Majoneza
Oduvijek sam o majonezi razmišljala kao o nečemu jako kompliciranom i osjetljivom. Pa kao to treba kap po kap ulja, ma tko će se time baviti u normalnim uvjetima amaterske kuharice, ima kupovne… A onda mi je Dijana otvorila oči i pokazala da stvari mogu biti i jednostavne ako znaš kako… pa eto ga…. Uspije svaki put, jedino treba slijediti upute 🙂
Sastojci:
- 1 cijelo jaje (domaće i vrlo svježe, L veličine, cca 70g cijelo)
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica domaćeg jabučnog octa
- 1 žličica dijon senfa
- 1 žlica domaćeg senfa
- 2dl suncokretovog ulja
- Prstohvat soli, malo papra
Upute za pripremu:
Prije izrade prve majoneze obavezno pogledati filmić! Bitno je držati se točnog redoslijeda dodavanja sastojaka i postupka miksanja.
- u duboku posudu od štapnog miksera staviti jaje
- dodati senf
- dodati limun i jabučni ocat
- dodati ulje
- dodati sol i papar
- mikser do dna, uključiti i kad se napravi vrtlog i pomješaju sastojci promiješati gore-dolje mikserom
Savjeti i trikovi:
- Ne očekujte okus kupovne majoneze jer okus ove majoneze je malčice senfast i više kremast
- Umjesto Dijon senfa jednom sam koristila Volim ljuto senf i to je bila jedna od izvrsnih ideja
- Ako nemate domaćeg senfa stavite obični kakav imate
- Trajanje ove majoneze je vrlo kratko! (idealno do 5 dana, a max 7)
- S ovom majonezom sam radila svoju paštetu od tune i “francusku” i odlično su ispale baš zbog tog senfastog okusa, puno je blaže nego kad se radi s kupovnim majonezama
Sastojci za malo jaje (58-62 g cijelo)
• 1,5 dl ulja
• 2 žlice limunovog soka
• 1 velika žličica domaćeg senfa
• 1 mala žličica Volim ljuto Honey mustard
• prstohvat soli, malo bibera
1 thought on “Majoneza”