Raspuknutići

Meni su jedni od najdražih keksića koje pečem u prosincu. Puno sam ih ispekla i puno eksperimentirala s njima, ali nikad se ništa nije bacilo. Bez naranče, s narančom. Razne vrste šećera u prahu… ma svašta… još me očekuje eksperiment s brašnom od rogača… stay tunned
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 60 g maslaca
- 80 g šećera
- 200 g tamne čokolade (koristim Dorinu)
- 1 žlica ekstrakta od vanilije (ili 1 vanilin šećer)
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli (prstohvat)
- šećer u prahu za valjanje
PRIPREMA:
- na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu za kuhanje
- pjenasto izmiješajte jaja i šećer te dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu sa maslacem
- sve ostale suhe sastojke pomiješajte posebno te ih postepeno dodajte u mokru smjesu
- smjesu ostavite u hladnjaku minimalno 2-3 sata ili još bolje preko noći
- oblikujte kuglice (kao recimo rocher/rafaelo kuglice) te ih uvaljajte u šećer u prahu (ne otresajte višak i ne pipkajte loptice odozgora :-))
- stavite na papir za pečenje i ostavite prostora između jer će se malo raširiti kod pečenja
- keksiće pecite na temperaturi 180°C (ako ima ventilator onda s njim) točno 11 minuta
- možda će vam se činiti da su sirovi kada ih izvadite iz pećnice ali će očvrsnuti kada se ohlade
- s papira se mogu skidati kad su mlaki
SAVJETI I TRIKOVI
- Od ove smjese bude otprilike u 3-4 ture (oni protvani koji dođu s pećnicom) – cca 20 komada u jednoj turi (5×4 kuglice)
- Ja napravim jedan protvan i dok se peče radim slijedeći
- Ne stavljam ekstrakt vanilije/vanilin šećer jer koristim šećer u kojem stoje mahune vanilije
- Uvijek smjesu ostavim preko noći
- U jednom setu sam kombinirala običnu tamnu čokoladu (1/2) sa tamnom čokoladom sa đumbirom jer nisam imala Dorine i ispalo je isto super
- U jednoj turi sam dodavala sjeckanu koricu svježe naranče. Otprilike pola tanko oguljene kore od jedne naranče. I to preporučam jer daje jedan posebni okus.
- Šećer u prahu uvijek preporučujem Franck, jednom sam koristila neki jeftini i nisam bila zadovoljna. Međutim dogodilo mi se da je jednom i on bio jako vlažan (bila je akcija) i sloj je ostao predebeo pa sam ga morala pomiješati sa Šafram i onda je bilo ok.
- Sad se pitate kako ćete znati da je prevlažan? Kad uvaljate prvu kuglicu pogledajte jeli oko nje lijepi tanki sloj ili je kao debeli oklop od šećera što nije dobro.
od kad si mi dala taj recept – nema Božića bez Raspuknutića!!!!
tvoji su savršeni!
Izvrsni 🤗😘