Trokutići s lješnjacima
Prošle godine sam naišla na ovaj recept koji me podsjetio na trokutiće iz jedne odlične slastičarne gdje smo ih nekad kupovali. Od prve su ispali odlični kao i svaki put nakon toga. S vremenom sam malo smanjila šećer u odnosu na recepte koji se nalaze po netu jer mi volimo manje slatko. Radila sam ih s pekmezom od marelica i malina. Odlične su obje kombinacije iako je nam doma malina draža jer se bolje ističe.
Tijesto:
- 230 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 veliko jaje
- 100 g maslaca
- 4 žlice marmelade od marelice ili neke druge kiselkaste
Krema od lješnjaka:
- 150 g maslaca
- 130 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 žlice vode
- 300 g lješnjaka
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice suncokretovog ulja
- 5 žlica mlijeka
Priprema:
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo
- Napravite udubinu i dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak, razmekšani maslac sobne temperature
- Dobro izmijesite tijesto da se sve sjedini
- Stavite u hladnjak na pola sata do sat da se tijesto ohladi jer ćete ga lakše razvaljati
- Lješnjake izblendajte ili usitnite u sjeckalici, ali da vam ostane i malo krupnijih komadića. Ja to napravim tako da prvo polovicu sitno isjeckam, a drugu polovicu ostavim malo krupniju
- Maslac, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.
- Sklonite s vatre i umiješajte lješnjake. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
- Pripremite protvan dimenzija 33 x 34 cm (to je onaj dublji kalup za pečenje koji dođe s pećnicom)
- Ako koristite listove papira za pečenje samo ih malo presavinite da znate koje su dimenzije protvana
- Na masni papir postavite tijesto, pokrijte drugim masnim papirom i malo pritisnite
- Tijesto razvaljajte na veličinu tepsije
- Dok ga valjate možete po potrebi ukloniti papir i višak tijesta zalijepiti tamo gdje fali
- Pripremljeno tijesto s donjim papirom prebacite u protvan i odvojite polako gornji masni papir
- Krajeve po potrebi možete popraviti prstima.
- Tijesto premažite marmeladom po želji
- Nanesite smjesu od lješnjaka na tijesto i jednako raspodijelite
- Stavite peći na 180 °C 20-25 minuta
- Kada se dobro ohladi, režite trake iste debljine vodoravno i okomito (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.
- Čokoladu, ulje i mlijeko istopite na laganoj vatri
- U otopljenu čokoladu umočite oba oštra kuta trokuta i malo ih ocijedite
- Ostavite da se ohladi na masnom papiru ili na rešetci
- Mogu se čuvati u metalnoj kutiji oko 2 tjedna – ako izdrže toliko