Krafne
Kod nas doma krafne su dobrodošle cijele godine. Možda su najbolje prvi dan i tople, ali izvrsno idu i slijedeće dane dok ih ima. Uz kavu, mlijeko, za doručak, desert, večeru… Ne punim ih nego si svi po želji uzimaju što im paše, a skroz su u redu i bez nadjeva. Kao i obično, godinama se štreberski držim recepta i to je to.
Sastojci:
- 2 dcl mlijeka +1 svježi kvasac + 1 žlica šećera
- 1 kg glatkog brašna
- 2 žutanjka +1 cijelo jaje
- 3 dcl mlijeka
- Prstohvat soli
- 2 vanilin šećera (ili 2 žlice domaćeg vanilin šećera)
- 1 dcl ulja
- Korica pola limuna po želji
- Rum ili votka (odokativno par žlica)
- Ulje za pečenje – cca 1 litra, ovisno o tavi u kojoj se peku krafne
Postupak:
- Najprije u šalici od cca 2 dl umutim germu (ja koristim svježi DiGo kvasac), mlijeko i žlicu šećera
- Šalicu stavim u posudu s toplom vodom da se brže diže
- Dok se kvasac diže u zdjeli za dizano pripremim brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna
- Kad je germa dignuta dodam ju u sredinu brašna, dodam mlijeko, ulje i jaja
- Miksam mikserom dok se svi sastojci lijepo ne sjedine, i dok još miksam dodam rum (votku)
- Na kraju tijesto do kraja umijesim kuhačom ili rukama. Ako se ima onaj veliki mikser onda se sve umuti u njemu.
- Poklopim zdjelu i ostavim da se diže na toplom (malo zagrijem pećnicu) cca 45min (da se udvostruči količina tijesta)
- Tijesto razvaljam, izrežem krafne i ostavim da se dižu još cca 40-45 min (ispadne cca 34 velike krafne)
- Izrezane krafne stavljam na stolnjak i pokrijem stolnjakom
Pečenje:
- Stavljam peći u vruće ulje (treba paziti da nije prevruće) – 155- 160°C je idealno
- Obratiti pažnju da je ulju potrebno 10-15 minuta da se zagrije na tu temperaturu pa paziti da se ne dižu predugo
- Najprije stavljam peći gornju stranu krafne i to poklopim poklopcem
- Ovisno o veličini ide 5-6 ide u jednu turu jer nije dobro da je gužva
- Kad se jedna strana ispeče okrenem, a drugu stranu pečem otklopljenu
- Pečem cca 2 minute sa svake strane
- Stavljam da se ocijede na papirnatim ubrusima
- Ja ih ne punim nego si svatko poslije prereže i puni sam sebi s čim želi
- Treba im između 30i 45 minuta da se ispeku
Savjeti i trikovi:
- Svi sastojci bi trebali biti sobne temperature
- Za pečenje krafni mi se najbolje pokazala wok tava s neprijanjajućim dnom, veličina 28. Dno je znatno uže od gornjeg dijela i tako treba manje ulja, a krafne ionako plutaju dalje od dna.
- Ja ih najčešće ne posipam šećerom u prahu jer moji dečki to ne vole.