Pogačice od svježeg sira i zobenih mekinja
Brze i fine. Osnovu za ovaj recept pronašla sam u knjizi za Dukan prehranu, a onda sam ga malo nadogradila. Ono što ovu priču čini posebno dobrom su ljuti dijelovi. Ako niste fan možete i bez toga, ali probajte jednom i tu varijantu. Pogačice se mogu jesti same ili s nekim namazom (krem sir, pašteta od tune.
Sastojci za otprilike 6 pogačica:
- 1 jaje
- 2 velike (pune na vrh) žlice svježeg sira
- 3 žlice zobenih mekinja
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice mineralne vode
- Sol
- Žlica- dvije ulja za prženje u tavi
Po želji:
- Prstohvat papra
- Sitno narezana ljuta papričica (cca pola Habanero Orange) ili nešto drugo ljuto što volite
- Suncokretove sjemenke malo samljevene – otprilike 2-3 žlice
- Ako imate svježeg začinskog bilja: Limunski timijan, kopar ili koromač, peršun…. sve ide 🙂
Priprema:
- Jaje treba dobro umutiti sa sirom da se dobije kremasta smjesa.
- U smjesu dodati ostale suhe sastojke i dobro povezati.
- Na kraju dodati mineralnu vodu.
- S njom se ustvari postiže gustoća, a ona treba biti malo gušća od mase za palačinke.
- Ostaviti smjesu 10-15 minuta da odmori i da mekinje malo nabubre.
- U tavu za palačinke staviti žlicu ulja (ja koristim kokosovo ulje) i uliti smjesu ili u obliku manjih pogačica ili kao palačinku.
- Peći na umjerenoj vatri par minuta s jedne i par minuta s druge (dok lijepo porumeni)
- Drugu žlicu ulja dodajem kad ih okrenem
Savjeti i trikovi:
- Obično koristim onaj Dukatov posni sir.
- Može se koristiti i krem sir, a u tom slučaju su glađe strukture.
- Nekad ne dodam prašak za pecivo pa su onda mrvicu kompaktnije.
- Dobra su zamjena ako želite s nečim zamijeniti kruh u prehrani.
- Koristim ih i kao zamjenu za tortilje. U tom slučaju koristim samo osnovne sastojke i krem sir i stavim malo više mineralne da budu kao palačinka.
- Mogu se ispeći i u mikrovalnoj. Namastiti vatrostalnu posudu i staviti na 2 min u mikrovalnu na najjaču temperaturu (kod mene 750)