Soparnik

Soparnik

Što učiniti kad u vrtu imaš masu blitve, a želiš nešto drugačije od blitve na lešo? Par osnovnih sastojaka koje obično svi imamo doma, malo volje, dobar recept i voila….. fini ručak je tu… Ovaj zanimljivi način izrade tijesta još je bolji od standardnog za sopranik.

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 250 ml vode
  • 50 g otopljenog maslaca

Nadjev:

  • 1 vezica peršina
  • 1 vezica mladog luka
  • 300 g zelenog dijela blitve (to je otprilike 1 vezica od 0,5 kg)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Premaz:

  • 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
  • par žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica sjeckanog peršina

Priprema:

  • Prosijte brašno, dodajte soli, maslinovog ulja i vode te izradite glatko tijesto.
  • Tijesto omotajte folijom i stavite u hladnjak da odmori sat vremena.
  • Listove blitve dobro operite i izrežite tvrdi dio stapke (spremite stapke za drugi dan i napravite Zapečenu blitvu).
  • Listove narežite na trakice i preselite u duboku zdjelu, dodajte sjeckani mladi luk i sjeckani peršin.
  • Sve zajedno posolite i začinite maslinovim uljem.
  • Kad se tijesto odmorilo podijelite ga na polovice.
  • Svaku polovicu podijelite na otprilike 8 dijelova.
  • Jedan po jedan dio izvaljajte u obliku kruga. Svaki razvaljani krug premažite maslacem (onom silikonskom mazalicom recimo) i slažite jedan na drugi. Znači dobijemo 2 skupine od po 8 slojeva.
  • Svaku skupinu razvaljajte na promjer otprilike 35-40 cm.
  • Na lim za pečenje stavite papir i na njega prebacite jednu polovicu razvaljanog tijesta.
  • Tijesto nadjenite blitvom i poklopite drugom polovicom tijesta.
  • Rubove tijesta spojite i zavrnete prema unutra. Pazite da ne bude predebelo.
  • Vilicom probušite s gornje strane na par mjesta da se tijesto kod pečenja ne napuše previše.
  • Pecite 30 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC s ventilatorom.
  • Kada soparnik izvadite iz pećnice premažite ga mješavinom maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka i peršina.
  • Razrežite i poslužite.

Savjeti i trikovi:

  • Soparnik je odličan i hladan drugi dan. Može samostalno uz jogurt ili uz pečenu pastrvu kao prilog.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *