Fritule s ricottom

Ove fritule su također vrlo jednostavne i brze. Za njih vam treba malo više od 30 minuta. Jedini problem je što nestanu jednako brzo kao što se i rade :-). Ono zbog čega su mi ove posebno dobre je što su vrlo hrskave izvana, a iznutra ostanu prozračne i sočne.
Sastojci:
- 25 dag mekog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 ricotta od 250 g
- 1/2 jogurta (tekućeg ili čvrstog)
- 2 žlice šećera
- 2 žlice ruma ili votke
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- naribana korica od 1/2 limuna
- 1 litra ulja (za prženje)
Priprema:
- Stavite ulje u dublju tavu za prženje. Bitno je da fritule ne smiju dodirivati dno tave nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu. Trebat će mu otprilike 10 minuta da se zagrije na dobru temperaturu.
- U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli.
- Dodajte rum/votku.
- Dodajte ricottu i jogurt i dalje miješajte.
- Naribajte limunovu koricu i dobro promiješajte
- Dodajte prašak za pecivo
- Brašno dodavajte malo po malo sve dok smjesa ne bude takva da ju možete žlicom oblikovati u loptice. Možda vam neće trebati svo brašno jer to ovisi o vlažnosti ricotte.
- Provjerite je li se ulje zagrijalo na dobru temperaturu (140-150°C). Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti i neće se lijepo napuhnuti.
- Jednom žlicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge žlice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti tavu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se.
- Ako primijetite da se ne okreću same, lagano ih okrenite vilicom.
- Izvadite ih na papirnate ubruse da upiju višak ulja.
- Ja fritule ne posipam šećerom jer to kod mene nitko ne voli, a vi možete kako želite 🙂
Savjeti i trikovi:
- Ja za miješanje koristim obični mikser, ali ako ga nemate možete i ručno. Iz mog iskustva fritule ispadnu prozračnije ako koristim mikser nego kad miješam ručno 🙂
- Za prženje koristim tzv. wok tavu veličine 28 cm. Obzirom na njeno usko dno tako mi treba manje ulja nego u običnoj tavi ravnog dna
- Od ove smjese mi ispadnu 2 ture po 10 fritula, a svaka tura se peče otprilike 8 min
- Termometar za mjerenje temperature ulja možete vrlo povoljno kupiti po nekim akcijama ili na web-u, a vrlo je koristan ako često pripremate fritule ili krafne
