Bučnica

Bučnica

Bučnica je kao ono neki klasik, ali pohvale za moju su počele tek kad mi je jedna baka s placa ispričala kako ona radi bučnicu. Kad pošaljem recept svi me uvijek pitaju: a ne treba namazati kore? Ne. Maslac koji se stavlja po vrhu je sasvim dovoljan. Probajte i uživajte u komplimentima gostiju….

Sastojci:

  • 1 kg naribane buče
  • 900 g domaćeg svježeg sira
  • 400 -500 ml domaćeg vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žličice soli
  • 0,5 kg domaćih tankih kora za pitu
  • 50 g maslaca

Priprema:

  • Buču oguliti, očistiti od koštica i naribati na tanke rezance
  • Posoliti i ostaviti 30 min da stoji
  • Ocijediti buču, dodati joj sir, 1 cijelo jaje i 1 bjelanjak
  • Žumanjak umutiti s vrhnjem
  • Puniti kore s otprilike 2 velike žlice smjese, zarolati i slagati u veliki protvan (onaj duboki od pećnice)
  • Ova smjesa je taman za 0,5 kg kora, ali ne stane u jedan protvan nego otprilike 3 kore idu u drugi
  • Preliti kore vrhnjem i razmazati
  • Maslac rezati na male komadiće i ravnomjerno rasporediti po vrhnju
  • Peći oba protvana odjednom u zagrijanoj pećnici cca 45 min na 185°C s ventilatorom

Savjeti i trikovi:

  • Najbolji rezultat mi daju kore kupljene u Veroniki (Kasami je proizvođač)
  • Isto tako bitno je da su sir i vrhnje domaći ili barem sir. Može se sve to napraviti i s kupovnim, ali rezultat nije tako dobar 😊
  • Ne znam raditi domaće kore tako da nikad nisam probala takvu kombinaciju, ali ako vi znate javite kako je ispalo
  • Pečenje u pećnici je okvirno jer ovisi o pećnici (moja malo više grije s jedne strane) pa je je potrebno provjeravanje i pečenje dok ne izgledaju onako kako ih najviše volite
  • Ja ih obično okrećem nakon nekog vremena i zamijenim gornji sa donjim kako bih dobila ujednačenost
  • Ako želite manju količinu samo proporcionalno smanjite sve sastojke osim jaja
Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Bučnica”

    • Pozdrav. Po jednu koru. Namažem do 2/3 i rolam prema tom praznom dijelu tako da ostanu više hrskave izvana. Uskoro ću opet raditi pa poslikam i objavim.

      • Hvala. Evo radi cjelovitosti podataka navest ću i postavke pećnice. Pekao sam bučnicu 35-40 min. na 180°C. Za razliku od ovog recepta koristio sam 2 kisela vrhnja, jedno umiješao u nadjev, a drugo pomiješao sa žumanjkom i prelio po savijačama prije pečenja. Ispalo je odlično.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *