TOPLA TORTA OD ČOKOLADE

TOPLA TORTA OD ČOKOLADE

Savršena torta za ljubitelje čokolade. Jednostavna po sastojcima i pripremi, a svi koji su je probali traže još. Obično ju radim u kombinaciji s kremom od vanilije jer lagana i hladna krema od vanilije ublažava, ali i ističe jačinu čokolade. Uvijek ju grijem prije posluživanja jer to daje “ono nešto posebno”.

Sastojci za biskvit:

  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • Par žlica vruće vode
  • 3 velike žlice kakaoa
  • 100 g čokolade u komadićima

Sastojci za preljev:

  • 100 g čokolade
  • 40 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 4 žlice mlijeka

Priprema:

  • Pripremiti kalup za tortu od 24cm i na dno staviti papir za pečenje, malo namazati maslacem i lagano pobrašniti
  • Upaliti pećnicu da se grije na 180°C (bez ventilatora, samo grijači)
  • Kakao zamutiti u šalici s par žlica vruće vode – tolike vruće vode da se stvori glatka pasta
  • Otopiti maslac
  • Prosijati brašno sa praškom za pecivo
  • Mikserom dobro izmiješati jaja sa šećerom u prahu
  • Dodati otopljeni maslac i kakao, na kraju dodati brašno s praškom za pecivo
  • Dodati čokoladu u komadićima i ručno izmiješati
  • Peći 20 minuta na 180°C
  • Ohladiti da bude mlako, a u međuvremenu pripremiti preljev

Preljev:

  • Čokoladu lagano otopiti na pari
  • Umiješati šećer u prahu, maslac i mlijeko da se sve lijepo otopi i poveže i da smjesa bude glatka
  • Malo prohladiti
  • Preliti preko mlake torte

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Nemojte peći dulje nego što piše, dobro je da ostane sočna
  • Kad torta posane mlaka preokrenem ju da donji dio dođe gore, uklonim papir i vratim u kalup.
  • Nije nužan taj korak, ali tako ispadne ravnije iako u sredini često bude niže.
  • Tada ju prelijem preljevom
  • Za potpuni doživljaj prije posluživanja tortu (komade koji se planiraju pojesti) kratko zagrijati u mikrovalnoj da se čokolada dodatno otopi.
  • Obično uz ovu tortu poslužujem hladnu kremu od vanilije, a kad mi se da napravim i malo preljeva od maline.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *