Carbonara na brzinu

Carbonara na brzinu

Znam da ovo nije “prava” carbonara u koju ne ide vrhnje nego samo žumanjci, međutim ovo je odličan izbor za brzo i ukusno jelo na kraju radnog dana.

Sastojci za 2 osobe:

  • 160 g integralnih špageta
  • 100 g suhe slanine/špeka
  • 2 jaja
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 100 g naribanog parmezana
  • Malo dodatnog parmezana za posipavanje
  • Žlica-dvije kvalitetnog maslinovog ulja za ukras
  • Par listića bosiljka
  • Malo svježe mljevenog papra

Priprema:

  • Stavite vodu za kuhanje špageta da se grije
  • U neprijanjajućoj tavi popržite slaninu narezanu na prutiće
  • Ako ima previše masnoće ocijedite višak (i iskoristite negdje drugdje)
  • U posudi umutite 2 jaja, dodajte vrhnje za kuhanje, ribani parmezan i popaprite koliko želite
  • Skuhajte tjesteninu prema uputi s pakiranja (ja se držim 8 minuta)
  • Brzinski ocijedite tjesteninu i ubacite u tavu sa slaninom (dobro je da malo vode ostane po špagetima)
  • Stavite na srednju vatru i miješajte par minuta da se špageti oblože masnoćom i aromom slanine
  • Dodajte smjesu jaja i miješajte
  • Bitno je da je vatra srednja kako bi se smjesa lagano ugrijala, ali ne i skuhala i postala kajgana
  • Kad se sve skupa lijepo zgusnulo ugasite vatru
  • Stavite u duboke tanjure, pokapajte maslinovim uljem, dodajte parmezana i još malo papra i ukrasite listićima svježeg bosiljka
  • Odlično ide uz zelenu salatu, osobito rukolu

Savjeti i trikovi:

  • Nije baš lako uvijek pogoditi taj trenutak kad je sve skupa dovoljno gusto, a prije nego krene u smjeru pregustog :-). Potrebno je nešto skuhanih jela da se dobije taj osjećaj.
  • Ali ništa ne brinite, svakako će biti odlično.
  • U slučaju pregustog možete dodati žlicu-dvije vrhnja za kuhanje i dobro umutiti (bez stavljanja na vatru).
  • Možete koristiti bilo koju tjesteninu koju volite, osobito ako imate neku svježu.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *