Bijeli kruh iz kalupa

Bijeli kruh iz kalupa

Bijeli kruh je prilično pipav jer je tijesto mekano i teško ga je kasnije izvaditi iz posude za dizanje jer se zalijepi. Zato sam pokušala napraviti ovu foru s kalupom. Dobro je, jedino je struktura drugačija od običnog bijelog kruha tj. sitnije su rupice. Fora je jer je zgodan za rezanje za sendviče i slično.

SASTOJCI:

  • Predtijesto
  • 500 g glatkog bijelog brašna (može i kombinacija s manitobom u omjerima po želji)
  • 3 dl tople vode (50°C)
  • 12 g soli

PRIPREMA:

  • Najprije u dublju zdjelu stavite brašno koje pomiješajte sa soli
  • Dodajte toplu vodu, promiješajte i dodate predtijesto i opet dobro promiješajte kuhačom pa pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta
  • Dobro promijesite tijesto pa ga prebacite u zdjelu koju ste lagano premazali uljem (ja premazujem maslinovim), prekrijte folijom i ostavite da odmara 50 minuta
  • Nakon 50 minuta kuhačom promiješajte, razvlačite i premještajte tijesto u zdjeli recimo 2 minute, pokrijte folijom i ostavite da stoji još 50 minuta.
  • Nakon toga opet ponovite isti postupak. Postupak treba napraviti 3 puta ukupno (svaki put treba odstajati 50 minuta)
  • Tijesto prebacite u nauljen kalup i ostavite da se diže ostavite da se diže otprilike 1 sat (na temperaturi 25°C)
  • Zagrijte pećnicu na 230°C 40 min nakon što se tijesto počelo dizati jer će joj trebati cca 20 minuta da dođe do željene temperature. Na dno pećnice na zagrijavanje stavite i posudu s vodom da stvara paru
  • Kruh pecite otprilike 50 minuta
  • Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se kruh skroz ohladi. Kod mene je to obično preko noći jer se ispeče negdje navečer.

SAVJETI I TRIKOVI:

  • Kruh nakon par dana čuvajte u frižideru – ja ga obično 3. dan stavim u frižider
  • Kad ga koristim iz frižidera obično ga malo tostiram
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *