Kiflići by Mrvica
Kad sam prvi put vidjela ovaj recept bila sam vrlo neodlučna. A onda se dogodilo da imam goste i da nemam puno vremena za pripremiti nešto. I dogodila se ljubav prema ovom tijestu. Testiranjem sam malo promijenila originalni recept i smanjila maslac, a dodala malo soli u tijesto i eto ga – zvijezda je rođena…
Sastojci:
- 200 g svježeg kravljeg sira (po mogućnosti domaćeg)
- 150 g maslaca
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- pekmez od marelice (ili bilo kakav drugi kakav imate u frižideru)
- šećer u prahu (par žlica)
Priprema:
- Pomiješajte brašno, sir i maslac pa zamijesite rukama u glatko tijesto
- Ostaviti tijesto da se 1 sat odmori u frižideru (može i duže, čak i preko noći)
- Podijeliti na 2 dijela, razvaljati na pobrašnjenoj površini i izrezati četverokute
- Punite pekmezom i zarolajte u kiflice.
- Stavite na papir za papir za pečenje (meni je išlo u 2 ture i pekla sam jednu po jednu)
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva cca 20-22 min tj. dok ne porumene po vašem ukusu
- Još tople uvaljajte u šećer u prahu
Savjeti i trikovi:
- Obzirom da je tijesto neutralno može se pripremati i kao slana verzija ili kao krekeri i u tom slučaju ih posolite, pospite sjemenkama, …..
- Ovo tijesto koristim i kad želim napraviti košarice od “lisnatog tijesta” jer se stvarno krasno lista