Trokutići s lješnjacima

Trokutići s lješnjacima

Prošle godine sam naišla na ovaj recept koji me podsjetio na trokutiće iz jedne odlične slastičarne gdje smo ih nekad kupovali. Od prve su ispali odlični kao i svaki put nakon toga. S vremenom sam malo smanjila šećer u odnosu na recepte koji se nalaze po netu jer mi volimo manje slatko. Radila sam ih s pekmezom od marelica i malina. Odlične su obje kombinacije iako je nam doma malina draža jer se bolje ističe.

Tijesto:

  • 230 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 veliko jaje
  • 100 g maslaca
  • 4 žlice marmelade od marelice ili neke druge kiselkaste

Krema od lješnjaka:

  • 150 g maslaca
  • 130 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žlice vode
  • 300 g lješnjaka

Glazura:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice suncokretovog ulja
  • 5 žlica mlijeka

Priprema:

  • Pomiješajte brašno s praškom za pecivo
  • Napravite udubinu i dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak, razmekšani maslac sobne temperature
  • Dobro izmijesite tijesto da se sve sjedini
  • Stavite u hladnjak na pola sata do sat da se tijesto ohladi jer ćete ga lakše razvaljati
  • Lješnjake izblendajte ili usitnite u sjeckalici, ali da vam ostane i malo krupnijih komadića. Ja to napravim tako da prvo polovicu sitno isjeckam, a drugu polovicu ostavim malo krupniju
  • Maslac, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.
  • Sklonite s vatre i umiješajte lješnjake. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
  • Pripremite protvan dimenzija 33 x 34 cm (to je onaj dublji kalup za pečenje koji dođe s pećnicom)
  • Ako koristite listove papira za pečenje samo ih malo presavinite da znate koje su dimenzije protvana
  • Na masni papir postavite tijesto, pokrijte drugim masnim papirom i malo pritisnite
  • Tijesto razvaljajte na veličinu tepsije
  • Dok ga valjate možete po potrebi ukloniti papir i višak tijesta zalijepiti tamo gdje fali
  • Pripremljeno tijesto s donjim papirom prebacite u protvan i odvojite polako gornji masni papir
  • Krajeve po potrebi možete popraviti prstima.
  • Tijesto premažite marmeladom po želji
  • Nanesite smjesu od lješnjaka na tijesto i jednako raspodijelite
  • Stavite peći na 180 °C 20-25 minuta
  • Kada se dobro ohladi, režite trake iste debljine vodoravno i okomito (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.
  • Čokoladu, ulje i mlijeko istopite na laganoj vatri
  • U otopljenu čokoladu umočite oba oštra kuta trokuta i malo ih ocijedite
  • Ostavite da se ohladi na masnom papiru ili na rešetci
  • Mogu se čuvati u metalnoj kutiji oko 2 tjedna – ako izdrže toliko
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *