Panna cotta sa slanim pistacijama
Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za panna cottu koji možete kombinirati s raznim preljevima. ALI jednom kad probate ovu foru s pistacijama rijetko ćete koristiti neki drugi 🙂
Sastojci za panna cottu:
- 5 dl slatkog vrhnja
- 1,4 dl punomasnog mlijeka
- 0,5 žličice praha od vanilije ili sadržaj 1 mahune vanilije
- 85 g šećera
- 5,7 g listića želatine
- Dodatno za posluživanje: 3 dl slatkog vrhnja (0,5 dl za svaku panna cottu)
Sastojci za karamelu s pistacijama:
- 70 g očišćenih prženih slanih pistacija
- 40 g šećera
- 15 g maslaca
- 1,5 žlica vode
Priprema panna cotte:
- Pripremiti posudice/kalupe
- U posudu s debljim dnom uliti mlijeko i slatko vrhnje i dodati šećer i vaniliju
- Želatinu namočiti u hladnu vodu
- Zagrijavati smjesu mlijeka na slabijoj vatri dok se šećer ne otopi
- Pojačati vatru, kad krene kipjeti ugasiti vatru
- Listiće želatine dobro ocijediti i umiješati u smjesu dok se ne rastopi
- Uliti u 6 kalupa (ili šalica)
- Dobro rashladiti nekoliko sati ili preko noći
Priprema karamele s pistacijama:
- Grubo nasjeckati pistacije
- Rasporediti ih na neki metalni pladanj
- U neprijanjajuću tavu staviti šećer, maslac i vodu na srednju vatru dok se šećer ne rastopi
- Pojačati vatru i kuhati smjesu dok nije lijepe tamno zlatne boje. Obično tada i zamiriši na karamel
- Preliti karamel preko pistacija
- Pustiti da se dobro ohladi
- Usitniti u blenderu – neka ostane i krupnijih komadića
Posluživanje za jedan komad:
- Pripremiti posudice za posluživanje – ja koristim obične duboke tanjure
- U 0,5 dl slatkog vrhnja umiješati 1 žlicu usitnjene karamele s pistacijom
- U posudi zagrijati malo vode da bude vruća – otprilike 1 cm vode
- Posudicu u kojoj je panna cotta na kratko staviti u vruću vodu (30 sec)
- Preokrenuti u tanjur, preliti pripremljenim slatkim vrhnjem i posuti s još malo karamele
Trikovi i savjeti:
- Panna cottu obično radim kad je vani hladno tako da ju ne stavljam u frižider da se hladi nego vani na prozoru. Tek kad se dobro ohladi stavljam posudice prekrivene folijom u frižider
- Ako vani nije hladno najbolje je posudice prvo ostaviti u nekoj hladnijoj prostoriji (špajzi ili podrumu) da se ohlade, a tek onda ih prekriti folijom i staviti u frižider. Tako izbjegnete da se folija orosi i ne kaplje po kremi