Pizza s lignjama

Pizza s lignjama

Već dugo vremena ne radim doma druge vrste pizze osim ove. Sve je vrlo jednostavno, hrskavo i puno okusa. Kao i obično kod mojih recepata ja sam štreber i držim se svih uputa. Ono što je super je kad vam bolja polovica svaki put kaže mmmmmmm…. “možda sam samo gladan, ali baš je fino” … jer ako je netko puno puta probao valjda zna šta valja….

Sastojci za tijesto

  • 240 g brašna (kombinacija oštrog i glatkog ili recimo Manitoba i glatko)
  • 1,4 dl tople vode
  • 1/2 svježeg kvasca
  • prstohvat šećera
  • 2 prstohvata soli

Nadjev

  • 1,5 dl gustog domaćeg paradajz sosa
  • 200 g lignji (kolutići i krakovi)
  • 200 g Edamer sira naribanog
  • 1 mozzarela – 100g
  • malo naribanog parmezana

Dodatno za posluživanje

  • 1 dl finog maslinovog ulja
  • 2 sitnija režnja češnjaka nasjeckana
  • 2 žlice sjeckanog lista peršina
  • dvije šake rukole

Izrada tijesta s običnim kvascem

  • u pola količine tople vode staviti prstohvat šećera i žlicu brašna i dodati razmrvljeni kvasac
  • kad se kvasac zapjeni i naraste dodati ga u brašno, dodati sol i preostalu toplu vodu
  • umijesiti meko tijesto
  • prekriti mokrom krpom i ostaviti na toplom da se diže 40 minuta
  • premijesiti

Slaganje pizze i pečenje

  • staviti pećnicu da se grije na 220°C (s ventilatorom), unutra staviti i protvan u kojem će se peći pizza (kod mene je to onaj plitki koji dođe s pećnicom)
  • na komadu papira koji ste malo namastili maslinovim uljem razvući tijestom
  • ja to radim rukama, malo ih nauljim i pritišćem dok ne popunim prostor na papiru
  • na tijesto staviti paradajz sos, pa lignje, pa ribani sir pa komadiće mozzarele i malo ribanog parmezana po vrhu (slike niže)
  • taman dok ste sve to završili i pećnica je spremna
  • preporučam pomoć kod premještanja papira za pečenje na kojem je pizza u turbo vrući protvan iz pećnice. Idealno je da jedna osoba rukavica drži protvan na rubu gdje je papir s pizzom, a druga osoba samo povuče to u protvan 🙂
  • pecite u pećnici 15-20 min na onih 220°C otprilike u sredini ili mrvicu niže od sredine pećnice
  • kad izvadite iz pećnice pustite minutu-dvije da dođe sebi pa izrežite i stavite na tanjure

Posluživanje

  • pripremite maslinovo ulje sa sjeckanim peršinom i bijelim lukom
  • svježa rukola
  • sjeckane ljute papričice ili neko ostalo začinsko bilje po želji
  • kad je sezona svježih rajčica možete i njih narezati na tanke kriške
  • na izrezane komade pizze stavite preljev s maslinovim uljem i dodajte sve ostale svježe sastojke po želji

Tijesto s domaćim kvascem

  • Predtijesto – 100g startera, 100g manitoba i 100 g vode – pustiti 3 sata na sobnoj temperaturi
  • Zamijesiti tijesto – Predtijesto, 260g brašna i 100 ml tople vode
  • Tijesto će biti vrlo mekano, ali ne brinite
  • Ostavite u posudi pokriveno plastičnom folijom na sobnoj temperaturi 50 minuta
  • Na dobro pobrašnjenoj podlozi preklopiti tijesto kao i za kruh, vratiti natrag u posudu i pokriveno pustiti novih 50 minuta
  • Ako imate vremena do izrade pizze ponovite još jedan ciklus preklapanja
  • Sat i pol prije pripreme pizze tijesto podijeliti na 2 dijela i ostaviti pokriveno krpom sat i pol
  • Dalje nastaviti slaganje pizze kako je opisano gore
  • Obzirom da je tijesto dosta mekano preporučam da ruke isto malo namastite uljem da vam se tijesto ne lijepi za prste
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *