Varivo od poriluka

Ovog proljeća sam po prvi put odlučila posaditi poriluk jer sam naišla na sadnice na akciji :-). Bio je to pun pogodak! Briga oko njega je minimalna, a i sigurna sam da nema nikakve kemije. Kao i obično kod variva, malo pancete ili špekića čini bitnu razliku u konačnom rezultatu.
Sastojci:
• 400 g očišćenog poriluka, narezanog na trakice
• 100 g krumpira, narezan na male kockice
• 50 g pancete ili domaćeg sušenog špeka, sitno nasjeckana
• 1 manji luk, sitno nasjeckan
• 30 g korijena celera, naribanog
• 90 g mrkve, na tanke kolutiće
• 1/2 žličice mljevene dimljene paprike
• 1 češanj bijelog luka, sitno nasjeckan
• Papar, sol
Priprema:
• Popržiti pancetu/špek
• Dodati luk, češnjak, mrkvu, krumpir i celer
• Pirjati par minuta
• Dodati malo vode i pirjati 10 min
• Dodati papriku, sol, papar i poriluk
• Promiješati i uliti toplu vodu da sve bude u vodi
• Kuhati 20-30 min (ovisno o poriluku)
• Po potrebi dodati još malo vode tijekom kuhanja, ovisno o željenoj gustoći
• Ako poriluk nije kuhan nakon 30 minuta kuhati dok ne bude mekan
Preporuke za kombinaciju:
• Faširanci
• Pečene kobasice
Savjeti i trikovi:
• Ako je moguće nabavite domaći poriluk jer je okus značajno bolji iako je vrijeme kuhanja nešto duže
• Poriluk prije rezanja dobro operite list po list jer se unutra zavuče zemlja i to je teško oprati kad je nasjeckan, osobito ako je domaći
Ovako izgleda kad se sve doda:

