Rižoto s bobom

Rižoto s bobom

Bob mi je jako drag jer je prvi od plodova koji dođu u mom vrtu. Najdraže mi je ako ga uspijemo potrošiti bez spremanja u zamrzivač pa tih dana nemilice jedemo ovaj rižot. Preporučam da ga probate baš kad mu je sezona i kad se prodaje na placu očišćen ili u mahunama. Toplo preporučam očišćene jer ste sigurni koliko ćete kupiti. Pripazite da zrna nisu prevelika i s prežilavom koricom. Budite hrabri i tražite da probate koji. Kožica treba biti vrlo meka i lako se oguliti noktom.

SASTOJCI

  • 0,5 kg očišćenog svježeg mladog boba
  • 600 ml pilećeg temeljca
  • 1 srednji obični luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 šalica Carnaroli riže (cca 170 g)
  • 30 g maslaca
  • Par žlica maslinovog ulja
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • Svježe mljeveni papar
  • Malo sjeckanog svježeg ružmarina
  • 50 g naribanog „plavog“ sira (Gorgonzola, Roquefort,..)

ZA POSLUŽIVANJE

  • Malo nasjeckanog svježeg začinskog bilja, par žlica kvalitetnog maslinovog ulja, malo parmezana

PRIPREMA

  • Zakuhajte temeljac i u njemu 10 minuta prokuhajte bob
  • Ocijedite bob i sačuvajte temeljac
  • Zagrijte tavu na umjerenoj vatri, stavite par žlica (2-3) maslinovog ulja i maslac
  • Dodajte sitno nasjeckani luk i popržite dok ne bude staklast (5 min otprilike)
  • Dodajte sitno sjeckani bijeli luk (ili protisnuti kroz onu spravicu) i promiješajte
  • Ubacite bob, dodajte 1 dl temeljca i dobro promiješajte-kuhajte uz miješanje 10 min
  • Dodajte rižu i miješajte je 2 minute da se obloži sastojcima iz tave
  • Ulijte 1 dl vina, dobro promiješajte i kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 min (dok se vino ne upije)
  • Popaprite i uz miješanje i postepeno dodavanje temeljca kuhajte dok riža nije al dente (to je otprilike 20 minuta za ovu rižu)
  • Ugasiti vatru, dodati sir, dobro promiješati i ostaviti poklopljeno 5 minuta
  • Poslužite u dubokim tanjurima, poškropite žlicom kvalitetnog maslinovog ulja, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana i svježe majčine dušice

SAVJETI I TRIKOVI

  • Ako nemate svježi bob nego zamrznuti biti će ga potrebno oguliti.
  • Zakuhajte ga u temeljcu 2-3 min, ocijedite i ogulite mu kožicu. Meni najbolje ide noktima.
  • Sve ostale savjete za najbolji kremasti rižoto možete pročitati na linku

VRIJEME PRIPREME

  • Bob:
    • ako imate očišćeni svježi bob – 10 min
    • ako imate smrznuti – 15-20 min
  • KUHANJE: 60 min
  • UKUPNO: 70-80 min
Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Rižoto s bobom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *