Raspuknutići

Raspuknutići

Meni su jedni od najdražih keksića koje pečem u prosincu. Puno sam ih ispekla i puno eksperimentirala s njima, ali nikad se ništa nije bacilo. Bez naranče, s narančom. Razne vrste šećera u prahu… ma svašta… još me očekuje eksperiment s brašnom od rogača… stay tunned

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 60 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 200 g tamne čokolade (koristim Dorinu)
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije (ili 1 vanilin šećer)
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli (prstohvat)
  • šećer u prahu za valjanje

PRIPREMA:

  • na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu za kuhanje
  • pjenasto izmiješajte jaja i šećer te dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu sa maslacem
  • sve ostale suhe sastojke pomiješajte posebno te ih postepeno dodajte u mokru smjesu
  • smjesu ostavite u hladnjaku minimalno 2-3 sata ili još bolje preko noći
  • oblikujte kuglice (kao recimo rocher/rafaelo kuglice) te ih uvaljajte u šećer u prahu (ne otresajte višak i ne pipkajte loptice odozgora :-))
  • stavite na papir za pečenje i ostavite prostora između jer će se malo raširiti kod pečenja
  • keksiće pecite na temperaturi 180°C (ako ima ventilator onda s njim) točno 11 minuta
  • možda će vam se činiti da su sirovi kada ih izvadite iz pećnice ali će očvrsnuti kada se ohlade
  • s papira se mogu skidati kad su mlaki

SAVJETI I TRIKOVI

  • Od ove smjese bude otprilike u 3-4 ture (oni protvani koji dođu s pećnicom) – cca 20 komada u jednoj turi (5×4 kuglice)
  • Ja napravim jedan protvan i dok se peče radim slijedeći
  • Ne stavljam ekstrakt vanilije/vanilin šećer jer koristim šećer u kojem stoje mahune vanilije
  • Uvijek smjesu ostavim preko noći
  • U jednom setu sam kombinirala običnu tamnu čokoladu (1/2) sa tamnom čokoladom sa đumbirom jer nisam imala Dorine i ispalo je isto super
  • U jednoj turi sam dodavala sjeckanu koricu svježe naranče. Otprilike pola tanko oguljene kore od jedne naranče. I to preporučam jer daje jedan posebni okus.
  • Šećer u prahu uvijek preporučujem Franck, jednom sam koristila neki jeftini i nisam bila zadovoljna. Međutim dogodilo mi se da je jednom i on bio jako vlažan (bila je akcija) i sloj je ostao predebeo pa sam ga morala pomiješati sa Šafram i onda je bilo ok.
  • Sad se pitate kako ćete znati da je prevlažan? Kad uvaljate prvu kuglicu pogledajte jeli oko nje lijepi tanki sloj ili je kao debeli oklop od šećera što nije dobro.


2 thoughts on “Raspuknutići”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *