SOURDOUGH KIFLE
Konačno sam pronašla način kako napraviti peciva za moje mladiće od mog domaćeg kvasca. Hrskava su izvana i mekana iznutra. Peciva su naravno najfinija dok su svježa. Nakon 2 dana možete ih tostirati i tako ponovno dobiti hrskavost izvana. Ako će vam stajati više od 3 dana preporučam držanje u frižideru.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 270 g mlijeka
- 100 g ulja
- 120 g živahnog domaćeg kvasca tj. bijelog predtijesta
- 1 žličica soli
- 1 žlica meda
- Opcionalno: Malo rastopljenog maslaca za premazivanje
Priprema:
- Prvi dan oko 17 napraviti predtijesto i ostaviti da se diže do 20 sati. U tom periodu trebalo bi se udvostručiti.
- Zamijesiti s ostalim sastojcima dok ne dobijete glatko tijesto
- Prebaciti u prostoriju gdje se ne grije (balkon ako nije prehladno ili frižider ako je toplo) i ostaviti do jutra u pokrivenoj posudi.
- Ujutro na pouljenoj površini podijeliti tijesto na 14 loptica (oko 85 g) i pustiti da odmore pola sata
- Svaku izvaljati valjkom i oblikovati u kifle
- Složiti u pleh obložen papirom za pečenje
- Pleh prekriti vrećicom i ostaviti da se dižu na toplom cca 2 h
- Na dno pećnice staviti posudu s vodom da se stvara para i ugrijati pećnicu s ventilatorom na 200°C.
- Prije pečenja poprskati (ili premazati kistom) vodom ili jajetom i ubaciti u zagrijanu pećnicu 20-25 minuta ili do željene boje.
- Kad se izvade premazati ih kistom s običnim uljem. Ako želite slanije, posolite ih odmah dok ih premazujete da se sol uhvati
Savjeti i trikovi:
- Kad valjate kifle možete ih premazati maslacem i malo posoliti i onda zarolati
- Možete ih po želji posuti makom ili sezamom
- Ako ne radite sa domaćim kvascem nego sa svježim kupovnim postupak će trajati značajno kraće i nije potrebno ostavljati tijesto preko noći. Odradite dizanje svježeg kvasca (1 kockica) i zamijesiti tijesto u koje dodate dodatnih 60g brašna i 60g mlijeka, ostaviti da se diže sat vremena i dalje raditi kifle kako je gore navedeno.