Rižoto s bobom
Bob mi je jako drag jer je prvi od plodova koji dođu u mom vrtu. Najdraže mi je ako ga uspijemo potrošiti bez spremanja u zamrzivač pa tih dana nemilice jedemo ovaj rižot. Preporučam da ga probate baš kad mu je sezona i kad se prodaje na placu očišćen ili u mahunama. Toplo preporučam očišćene jer ste sigurni koliko ćete kupiti. Pripazite da zrna nisu prevelika i s prežilavom koricom. Budite hrabri i tražite da probate koji. Kožica treba biti vrlo meka i lako se oguliti noktom.
SASTOJCI
- 0,5 kg očišćenog svježeg mladog boba
- 600 ml pilećeg temeljca
- 1 srednji obični luk
- 1 češanj bijelog luka
- 1 šalica Carnaroli riže (cca 170 g)
- 30 g maslaca
- Par žlica maslinovog ulja
- 1 dl suhog bijelog vina
- Svježe mljeveni papar
- Malo sjeckanog svježeg ružmarina
- 50 g naribanog „plavog“ sira (Gorgonzola, Roquefort,..)
ZA POSLUŽIVANJE
- Malo nasjeckanog svježeg začinskog bilja, par žlica kvalitetnog maslinovog ulja, malo parmezana
PRIPREMA
- Zakuhajte temeljac i u njemu 10 minuta prokuhajte bob
- Ocijedite bob i sačuvajte temeljac
- Zagrijte tavu na umjerenoj vatri, stavite par žlica (2-3) maslinovog ulja i maslac
- Dodajte sitno nasjeckani luk i popržite dok ne bude staklast (5 min otprilike)
- Dodajte sitno sjeckani bijeli luk (ili protisnuti kroz onu spravicu) i promiješajte
- Ubacite bob, dodajte 1 dl temeljca i dobro promiješajte-kuhajte uz miješanje 10 min
- Dodajte rižu i miješajte je 2 minute da se obloži sastojcima iz tave
- Ulijte 1 dl vina, dobro promiješajte i kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 min (dok se vino ne upije)
- Popaprite i uz miješanje i postepeno dodavanje temeljca kuhajte dok riža nije al dente (to je otprilike 20 minuta za ovu rižu)
- Ugasiti vatru, dodati sir, dobro promiješati i ostaviti poklopljeno 5 minuta
- Poslužite u dubokim tanjurima, poškropite žlicom kvalitetnog maslinovog ulja, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana i svježe majčine dušice
SAVJETI I TRIKOVI
- Ako nemate svježi bob nego zamrznuti biti će ga potrebno oguliti.
- Zakuhajte ga u temeljcu 2-3 min, ocijedite i ogulite mu kožicu. Meni najbolje ide noktima.
- Sve ostale savjete za najbolji kremasti rižoto možete pročitati na linku
VRIJEME PRIPREME
- Bob:
- ako imate očišćeni svježi bob – 10 min
- ako imate smrznuti – 15-20 min
- KUHANJE: 60 min
- UKUPNO: 70-80 min
Super recept Kika, isprobala ga jučer 🙂
Hvala Ivana 🙂