Bublice s domaćim kvascem
Osnova za ovaj recept su mi bile moje kiflice koje uvijek uspiju, ali sam htjela da budu s domaćim kvascem i da ih ne punim. Rezultat je stvarno odličan. Hrskavo izvana, meko i pahuljasto unutra, ma super. I ružmarin ispadne fino hrskav i dobro ide u ovoj kombinaciji.
SASTOJCI:
- 1 Predtijesto s bijelim brašnom
- 1 dl toplog mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 3 prstohvata soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl ulja
- 1 jaje za premaz
PRIPREMA:
- Večer prije napraviti predtijesto s bijelim brašnom
- Pomiješati brašno i prašak za pecivo
- Dodati ulje, sol, vrhnje i toplo mlijeko
- Dodati predtijesto i zamijesiti tijesto kuhačom. Dovoljno je par minuta samo da se svi sastojci dobro pomiješaju
- Ostaviti pola sata da se diže na toplom mjestu, pokriveno mokrom krpom
- Premijestiti rukama i ostaviti 1 sat na toplom
- Premijestiti rukama i ostaviti 1 sat na toplom
- Razdijeliti tijesto na 4 jednaka dijela.
- Odvajati dio po dio i raditi bublice koje stavljati u protvan na papir za pečenje malo odvojene
- Ako želite hrskavije više ih odvojite jer će nabubriti
- Premažite ih jajetom i po vrhu im zabodite malo ružmarina (ako volite)
- Ostaviti sat vremena na toplom
- Ugrijati pećnicu na 180°C s ventilatorom
- Staviti bublice u ugrijanu pećnicu i peći 20-30 min, ovisi koliko volite da su pečene
- Jesti tople 🙂
SAVJETI I TRIKOVI:
- Predtijesto krenem raditi večer prije i držim ga dok nije vrijeme da krenem raditi bublice
- Najbolje je napraviti si vremenski plan kad želite da su bublice pečene i ovisno o tome krenuti s pripremom tijesta
- Termin “diže na toplom mjestu” – upaliti pećnicu na 50°C na par minuta i ugasiti. Unutra onda staviti tijesto da se diže prekriveno mokrom krpom ili u zdjeli s poklopcem