Košarice s kremom od vanilije i jagodama

Košarice s kremom od vanilije i jagodama

Vrlo lagan i prozračan desert kao stvoren za ljetne dane. Kombinacija je mog omiljenog “listanog” tijesta by Mrvica i kreme od vanilije. Ovaj put sam koristila jagode jer im je bila sezona. Mogu se kombinirati s bilo kojim voćem.

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 4 žumanjka
  • 3,5 žlice gustina (može i glatko brašno ako se nema gustina ili kombinacija brašna i gustina)
  • 0,4 litre mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • 1 mahuna vanilije
  • 0,5 l slatkog vrhnja (+2 kremfixa)

Priprema kreme od vanilije:

  • Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilijom
  • Dodati malo mlijeka (otprilike trećinu) pa zatim gustin
  • Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa ukuhati smjesu žutanjaka
  • Dobro ohladiti
  • Umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag (dodati kremfix)
  • 2/3 šlaga dodati u hladnu kremu (ostatak sačuvati)
  • Dobro ohladiti prije punjenja košarica – preporučam preko noći

Sastojci za tijesto:

  • 200 g svježeg kravljeg sira (po mogućnosti domaćeg)
  • 150 g maslaca
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Priprema tijesta:

  • Pomiješajte brašno, sir i maslac pa zamijesite rukama u glatko tijesto
  • Ostaviti tijesto da se 1 sat odmori u frižideru (može i duže, čak i preko noći)
  • Podijeliti na 4 dijela, svaki razvaljati na pobrašnjenoj površini na otprilike 5 mm i izrezati “cvjetiće”
  • Cilj je dobiti otprilike 40-50 košarica
  • Kad izrežete “cvjetiće” ostatak tijesta ponovno premijesite i opet izrezujte dok sve ne potrošite
  • U protvan stavite male kalupiće za košarice, na njih papirnate košarice i na to “cvjetiće”
  • Meni je na kraju išlo u 3 ture i pekla sam jednu po jednu
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva s ventilatorom cca 20-22 min tj. dok ne porumene po vašem ukusu. Meni su draže kad su jače pečene jer su hrskavije.

Punjenje košarica:

  • Svaku košaricu napuniti kremom od vanilije pomoću slastičarske šprice da izgledaju ljepše
  • Staviti malo šlaga, također špricom
  • Na vrh staviti jagodu (ili drugo odabrano voće)

Savjeti i trikovi:

  • Za kremu koristim mahune vanilije ili prah od vanilije i sav šećer koji dodajem je moj domaći vanilin šećer
  • Kremu ne kuham na pari već na laganoj do srednjoj vatri (plin) u posudi u kojoj se ne lijepi
  • Kuhanje na vatri traje 3-5 minuta i tu nema micanja od kreme i kuhače nego treba stalno miješati da se ne naprave grudice
  • Košarice bi trebale biti velike taman za jedan zalogaj
  • Košarice punim nesposredno prije posluživanja jer volim kad su hrskave
  • Ako ih nosim negdje onda ih napunim ujutro i do posluživanja ih držim na hladnom
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *