Brudet by me

Brudet by me

Ovo je često jelo na našem stolu jer smo ljubitelji ribe svih vrsta. Brzo se sprema i nema puno sastojaka. Kako nemam tržnicu blizu vrlo često koristim ribu koju već imam u zamrzivaču.

Sastojci:

  • 2 glavice luka (onako ozbiljne)
  • 3,5 dl gustog domaćeg paradajz sosa
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1/2 žlice aceta balsamica
  • riba: 1 salpa filetirana i 10 malih šaruna (vidi sliku)
  • svježi ružmarin (pola žlice sjeckanog)
  • bijeli luk (2 češnja ili dobar prstohvat sušenog)
  • par žlica maslinovog ulja
  • malo kvalitetnog maslinovog ulja za ukras
  • bosiljak za ukrašavanje

Priprema:

  • Luk nasjeckati sitno (ja koristim onu sjeckalicu od štapnog miksera) i staviti da se poprži na maslinovom ulju 10 min na srednjoj vatri
  • Kad je luk popržen dodati sjeckani ružmarin i bijeli luk, još malo popržiti 2-3 min
  • Dodati paradajz sos i prstohvat soli i pustiti da zakuha
  • Nakon što zakuha dodati 1 dl vina i krčkati otklopljeno na srednjoj vatri 30 min, povremeno promiješati i provjeriti gustoću. Po potrebi može se dodati malo vode.
  • Dodati 1/2 žlice aceta
  • Odozgo dodati ribu i malo je utisnuti u sos (vidi sliku niže)
  • Krčkati poklopljeno 6 min
  • Lagano vilicama preokrenuti ribice i opet poklopljeno krčkati 6 min

Posluživanje:

  • Velikom žlicom lagano zagrabiti i staviti u duboki tanjur (ja koristim ove neke satelitske iz Ikee jer dobro drže temperaturu)
  • Preliti s malo kvalitetnog ulja i ukrasiti bosiljkom

Savjeti i trikovi:

  • Koristim ribu koju već imam pri ruci, jednu ili više vrsta (skuša, oslić, inćuni, tuna, šaruni,…).
  • Bolje je kad si date truda i isfiletrirate ribu jer ćete uživati kasnije 🙂
  • Za one koji su ljubitelji palente ona je odličan prilog (skuhana s malo ružmarina i maslaca i na kraju dovršena s malo maslinovog ulja)
  • Za nas koji nismo ljubitelji palente neki domaći kruh je idealan 🙂
  • Ako nemate domaći paradajz sos probajte nabaviti neki koji nije kiselkast ili neke pelate koje isjeckajte
  • Kad je sezona svježeg paradajza možete koristiti i njih samo će vam trebati nešto duže (20 min) da se sos zgusne
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *