Kelj s pireom
Ako ne volite klasičan kelj u obliku variva ovo je odličan izbor. Jeftino i jednostavno jelo koje stignete spremiti kad dođete s posla. Sasvim je okej i za slijedeći dan.
SASTOJCI:
- 400 g krumpira
- 1 srednji luk
- 1 žlica sjeckanog ružmarina
- 100 g slanine narezane na prutiće
- 500 g narezanog kelja
- 100 g maslaca
- 1 žlica senfa
- Malo svježe mljevenog papra
PRIPREMA:
- Nasjeckati luk, ružmarin i kelj. Oguliti i narezati krumpire i staviti ih u posoljenu vodu.
- Popržiti slaninu u suhoj tavi i dodati luk i ružmarin. Ako ima viška masnoće odvaditi višak i iskoristiti negdje drugdje 😊
- Pirjati dok luk ne postane staklast
- Dodati nasjeckani kelj i pirjati otprilike 15-20 minuta (kelj bi trebao ostati malo hrskav)
- Staviti kuhati krumpire. Kuhati dok ne postanu mekani, otprilike 15 minuta
- Ugrijati mlijeko. Ocijediti i zgnječiti krumpire i dodati ugrijano mlijeko i maslac. Malo popapriti.
- Dobro izmiješati u pire.
- Dodati pirjani kelj i žlicu senfa i još jednom dobro promiješati. Po potrebi dodati još malo papra.
- Poslužiti kao prilog pečenim kobasicama, faširancima ili nekom drugom mesu.
SAVJETI I TRIKOVI:
- Ja koristim svoj domaći senf pa preporučam da se stavi neki koji je više rustikalan, a ne onaj najobičniji glatki senf