Panna cotta sa slanim pistacijama

Panna cotta sa slanim pistacijama

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za panna cottu koji možete kombinirati s raznim preljevima. ALI jednom kad probate ovu foru s pistacijama rijetko ćete koristiti neki drugi 🙂

Sastojci za panna cottu:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 1,4 dl punomasnog mlijeka
  • 0,5 žličice praha od vanilije ili sadržaj 1 mahune vanilije
  • 85 g šećera
  • 5,7 g listića želatine
  • Dodatno za posluživanje: 3 dl slatkog vrhnja (0,5 dl za svaku panna cottu)

Sastojci za karamelu s pistacijama:

  • 70 g očišćenih prženih slanih pistacija
  • 40 g šećera
  • 15 g maslaca
  • 1,5 žlica vode

Priprema panna cotte:

  • Pripremiti posudice/kalupe
  • U posudu s debljim dnom uliti mlijeko i slatko vrhnje i dodati šećer i vaniliju
  • Želatinu namočiti u hladnu vodu
  • Zagrijavati smjesu mlijeka na slabijoj vatri dok se šećer ne otopi
  • Pojačati vatru, kad krene kipjeti ugasiti vatru
  • Listiće želatine dobro ocijediti i umiješati u smjesu dok se ne rastopi
  • Uliti u 6 kalupa (ili šalica)
  • Dobro rashladiti nekoliko sati ili preko noći

Priprema karamele s pistacijama:

  • Grubo nasjeckati pistacije
  • Rasporediti ih na neki metalni pladanj
  • U neprijanjajuću tavu staviti šećer, maslac i vodu na srednju vatru dok se šećer ne rastopi
  • Pojačati vatru i kuhati smjesu dok nije lijepe tamno zlatne boje. Obično tada i zamiriši na karamel
  • Preliti karamel preko pistacija
  • Pustiti da se dobro ohladi
  • Usitniti u blenderu – neka ostane i krupnijih komadića

Posluživanje za jedan komad:

  • Pripremiti posudice za posluživanje – ja koristim obične duboke tanjure
  • U 0,5 dl slatkog vrhnja umiješati 1 žlicu usitnjene karamele s pistacijom
  • U posudi zagrijati malo vode da bude vruća – otprilike 1 cm vode
  • Posudicu u kojoj je panna cotta na kratko staviti u vruću vodu (30 sec)
  • Preokrenuti u tanjur, preliti pripremljenim slatkim vrhnjem i posuti s još malo karamele

Trikovi i savjeti:

  • Panna cottu obično radim kad je vani hladno tako da ju ne stavljam u frižider da se hladi nego vani na prozoru. Tek kad se dobro ohladi stavljam posudice prekrivene folijom u frižider
  • Ako vani nije hladno najbolje je posudice prvo ostaviti u nekoj hladnijoj prostoriji (špajzi ili podrumu) da se ohlade, a tek onda ih prekriti folijom i staviti u frižider. Tako izbjegnete da se folija orosi i ne kaplje po kremi
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *