Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem

Iako se smatraju starinskim jelom i jelom naših baka moram priznati da ih se uopće ne sjećam iz djetinjstva. Možda ih samo tada nisam voljela. Počela sam ih pripremati jer je muž došao na tu ideju. Osnovni recept sam našla u knjizi Tjestenina pokojnog Antonia Carluccia, ali sam ga s vremenom malo doradila prema svom ukusu.

Sastojci za zelje:

  • 1 velika žlica masti
  • 1 srednji luk narezan na ploškice
  • 350-400 g narezanog kupusa
  • 1 žličica kima u zrnu
  • 1 žlica jakog bijelog vinskog octa
  • sol i papar po okusu

Sastojci za tijesto:

  • 2 srednja jaja
  • 200 g bijelog glatkog brašna (može i ono 00)
  • 2 dobra prstohvata soli
  • stroj za izradu tijesta

Priprema tijesta:

  • Promješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
  • U sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
  • Mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
  • Umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
  • Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
  • Uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
  • Preklopite i provucite opet i tako 3 puta
  • Napravite to sa svim tijestom
  • Zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini
  • Ostavite ih na stolnjaku da se prosuše prije rezanja
  • Izrežite ih ručno u oblik kvadratića i raširite po stolu da čekaju svoj red za kuhanje
  • Kuhajte ih u posoljenoj vodi dok ne isplivaju – to je vrlo kratko
  • Nemojte ga jako iscijediti, neka slobodno ostane koja žlica vode

Priprema zelja:

  • U široj posudi otopite mast i dodajte luk
  • Polako pržite oko 6 minuta da omekša
  • Dodajte kupus i kim pa kuhajte 10 minuta, često miješajući
  • Ulijte par žlica vode pa nastavite kuhati uz povremeno miješanje dok kupus ne omekša – oko 15 minuta
  • Dodajte ocat i nastavite kuhati još 5 minuta
  • Posolite i popaprite i pustite da se kuha na laganoj vatri 30-40 minuta tj. dok nije karamelizirano po vašem ukusu
  • Promješajte dobro sa skuhanim tijestom

Prijedlozi za posluživanje:

  • Možete ih poslužiti samo takve obične kao samostalno jelo ili prilog nekim pečenim kobasicama
  • Ja ponekad samo ispržim špeka i pomiješam – kao na naslovnoj slici

Savjeti i trikovi:

  • Prvo napravim tijesto, razvaljam i pustim da se suši na stolnjaku
  • Dok pripremim zelje taman tijesto bude spremno za rezanje i kasnije kuhanje
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *