Popečci od tikvica

Izvrsni su za vruće ljetne dane kad trebate neko lagano jelo i osvježavajući umak…. Nemojte se uplašiti količine sastojaka i pripreme, samo sve pripremite i onda ide brzo. Možete ih peći u tavi ili pećnici.
SASTOJCI:
- 3 srednje tikvice ili jedna veća
- 1 srednji krumpir
- 100 g feta sira (ili trećina od 250 g otprilike)
- Pola vrećice ribanog parmezana (Ribanac)
- 2 žlice krušnih mrvica (po potrebi dodati još malo ako je prerijetko)
- 1 jaje
- 1 srednja mrkva
- Pola srednjeg ljubičastog luka
- 2 češnja češnjaka naribana
- 1 žličica soli
- Po 1 žlica nasjeckanih svježih začina: kopar, peršun i ružmarin
- 1 žličica čilija – najbolje svježi (jalapeno žuti + savina)
- Suncokretovo ili kokosovo ulje za prženje
TZATZIKI UMAK:
- 1, 5 manji krastavac – nariban, malo posoljen i ocijeđen
- 1 grčki jogurt i pola kiselog vrhnja
- Papar, žlica maslinovog ulja
- Pola češnja bijelog luka (sitno nasjeckan ili nariban) – po želji
- Sve sastojke za umak pomiješajte nešto ranije i ostavite u frižideru
PRIPREMA:
- Naribajte tikvice i krumpir, posolite ih i ostavite da stoje 20 minuta.
- Naribajte mrkvu, ocijedite je i stavite u zdjelu.
- Dodajte joj sitno sjeckani luk, bijeli luk, parmezan i mrvljenu fetu.
- Nakon 20 minuta, ocijedite tikvice i krumpir i dodajte ih u zdjelu.
- Ubacite još i jaje, mrvice, kopar, peršin, ružmarin, papar i čili.
- Napravite popečke otprilike kao na slici pa ih pecite na umjerenoj vatri u tavi za palačinke, 3-4 minute sa svake strane (dok lijepo ne porumene).
- Ulje u tavu dodajte postepeno tj. kod svake tura popečaka pomalo tako da ne plivaju nego samo da se peku u maloj količini masnoće.
- Drugi način je da ih složite u protvan, na papir za pečenje koji namažite uljem, popečke još malo pokapajte uljem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, s ventilatorom otprilike 20 minuta.
SAVJETI I TRIKOVI:
- Ako su tikvice manje nije ih potrebno guliti, a ako imate veću tikvicu možete ju oguliti i izvaditi sredinu pa onda naribati. Ja ih skoro nikad ne gulim osim kad su stvarno ogromne i kad je kora tvrda
- Luk sjeckam u sjeckalici od štapnog miksera, za ribanje najčešće koristim multipraktik
- Vodu koja se ocijedi od mrkve popijem 😊
- Kad nemam svježeg kopra koristim suhi
- Luk može biti i obični ako nema ljubičastog, ali on je najbolji jer je slatkast
- Za pečenje koristim kokosovo ulje jer daje zanimljiv okus
