Popečci od tikvica

Popečci od tikvica

Izvrsni su za vruće ljetne dane kad trebate neko lagano jelo i osvježavajući umak…. Nemojte se uplašiti količine sastojaka i pripreme, samo sve pripremite i onda ide brzo. Možete ih peći u tavi ili pećnici.

SASTOJCI:

  • 3 srednje tikvice ili jedna veća
  • 1 srednji krumpir
  • 100 g feta sira (ili trećina od 250 g otprilike)
  • Pola vrećice ribanog parmezana (Ribanac)
  • 2 žlice krušnih mrvica (po potrebi dodati još malo ako je prerijetko)
  • 1 jaje
  • 1 srednja mrkva
  • Pola srednjeg ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka naribana
  • 1 žličica soli
  • Po 1 žlica nasjeckanih svježih začina: kopar, peršun i ružmarin
  • 1 žličica čilija – najbolje svježi (jalapeno žuti + savina)
  • Suncokretovo ili kokosovo ulje za prženje

TZATZIKI UMAK:

  • 1, 5 manji krastavac – nariban, malo posoljen i ocijeđen
  • 1 grčki jogurt i pola kiselog vrhnja
  • Papar, žlica maslinovog ulja
  • Pola češnja bijelog luka (sitno nasjeckan ili nariban) – po želji
  • Sve sastojke za umak pomiješajte nešto ranije i ostavite u frižideru

PRIPREMA:

  • Naribajte tikvice i krumpir, posolite ih i ostavite da stoje 20 minuta.
  • Naribajte mrkvu, ocijedite je i stavite u zdjelu.
  • Dodajte joj sitno sjeckani luk, bijeli luk, parmezan i mrvljenu fetu.
  • Nakon 20 minuta, ocijedite tikvice i krumpir i dodajte ih u zdjelu.
  • Ubacite još i jaje, mrvice, kopar, peršin, ružmarin, papar i čili.
  • Napravite popečke otprilike kao na slici pa ih pecite na umjerenoj vatri u tavi za palačinke, 3-4 minute sa svake strane (dok lijepo ne porumene).
  • Ulje u tavu dodajte postepeno tj. kod svake tura popečaka pomalo tako da ne plivaju nego samo da se peku u maloj količini masnoće.
  • Drugi način je da ih složite u protvan, na papir za pečenje koji namažite uljem, popečke još malo pokapajte uljem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, s ventilatorom otprilike 20 minuta.

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Ako su tikvice manje nije ih potrebno guliti, a ako imate veću tikvicu možete ju oguliti i izvaditi sredinu pa onda naribati. Ja ih skoro nikad ne gulim osim kad su stvarno ogromne i kad je kora tvrda
  • Luk sjeckam u sjeckalici od štapnog miksera, za ribanje najčešće koristim multipraktik
  • Vodu koja se ocijedi od mrkve popijem 😊
  • Kad nemam svježeg kopra koristim suhi
  • Luk može biti i obični ako nema ljubičastog, ali on je najbolji jer je slatkast
  • Za pečenje koristim kokosovo ulje jer daje zanimljiv okus
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *