Bučnica
Bučnica je kao ono neki klasik, ali pohvale za moju su počele tek kad mi je jedna baka s placa ispričala kako ona radi bučnicu. Kad pošaljem recept svi me uvijek pitaju: a ne treba namazati kore? Ne. Maslac koji se stavlja po vrhu je sasvim dovoljan. Probajte i uživajte u komplimentima gostiju….
Sastojci:
- 1 kg naribane buče
- 900 g domaćeg svježeg sira
- 400 -500 ml domaćeg vrhnja
- 2 jaja
- 2 žličice soli
- 0,5 kg domaćih tankih kora za pitu
- 50 g maslaca
Priprema:
- Buču oguliti, očistiti od koštica i naribati na tanke rezance
- Posoliti i ostaviti 30 min da stoji
- Ocijediti buču, dodati joj sir, 1 cijelo jaje i 1 bjelanjak
- Žumanjak umutiti s vrhnjem
- Puniti kore s otprilike 2 velike žlice smjese, zarolati i slagati u veliki protvan (onaj duboki od pećnice)
- Ova smjesa je taman za 0,5 kg kora, ali ne stane u jedan protvan nego otprilike 3 kore idu u drugi
- Preliti kore vrhnjem i razmazati
- Maslac rezati na male komadiće i ravnomjerno rasporediti po vrhnju
- Peći oba protvana odjednom u zagrijanoj pećnici cca 45 min na 185°C s ventilatorom
Savjeti i trikovi:
- Najbolji rezultat mi daju kore kupljene u Veroniki (Kasami je proizvođač)
- Isto tako bitno je da su sir i vrhnje domaći ili barem sir. Može se sve to napraviti i s kupovnim, ali rezultat nije tako dobar 😊
- Ne znam raditi domaće kore tako da nikad nisam probala takvu kombinaciju, ali ako vi znate javite kako je ispalo
- Pečenje u pećnici je okvirno jer ovisi o pećnici (moja malo više grije s jedne strane) pa je je potrebno provjeravanje i pečenje dok ne izgledaju onako kako ih najviše volite
- Ja ih obično okrećem nakon nekog vremena i zamijenim gornji sa donjim kako bih dobila ujednačenost
- Ako želite manju količinu samo proporcionalno smanjite sve sastojke osim jaja
Je li stavljate po 2 kore na jednu savijaču ili po 1?
Pozdrav. Po jednu koru. Namažem do 2/3 i rolam prema tom praznom dijelu tako da ostanu više hrskave izvana. Uskoro ću opet raditi pa poslikam i objavim.
Hvala. Evo radi cjelovitosti podataka navest ću i postavke pećnice. Pekao sam bučnicu 35-40 min. na 180°C. Za razliku od ovog recepta koristio sam 2 kisela vrhnja, jedno umiješao u nadjev, a drugo pomiješao sa žumanjkom i prelio po savijačama prije pečenja. Ispalo je odlično.