Faširanci
Ne mogu ih pohvaliti da se brzo pripremaju, ali su zato jako ukusni. Dobri su i hladni slijedeći dan. Odlično se slažu sa svim vrstama variva, a po ljeti mi najbolje idu uz Tzatziki (umak sa svježim krastavcima)…
Sastojci:
- 540 g junećeg mljevenog mesa
- 130 g starog kruha (Mlinareva peka) bez korice
- 2 dl mlijeka
- 160 g sitno sjeckanog luka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevene dimljene paprike
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 manja jajeta
- 7 žlica krušnih mrvica za smjesu + pola tanjura mrvica za uvaljati faširance
- suncokretovo ulje za prženje
Priprema:
- Stari kruh sitno nasjeckati (ili usitniti u multipraktiku), dodati mlijeko, dobro promiješati pa ostaviti da stoji desetak minuta kako bi kruh upio tekućinu. Promiješati i ostaviti još 5 min
- U međuvremenu pomiješati meso, luk, sol, papriku, papar, jaje i sve dobro izmiješati
- Dodati namočeni kruh, dobro promiješati i dodati 7 žlica mrvica. Opet dobro promiješati
- Ostaviti pokriveno da odstoji barem pola sata u hladnjaku. Preporučam sat vremena
- Ponovo dobro promiješati pa oblikovati faširance (onako taman da stanu u šaku) i uvaljati u krušne mrvice/prezle i spljoštiti ih
- Pržiti u vrlo plitkom ulju sa svake strane po dva puta, znači dva puta okrećete. Svaki put 3 min
- Ulje u kojem pržite ne smije biti prevruće, a opet niti mlako
Savjeti i trikovi:
- Obično koristim PIK mljeveno meso koje se meni pokazalo najbolje. Ako imate svog mesara ili više volite miješano meso slobodno zanemarite savjet
- Da si skratim vrijeme pripreme ponekad ujutro prije posla napravim smjesu i onda u frižideru čeka na pečenje
- Meni ispadne cca 28-30 faširanaca koje ispečem u 3 ture. To je taman za 3 gladne osobe
- Ako vam treba manje faširanaca samo prepolovite količinu sastojaka
- Najčešće kruh imam u škrinji i izrežem ga odmah nakon što ga izvadim
- Ja koristim svoj bijeli kruh. Ako ga nemate možete koristiti neku peku ili bilo kakav stari bijeli kruh
- Luk sjeckam u sjeckalici od štapnog miksera jer više volim kad je vrlo sitno nasjeckan
- Za prženje koristim Merzer tavu s neprijanjajućim dnom (ravno dno, veličina 28 cm) i vrlo plitko nalijem ulje. Prije svake nove ture faširanaca dodam malo ulja (žlicu, dvije)
- Pržim na velikom plinu (nije onaj za wok ako ga imate), ali na umjerenoj vatri jer mi se tako ravnomjernije peče
Interesira me kako od 540 dag mesa ispadne 30 faširanaca? Hvala
Ovisno o veličini može ih ispasti i više.