Krafne

Krafne

Kod nas doma krafne su dobrodošle cijele godine. Možda su najbolje prvi dan i tople, ali izvrsno idu i slijedeće dane dok ih ima. Uz kavu, mlijeko, za doručak, desert, večeru… Ne punim ih nego si svi po želji uzimaju što im paše, a skroz su u redu i bez nadjeva. Kao i obično, godinama se štreberski držim recepta i to je to.

Sastojci:

  • 2 dcl mlijeka +1 svježi kvasac + 1 žlica šećera
  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 žutanjka +1 cijelo jaje
  • 3 dcl mlijeka
  • Prstohvat soli
  • 2 vanilin šećera (ili 2 žlice domaćeg vanilin šećera)
  • 1 dcl ulja
  • Korica pola limuna po želji
  • Rum ili votka (odokativno par žlica)
  • Ulje za pečenje – cca 1 litra, ovisno o tavi u kojoj se peku krafne

Postupak:

  • Najprije u šalici od cca 2 dl umutim germu (ja koristim svježi DiGo kvasac), mlijeko i žlicu šećera
  • Šalicu stavim u posudu s toplom vodom da se brže diže
  • Dok se kvasac diže u zdjeli za dizano pripremim brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna
  • Kad je germa dignuta dodam ju u sredinu brašna, dodam mlijeko, ulje i jaja
  • Miksam mikserom dok se svi sastojci lijepo ne sjedine, i dok još miksam dodam rum (votku)
  • Na kraju tijesto do kraja umijesim kuhačom ili rukama. Ako se ima onaj veliki mikser onda se sve umuti u njemu.
  • Poklopim zdjelu i ostavim da se diže na toplom (malo zagrijem pećnicu) cca 45min (da se udvostruči količina tijesta)
  • Tijesto razvaljam, izrežem krafne i ostavim da se dižu još cca 40-45 min (ispadne cca 34 velike krafne)
  • Izrezane krafne stavljam na stolnjak i pokrijem stolnjakom

Pečenje:

  • Stavljam peći u vruće ulje (treba paziti da nije prevruće) – 155- 160°C je idealno
  • Obratiti pažnju da je ulju potrebno 10-15 minuta da se zagrije na tu temperaturu pa paziti da se ne dižu predugo
  • Najprije stavljam peći gornju stranu krafne i to poklopim poklopcem
  • Ovisno o veličini ide 5-6 ide u jednu turu jer nije dobro da je gužva
  • Kad se jedna strana ispeče okrenem, a drugu stranu pečem otklopljenu
  • Pečem cca 2 minute sa svake strane
  • Stavljam da se ocijede na papirnatim ubrusima
  • Ja ih ne punim nego si svatko poslije prereže i puni sam sebi s čim želi
  • Treba im između 30i 45 minuta da se ispeku

Savjeti i trikovi:

  • Svi sastojci bi trebali biti sobne temperature
  • Za pečenje krafni mi se najbolje pokazala wok tava s neprijanjajućim dnom, veličina 28. Dno je znatno uže od gornjeg dijela i tako treba manje ulja, a krafne ionako plutaju dalje od dna.
  • Ja ih najčešće ne posipam šećerom u prahu jer moji dečki to ne vole.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *