TOPLA TORTA OD ČOKOLADE
Savršena torta za ljubitelje čokolade. Jednostavna po sastojcima i pripremi, a svi koji su je probali traže još. Obično ju radim u kombinaciji s kremom od vanilije jer lagana i hladna krema od vanilije ublažava, ali i ističe jačinu čokolade. Uvijek ju grijem prije posluživanja jer to daje “ono nešto posebno”.
Sastojci za biskvit:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- Par žlica vruće vode
- 3 velike žlice kakaoa
- 100 g čokolade u komadićima
Sastojci za preljev:
- 100 g čokolade
- 40 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 4 žlice mlijeka
Priprema:
- Pripremiti kalup za tortu od 24cm i na dno staviti papir za pečenje, malo namazati maslacem i lagano pobrašniti
- Upaliti pećnicu da se grije na 180°C (bez ventilatora, samo grijači)
- Kakao zamutiti u šalici s par žlica vruće vode – tolike vruće vode da se stvori glatka pasta
- Otopiti maslac
- Prosijati brašno sa praškom za pecivo
- Mikserom dobro izmiješati jaja sa šećerom u prahu
- Dodati otopljeni maslac i kakao, na kraju dodati brašno s praškom za pecivo
- Dodati čokoladu u komadićima i ručno izmiješati
- Peći 20 minuta na 180°C
- Ohladiti da bude mlako, a u međuvremenu pripremiti preljev
Preljev:
- Čokoladu lagano otopiti na pari
- Umiješati šećer u prahu, maslac i mlijeko da se sve lijepo otopi i poveže i da smjesa bude glatka
- Malo prohladiti
- Preliti preko mlake torte
SAVJETI I TRIKOVI:
- Nemojte peći dulje nego što piše, dobro je da ostane sočna
- Kad torta posane mlaka preokrenem ju da donji dio dođe gore, uklonim papir i vratim u kalup.
- Nije nužan taj korak, ali tako ispadne ravnije iako u sredini često bude niže.
- Tada ju prelijem preljevom
- Za potpuni doživljaj prije posluživanja tortu (komade koji se planiraju pojesti) kratko zagrijati u mikrovalnoj da se čokolada dodatno otopi.
- Obično uz ovu tortu poslužujem hladnu kremu od vanilije, a kad mi se da napravim i malo preljeva od maline.