SOURDOUGH KIFLE

SOURDOUGH KIFLE

Konačno sam pronašla način kako napraviti peciva za moje mladiće od mog domaćeg kvasca. Hrskava su izvana i mekana iznutra. Peciva su naravno najfinija dok su svježa. Nakon 2 dana možete ih tostirati i tako ponovno dobiti hrskavost izvana. Ako će vam stajati više od 3 dana preporučam držanje u frižideru.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 270 g mlijeka
  • 100 g ulja
  • 120 g živahnog domaćeg kvasca tj. bijelog predtijesta
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica meda
  • Opcionalno: Malo rastopljenog maslaca za premazivanje

Priprema:

  • Prvi dan oko 17 napraviti predtijesto i ostaviti da se diže do 20 sati. U tom periodu trebalo bi se udvostručiti.
  • Zamijesiti s ostalim sastojcima dok ne dobijete glatko tijesto
  • Prebaciti u prostoriju gdje se ne grije (balkon ako nije prehladno ili frižider ako je toplo) i ostaviti do jutra u pokrivenoj posudi.
  • Ujutro na pouljenoj površini podijeliti tijesto na 14 loptica (oko 85 g) i pustiti da odmore pola sata
  • Svaku izvaljati valjkom i oblikovati u kifle
  • Složiti u pleh obložen papirom za pečenje
  • Pleh prekriti vrećicom i ostaviti da se dižu na toplom cca 2 h
  • Na dno pećnice staviti posudu s vodom da se stvara para i ugrijati pećnicu s ventilatorom na 200°C.
  • Prije pečenja poprskati (ili premazati kistom) vodom ili jajetom i ubaciti u zagrijanu pećnicu 20-25 minuta ili do željene boje.
  • Kad se izvade premazati ih kistom s običnim uljem. Ako želite slanije, posolite ih odmah dok ih premazujete da se sol uhvati

Savjeti i trikovi:

  • Kad valjate kifle možete ih premazati maslacem i malo posoliti i onda zarolati
  • Možete ih po želji posuti makom ili sezamom
  • Ako ne radite sa domaćim kvascem nego sa svježim kupovnim postupak će trajati značajno kraće i nije potrebno ostavljati tijesto preko noći. Odradite dizanje svježeg kvasca (1 kockica) i zamijesiti tijesto u koje dodate dodatnih 60g brašna i 60g mlijeka, ostaviti da se diže sat vremena i dalje raditi kifle kako je gore navedeno.
Print Friendly, PDF & Email