Faširanci

Ne mogu ih pohvaliti da se brzo pripremaju, ali su zato jako ukusni. Dobri su i hladni slijedeći dan. Odlično se slažu sa svim vrstama variva, a po ljeti mi najbolje idu uz Tzatziki (umak sa svježim krastavcima)…
Sastojci:
- 540 g junećeg mljevenog mesa
- 130 g starog kruha (Mlinareva peka) bez korice
- 2 dl mlijeka
- 160 g sitno sjeckanog luka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevene dimljene paprike
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 manja jajeta
- 7 žlica krušnih mrvica za smjesu + pola tanjura mrvica za uvaljati faširance
- suncokretovo ulje za prženje
Priprema:
- Stari kruh sitno nasjeckati (ili usitniti u multipraktiku), dodati mlijeko, dobro promiješati pa ostaviti da stoji desetak minuta kako bi kruh upio tekućinu. Promiješati i ostaviti još 5 min
- U međuvremenu pomiješati meso, luk, sol, papriku, papar, jaje i sve dobro izmiješati
- Dodati namočeni kruh, dobro promiješati i dodati 7 žlica mrvica. Opet dobro promiješati
- Ostaviti pokriveno da odstoji barem pola sata u hladnjaku. Preporučam sat vremena
- Ponovo dobro promiješati pa oblikovati faširance (onako taman da stanu u šaku) i uvaljati u krušne mrvice/prezle i spljoštiti ih
- Pržiti u vrlo plitkom ulju sa svake strane po dva puta, znači dva puta okrećete. Svaki put 3 min
- Ulje u kojem pržite ne smije biti prevruće, a opet niti mlako
Savjeti i trikovi:
- Obično koristim PIK mljeveno meso koje se meni pokazalo najbolje. Ako imate svog mesara ili više volite miješano meso slobodno zanemarite savjet
- Da si skratim vrijeme pripreme ponekad ujutro prije posla napravim smjesu i onda u frižideru čeka na pečenje
- Meni ispadne cca 28-30 faširanaca koje ispečem u 3 ture. To je taman za 3 gladne osobe
- Ako vam treba manje faširanaca samo prepolovite količinu sastojaka
- Najčešće kruh imam u škrinji i izrežem ga odmah nakon što ga izvadim
- Ja koristim svoj bijeli kruh. Ako ga nemate možete koristiti neku peku ili bilo kakav stari bijeli kruh
- Luk sjeckam u sjeckalici od štapnog miksera jer više volim kad je vrlo sitno nasjeckan
- Za prženje koristim Merzer tavu s neprijanjajućim dnom (ravno dno, veličina 28 cm) i vrlo plitko nalijem ulje. Prije svake nove ture faširanaca dodam malo ulja (žlicu, dvije)
- Pržim na velikom plinu (nije onaj za wok ako ga imate), ali na umjerenoj vatri jer mi se tako ravnomjernije peče