Fritule s ricottom

Fritule s ricottom

Ove fritule su također vrlo jednostavne i brze. Za njih vam treba malo više od 30 minuta. Jedini problem je što nestanu jednako brzo kao što se i rade :-). Ono zbog čega su mi ove posebno dobre je što su vrlo hrskave izvana, a iznutra ostanu prozračne i sočne.

Sastojci:

  • 25 dag mekog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 ricotta od 250 g
  • 1/2 jogurta (tekućeg ili čvrstog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ruma ili votke
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • naribana korica od 1/2 limuna
  • 1 litra ulja (za prženje)

Priprema:

  • Stavite ulje u dublju tavu za prženje. Bitno je da fritule ne smiju dodirivati dno tave nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu. Trebat će mu otprilike 10 minuta da se zagrije na dobru temperaturu.
  • U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli.
  • Dodajte rum/votku.
  • Dodajte ricottu i jogurt i dalje miješajte.
  • Naribajte limunovu koricu i dobro promiješajte
  • Dodajte prašak za pecivo
  • Brašno dodavajte malo po malo sve dok smjesa ne bude takva da ju možete žlicom oblikovati u loptice. Možda vam neće trebati svo brašno jer to ovisi o vlažnosti ricotte.
  • Provjerite je li se ulje zagrijalo na dobru temperaturu (140-150°C). Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti i neće se lijepo napuhnuti.
  • Jednom žlicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge žlice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti tavu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se.
  • Ako primijetite da se ne okreću same, lagano ih okrenite vilicom.
  • Izvadite ih na papirnate ubruse da upiju višak ulja.
  • Ja fritule ne posipam šećerom jer to kod mene nitko ne voli, a vi možete kako želite 🙂

Savjeti i trikovi:

  • Ja za miješanje koristim obični mikser, ali ako ga nemate možete i ručno. Iz mog iskustva fritule ispadnu prozračnije ako koristim mikser nego kad miješam ručno 🙂
  • Za prženje koristim tzv. wok tavu veličine 28 cm. Obzirom na njeno usko dno tako mi treba manje ulja nego u običnoj tavi ravnog dna
  • Od ove smjese mi ispadnu 2 ture po 10 fritula, a svaka tura se peče otprilike 8 min
  • Termometar za mjerenje temperature ulja možete vrlo povoljno kupiti po nekim akcijama ili na web-u, a vrlo je koristan ako često pripremate fritule ili krafne
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *