Pizza s lignjama
Već dugo vremena ne radim doma druge vrste pizze osim ove. Sve je vrlo jednostavno, hrskavo i puno okusa. Kao i obično kod mojih recepata ja sam štreber i držim se svih uputa. Ono što je super je kad vam bolja polovica svaki put kaže mmmmmmm…. “možda sam samo gladan, ali baš je fino” … jer ako je netko puno puta probao valjda zna šta valja….
Sastojci za tijesto
- 240 g brašna (kombinacija oštrog i glatkog ili recimo Manitoba i glatko)
- 1,4 dl tople vode
- 1/2 svježeg kvasca
- prstohvat šećera
- 2 prstohvata soli
Nadjev
- 1,5 dl gustog domaćeg paradajz sosa
- 200 g lignji (kolutići i krakovi)
- 200 g Edamer sira naribanog
- 1 mozzarela – 100g
- malo naribanog parmezana
Dodatno za posluživanje
- 1 dl finog maslinovog ulja
- 2 sitnija režnja češnjaka nasjeckana
- 2 žlice sjeckanog lista peršina
- dvije šake rukole
Izrada tijesta s običnim kvascem
- u pola količine tople vode staviti prstohvat šećera i žlicu brašna i dodati razmrvljeni kvasac
- kad se kvasac zapjeni i naraste dodati ga u brašno, dodati sol i preostalu toplu vodu
- umijesiti meko tijesto
- prekriti mokrom krpom i ostaviti na toplom da se diže 40 minuta
- premijesiti
Slaganje pizze i pečenje
- staviti pećnicu da se grije na 220°C (s ventilatorom), unutra staviti i protvan u kojem će se peći pizza (kod mene je to onaj plitki koji dođe s pećnicom)
- na komadu papira koji ste malo namastili maslinovim uljem razvući tijestom
- ja to radim rukama, malo ih nauljim i pritišćem dok ne popunim prostor na papiru
- na tijesto staviti paradajz sos, pa lignje, pa ribani sir pa komadiće mozzarele i malo ribanog parmezana po vrhu (slike niže)
- taman dok ste sve to završili i pećnica je spremna
- preporučam pomoć kod premještanja papira za pečenje na kojem je pizza u turbo vrući protvan iz pećnice. Idealno je da jedna osoba rukavica drži protvan na rubu gdje je papir s pizzom, a druga osoba samo povuče to u protvan 🙂
- pecite u pećnici 15-20 min na onih 220°C otprilike u sredini ili mrvicu niže od sredine pećnice
- kad izvadite iz pećnice pustite minutu-dvije da dođe sebi pa izrežite i stavite na tanjure
Posluživanje
- pripremite maslinovo ulje sa sjeckanim peršinom i bijelim lukom
- svježa rukola
- sjeckane ljute papričice ili neko ostalo začinsko bilje po želji
- kad je sezona svježih rajčica možete i njih narezati na tanke kriške
- na izrezane komade pizze stavite preljev s maslinovim uljem i dodajte sve ostale svježe sastojke po želji
Tijesto s domaćim kvascem
- Predtijesto – 100g startera, 100g manitoba i 100 g vode – pustiti 3 sata na sobnoj temperaturi
- Zamijesiti tijesto – Predtijesto, 260g brašna i 100 ml tople vode
- Tijesto će biti vrlo mekano, ali ne brinite
- Ostavite u posudi pokriveno plastičnom folijom na sobnoj temperaturi 50 minuta
- Na dobro pobrašnjenoj podlozi preklopiti tijesto kao i za kruh, vratiti natrag u posudu i pokriveno pustiti novih 50 minuta
- Ako imate vremena do izrade pizze ponovite još jedan ciklus preklapanja
- Sat i pol prije pripreme pizze tijesto podijeliti na 2 dijela i ostaviti pokriveno krpom sat i pol
- Dalje nastaviti slaganje pizze kako je opisano gore
- Obzirom da je tijesto dosta mekano preporučam da ruke isto malo namastite uljem da vam se tijesto ne lijepi za prste