Bijeli kruh iz kalupa
Bijeli kruh je prilično pipav jer je tijesto mekano i teško ga je kasnije izvaditi iz posude za dizanje jer se zalijepi. Zato sam pokušala napraviti ovu foru s kalupom. Dobro je, jedino je struktura drugačija od običnog bijelog kruha tj. sitnije su rupice. Fora je jer je zgodan za rezanje za sendviče i slično.
SASTOJCI:
- Predtijesto
- 500 g glatkog bijelog brašna (može i kombinacija s manitobom u omjerima po želji)
- 3 dl tople vode (50°C)
- 12 g soli
PRIPREMA:
- Najprije u dublju zdjelu stavite brašno koje pomiješajte sa soli
- Dodajte toplu vodu, promiješajte i dodate predtijesto i opet dobro promiješajte kuhačom pa pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta
- Dobro promijesite tijesto pa ga prebacite u zdjelu koju ste lagano premazali uljem (ja premazujem maslinovim), prekrijte folijom i ostavite da odmara 50 minuta
- Nakon 50 minuta kuhačom promiješajte, razvlačite i premještajte tijesto u zdjeli recimo 2 minute, pokrijte folijom i ostavite da stoji još 50 minuta.
- Nakon toga opet ponovite isti postupak. Postupak treba napraviti 3 puta ukupno (svaki put treba odstajati 50 minuta)
- Tijesto prebacite u nauljen kalup i ostavite da se diže ostavite da se diže otprilike 1 sat (na temperaturi 25°C)
- Zagrijte pećnicu na 230°C 40 min nakon što se tijesto počelo dizati jer će joj trebati cca 20 minuta da dođe do željene temperature. Na dno pećnice na zagrijavanje stavite i posudu s vodom da stvara paru
- Kruh pecite otprilike 50 minuta
- Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se kruh skroz ohladi. Kod mene je to obično preko noći jer se ispeče negdje navečer.
SAVJETI I TRIKOVI:
- Kruh nakon par dana čuvajte u frižideru – ja ga obično 3. dan stavim u frižider
- Kad ga koristim iz frižidera obično ga malo tostiram