Majoneza

Majoneza

Oduvijek sam o majonezi razmišljala kao o nečemu jako kompliciranom i osjetljivom. Pa kao to treba kap po kap ulja, ma tko će se time baviti u normalnim uvjetima amaterske kuharice, ima kupovne… A onda mi je Dijana otvorila oči i pokazala da stvari mogu biti i jednostavne ako znaš kako… pa eto ga…. Uspije svaki put, jedino treba slijediti upute 🙂

Sastojci:

  • 1 cijelo jaje (domaće i vrlo svježe, L veličine, cca 70g cijelo)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica domaćeg jabučnog octa
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 žlica domaćeg senfa
  • 2dl suncokretovog ulja
  • Prstohvat soli, malo papra

Upute za pripremu:

Prije izrade prve majoneze obavezno pogledati filmić! Bitno je držati se točnog redoslijeda dodavanja sastojaka i postupka miksanja.

  • u duboku posudu od štapnog miksera staviti jaje
  • dodati senf
  • dodati limun i jabučni ocat
  • dodati ulje
  • dodati sol i papar
  • mikser do dna, uključiti i kad se napravi vrtlog i pomješaju sastojci promiješati gore-dolje mikserom

Savjeti i trikovi:

  • Ne očekujte okus kupovne majoneze jer okus ove majoneze je malčice senfast i više kremast
  • Umjesto Dijon senfa jednom sam koristila Volim ljuto senf i to je bila jedna od izvrsnih ideja
  • Ako nemate domaćeg senfa stavite obični kakav imate
  • Trajanje ove majoneze je vrlo kratko! (idealno do 5 dana, a max 7)
  • S ovom majonezom sam radila svoju paštetu od tune i “francusku” i odlično su ispale baš zbog tog senfastog okusa, puno je blaže nego kad se radi s kupovnim majonezama

Sastojci za malo jaje (58-62 g cijelo)
• 1,5 dl ulja
• 2 žlice limunovog soka
• 1 velika žličica domaćeg senfa
• 1 mala žličica Volim ljuto Honey mustard
• prstohvat soli, malo bibera

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Majoneza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *