Brudet by me

Ovo je često jelo na našem stolu jer smo ljubitelji ribe svih vrsta. Brzo se sprema i nema puno sastojaka. Kako nemam tržnicu blizu vrlo često koristim ribu koju već imam u zamrzivaču.
Sastojci:
- 2 glavice luka (onako ozbiljne)
- 3,5 dl gustog domaćeg paradajz sosa
- 1 dl suhog bijelog vina
- 1/2 žlice aceta balsamica
- riba: 1 salpa filetirana i 10 malih šaruna (vidi sliku)
- svježi ružmarin (pola žlice sjeckanog)
- bijeli luk (2 češnja ili dobar prstohvat sušenog)
- par žlica maslinovog ulja
- malo kvalitetnog maslinovog ulja za ukras
- bosiljak za ukrašavanje
Priprema:
- Luk nasjeckati sitno (ja koristim onu sjeckalicu od štapnog miksera) i staviti da se poprži na maslinovom ulju 10 min na srednjoj vatri
- Kad je luk popržen dodati sjeckani ružmarin i bijeli luk, još malo popržiti 2-3 min
- Dodati paradajz sos i prstohvat soli i pustiti da zakuha
- Nakon što zakuha dodati 1 dl vina i krčkati otklopljeno na srednjoj vatri 30 min, povremeno promiješati i provjeriti gustoću. Po potrebi može se dodati malo vode.
- Dodati 1/2 žlice aceta
- Odozgo dodati ribu i malo je utisnuti u sos (vidi sliku niže)
- Krčkati poklopljeno 6 min
- Lagano vilicama preokrenuti ribice i opet poklopljeno krčkati 6 min
Posluživanje:
- Velikom žlicom lagano zagrabiti i staviti u duboki tanjur (ja koristim ove neke satelitske iz Ikee jer dobro drže temperaturu)
- Preliti s malo kvalitetnog ulja i ukrasiti bosiljkom
Savjeti i trikovi:
- Koristim ribu koju već imam pri ruci, jednu ili više vrsta (skuša, oslić, inćuni, tuna, šaruni,…).
- Bolje je kad si date truda i isfiletrirate ribu jer ćete uživati kasnije 🙂
- Za one koji su ljubitelji palente ona je odličan prilog (skuhana s malo ružmarina i maslaca i na kraju dovršena s malo maslinovog ulja)
- Za nas koji nismo ljubitelji palente neki domaći kruh je idealan 🙂
- Ako nemate domaći paradajz sos probajte nabaviti neki koji nije kiselkast ili neke pelate koje isjeckajte
- Kad je sezona svježeg paradajza možete koristiti i njih samo će vam trebati nešto duže (20 min) da se sos zgusne
