Košarice s kremom od vanilije i jagodama
Vrlo lagan i prozračan desert kao stvoren za ljetne dane. Kombinacija je mog omiljenog “listanog” tijesta by Mrvica i kreme od vanilije. Ovaj put sam koristila jagode jer im je bila sezona. Mogu se kombinirati s bilo kojim voćem.
Sastojci za kremu od vanilije:
- 4 žumanjka
- 3,5 žlice gustina (može i glatko brašno ako se nema gustina ili kombinacija brašna i gustina)
- 0,4 litre mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 vanili šećer
- 1 mahuna vanilije
- 0,5 l slatkog vrhnja (+2 kremfixa)
Priprema kreme od vanilije:
- Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilijom
- Dodati malo mlijeka (otprilike trećinu) pa zatim gustin
- Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa ukuhati smjesu žutanjaka
- Dobro ohladiti
- Umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag (dodati kremfix)
- 2/3 šlaga dodati u hladnu kremu (ostatak sačuvati)
- Dobro ohladiti prije punjenja košarica – preporučam preko noći
Sastojci za tijesto:
- 200 g svježeg kravljeg sira (po mogućnosti domaćeg)
- 150 g maslaca
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Priprema tijesta:
- Pomiješajte brašno, sir i maslac pa zamijesite rukama u glatko tijesto
- Ostaviti tijesto da se 1 sat odmori u frižideru (može i duže, čak i preko noći)
- Podijeliti na 4 dijela, svaki razvaljati na pobrašnjenoj površini na otprilike 5 mm i izrezati “cvjetiće”
- Cilj je dobiti otprilike 40-50 košarica
- Kad izrežete “cvjetiće” ostatak tijesta ponovno premijesite i opet izrezujte dok sve ne potrošite
- U protvan stavite male kalupiće za košarice, na njih papirnate košarice i na to “cvjetiće”
- Meni je na kraju išlo u 3 ture i pekla sam jednu po jednu
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva s ventilatorom cca 20-22 min tj. dok ne porumene po vašem ukusu. Meni su draže kad su jače pečene jer su hrskavije.
Punjenje košarica:
- Svaku košaricu napuniti kremom od vanilije pomoću slastičarske šprice da izgledaju ljepše
- Staviti malo šlaga, također špricom
- Na vrh staviti jagodu (ili drugo odabrano voće)
Savjeti i trikovi:
- Za kremu koristim mahune vanilije ili prah od vanilije i sav šećer koji dodajem je moj domaći vanilin šećer
- Kremu ne kuham na pari već na laganoj do srednjoj vatri (plin) u posudi u kojoj se ne lijepi
- Kuhanje na vatri traje 3-5 minuta i tu nema micanja od kreme i kuhače nego treba stalno miješati da se ne naprave grudice
- Košarice bi trebale biti velike taman za jedan zalogaj
- Košarice punim nesposredno prije posluživanja jer volim kad su hrskave
- Ako ih nosim negdje onda ih napunim ujutro i do posluživanja ih držim na hladnom