Soparnik

Što učiniti kad u vrtu imaš masu blitve, a želiš nešto drugačije od blitve na lešo? Par osnovnih sastojaka koje obično svi imamo doma, malo volje, dobar recept i voila….. fini ručak je tu… Ovaj zanimljivi način izrade tijesta još je bolji od standardnog za sopranik.
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 2 prstohvata soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 250 ml vode
- 50 g otopljenog maslaca
Nadjev:
- 1 vezica peršina
- 1 vezica mladog luka
- 300 g zelenog dijela blitve (to je otprilike 1 vezica od 0,5 kg)
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
Premaz:
- 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
- par žlica maslinovog ulja
- 1 žlica sjeckanog peršina
Priprema:
- Prosijte brašno, dodajte soli, maslinovog ulja i vode te izradite glatko tijesto.
- Tijesto omotajte folijom i stavite u hladnjak da odmori sat vremena.
- Listove blitve dobro operite i izrežite tvrdi dio stapke (spremite stapke za drugi dan i napravite Zapečenu blitvu).
- Listove narežite na trakice i preselite u duboku zdjelu, dodajte sjeckani mladi luk i sjeckani peršin.
- Sve zajedno posolite i začinite maslinovim uljem.
- Kad se tijesto odmorilo podijelite ga na polovice.
- Svaku polovicu podijelite na otprilike 8 dijelova.
- Jedan po jedan dio izvaljajte u obliku kruga. Svaki razvaljani krug premažite maslacem (onom silikonskom mazalicom recimo) i slažite jedan na drugi. Znači dobijemo 2 skupine od po 8 slojeva.
- Svaku skupinu razvaljajte na promjer otprilike 35-40 cm.
- Na lim za pečenje stavite papir i na njega prebacite jednu polovicu razvaljanog tijesta.
- Tijesto nadjenite blitvom i poklopite drugom polovicom tijesta.
- Rubove tijesta spojite i zavrnete prema unutra. Pazite da ne bude predebelo.
- Vilicom probušite s gornje strane na par mjesta da se tijesto kod pečenja ne napuše previše.
- Pecite 30 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC s ventilatorom.
- Kada soparnik izvadite iz pećnice premažite ga mješavinom maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka i peršina.
- Razrežite i poslužite.
Savjeti i trikovi:
- Soparnik je odličan i hladan drugi dan. Može samostalno uz jogurt ili uz pečenu pastrvu kao prilog.