Kozice s batatom i avokadom
Ova kombinacija je odlična i osvježavajuća. Još kad bi kozice dolazile očišćene bilo bi još jednostavnije. Preporučam kupovinu onih krupnijih. Brže se čiste :-). Ovu kombinaciju možete napraviti i u mesnoj varijanti tako da kozice zamijenite tanko rezanim steakom.
Sastojci:
- 1 veliki narančasti batat ili nekoliko manjih – cca 20 šnitica, ovisno o broju i veličini kozica
- 400g kozica – 10-20 kozica ovisno o veličini
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica začina (mljeveni korijander, mljeveni kim, dimljena paprika, mljevena ljuta papričica)
- Guacamole od 1 avokada
- 2 žlice peršuna i/ili korijandera
Priprema:
- Stavite pećnicu da se grije na 200°C.
- Odrežite krajeve od batata i ogulite ga.
- Izrežite batat na šnite debljine malo manje od 1 cm. Jedan veliki batat trebao bi dati oko 10 komada.
- Stavite šnite na papir za pečenje na lim za pečenje.
- Po vrhu poprskajte maslinovim uljem i pospite ih polovicom začina.
- Pecite na 200°C oko 30 minuta (više ili manje, ovisno o veličini komada).
- Kad je ostalo još 10 minuta, stavite pirjati kozice na maslinovo ulje i začinite preostalim začinima.
- Nakon što batati lijepo porumene, izvadite ih iz pećnice.
Guacamole:
- 1 avokado (zreli) – izgnječen vilicom
- 1/2 limete – koru naribati i iscijediti sok
- 1 žlica sitno sjeckanog običnog luka ili ljutike
- malo mljevenog papra
- sve sastojke pomiješati i po potrebi (ili želji) dodati i malo više soka od limete
Posluživanje:
- Stavite na batat žlicu guacamolea, a zatim 1 ili 2 kozice ovisno o veličini
- Po želji – ukrasite peršunom i/ili korijanderom.