Krafne

Krafne

Kod nas doma krafne su dobrodošle cijele godine. Možda su najbolje prvi dan i tople, ali izvrsno idu i slijedeće dane dok ih ima. Uz kavu, mlijeko, za doručak, desert, večeru… Ne punim ih nego si svi po želji uzimaju što im paše, a skroz su u redu i bez nadjeva. Kao i obično, godinama se štreberski držim recepta i to je to.

Sastojci:

• 2 dcl mlijeka +1 svježi kvasac + 1 žlica šećera
• 1kg glatkog brašna,
• 2 žutanjka +1 cijelo jaje,
• 3 dcl mlijeka,
• Malo soli,
• 2 vanili šećera (ili 2 žlice domaćeg vanil šećera)
• 1dcl ulja
• Korica pola limuna,
• Rum (odokativno par žlica)
• Ulje za pečenje – cca 1 litra, ovisno o tavi u kojoj se peku krafne

Postupak:

• Najprije u šalici od cca 2 dl umutim germu (ja koristim svježi DiGo kvasac), mlijeko i žlicu šećera. Šalicu stavim u posudu s toplom vodom da se brže diže
• Dok se kvasac diže u zdjeli za dizano pripremim brašno, sol, vanili šećer i koricu limuna.
• Kad je germa dignuta dodam ju u sredinu brašna, dodam mlijeko, ulje i jaja.
• Miksam mikserom dok se svi sastojci lijepo ne sjedine, i dok još miksam dodam malo ruma (a može i malo vise 🙂 ).
• Na kraju tijesto do kraja umijesim kuhačom ili rukama. Ako se ima onaj veliki mikser onda se sve umuti u njemu.
• Poklopim zdjelu i ostavim da se diže na toplom (malo zagrijem pećnicu) cca 45min (da se udvostruči količina tijesta).
• Tijesto razvaljam, izrežem krafne i ostavim da se dižu još cca 40-45 min. Izrezane krafne stavljam na stolnjak i pokrijem stolnjakom.

Pečenje:

• Stavljam peći u vruće ulje (treba paziti da nije prevruće) – 155- 160°C je idealno.
• Obratiti pažnju da je ulju potrebno 10-15 minuta da se zagrije na tu temperaturu pa paziti da se ne dižu predugo
• Najprije stavljam peći gornju stranu krafne i to poklopljeno poklopcem.
• Kad se jedna strana ispeče okrenem, a drugu stranu pečem otklopljenu.
• Pečem cca 2 minute sa svake strane.
• Stavljam da se ocijede na papirnatim ubrusima i posipam ih šećerom u prahu.
• Ja ih ne punim nego si svatko poslije prereže i puni sam sebi s čim želi.
• Ispadne cca 34 velike krafne.
• Treba im 30-45 minuta da se ispeku.

Savjeti i trikovi:

  • za pečenje krafni mi se najbolje pokazala wok tava s neprijanjajućim dnom, veličina 28. Dno je znatno uže od gornjeg dijela i tako treba manje ulja, a krafne ionako plutaju dalje od dna.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *