezle i spljoštiti ih
  • Pržiti u vrlo plitkom ulju sa svake strane po dva puta, znači dva puta okrećete. Svaki put 3 min
  • Ulje u kojem pržite ne smije biti prevruće, a opet niti mlako

Savjeti i trikovi:

  • Obično koristim PIK mljeveno meso koje se meni pokazalo najbolje. Ako imate svog mesara ili više volite miješano meso slobodno zanemarite savjet
  • Da si skratim vrijeme pripreme ponekad ujutro prije posla napravim smjesu i onda u frižideru čeka na pečenje
  • Meni ispadne cca 28-30 faširanaca koje ispečem u 3 ture. To je taman za 3 gladne osobe
  • Ako vam treba manje faširanaca samo prepolovite količinu sastojaka
  • Najčešće kruh imam u škrinji i izrežem ga odmah nakon što ga izvadim
  • Ja koristim svoj bijeli kruh. Ako ga nemate možete koristiti neku peku ili bilo kakav stari bijeli kruh
  • Luk sjeckam u sjeckalici od štapnog miksera jer više volim kad je vrlo sitno nasjeckan
  • Za prženje koristim Merzer tavu s neprijanjajućim dnom (ravno dno, veličina 28 cm) i vrlo plitko nalijem ulje. Prije svake nove ture faširanaca dodam malo ulja (žlicu, dvije)
  • Pržim na velikom plinu (nije onaj za wok ako ga imate), ali na umjerenoj vatri jer mi se tako ravnomjernije peče
Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Faširanci”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *