Bučnica

Bučnica

Bučnica je kao ono neki klasik, ali pohvale za moju su počele tek kad mi je jedna baka s placa ispričala kako ona radi bučnicu. Kad pošaljem recept svi me uvijek pitaju: a ne treba namazati kore? Ne. Maslac koji se stavlja po vrhu je sasvim dovoljan. Probajte i uživajte u komplimentima gostiju….

Sastojci:

• 1 kg naribane buče
• 900 g domaćeg svježeg sira
• 400 -500 ml domaćeg vrhnja
• 2 jaja
• 2 žličice soli
• 0,5 kg domaćih tankih kora za pitu
• 50 g maslaca

Priprema:

• Buču oguliti, očistiti od koštica i naribati na tanke rezance
• Posoliti i ostaviti 30 min da stoji
• Ocijediti buču, dodati joj sir, 1 cijelo jaje i 1 bjelanjak
• Žumanjak umutiti s vrhnjem
• Puniti kore s otprilike 2 velike žlice smjese, zarolati i slagati u veliki protvan (onaj duboki od pećnice)
• Ova smjesa je taman za 0,5 kg kora, ali ne stane u jedan protvan nego otprilike 3 kore idu u drugi
• Preliti kore vrhnjem i razmazati
• Maslac rezati na male komadiće i ravnomjerno rasporediti po vrhnju
• Peći oba protvana odjednom u zagrijanoj pećnici cca 45 min na 185°C s ventilatorom

Savjeti i trikovi:

• Najbolji rezultat mi daju kore kupljene u Veroniki (Kasumi je proizvođač)
• Isto tako bitno je da su sir i vrhnje domaći ili barem sir. Može se sve to napraviti i s kupovnim, ali rezultat nije tako dobar 😊
• Ne znam raditi domaće kore tako da nikad nisam probala takvu kombinaciju, ali ako vi znate javite kako je ispalo
• Pečenje u pećnici je okvirno jer ovisi o pećnici (moja malo više grije s jedne strane) pa je je potrebno provjeravanje i pečenje dok ne izgledaju onako kako ih najviše volite
• Ja ih obično okrećem nakon nekog vremena i zamijenim gornji sa donjim kako bih dobila ujednačenost
• Ako želite manju količinu samo proporcionalno smanjite sve sastojke osim jaja



Leave a Reply

Your email address will not be published.