Carbonara na brzinu

Znam da ovo nije “prava” carbonara u koju ne ide vrhnje nego samo žumanjci, međutim ovo je odličan izbor za brzo i ukusno jelo na kraju radnog dana.
Sastojci za 2 osobe:
- 160 g integralnih špageta
- 100 g suhe slanine/špeka
- 2 jaja
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog parmezana
- Malo dodatnog parmezana za posipavanje
- Žlica-dvije kvalitetnog maslinovog ulja za ukras
- Par listića bosiljka
- Malo svježe mljevenog papra
Priprema:
- Stavite vodu za kuhanje špageta da se grije
- U neprijanjajućoj tavi popržite slaninu narezanu na prutiće
- Ako ima previše masnoće ocijedite višak (i iskoristite negdje drugdje)
- U posudi umutite 2 jaja, dodajte vrhnje za kuhanje, ribani parmezan i popaprite koliko želite
- Skuhajte tjesteninu prema uputi s pakiranja (ja se držim 8 minuta)
- Brzinski ocijedite tjesteninu i ubacite u tavu sa slaninom (dobro je da malo vode ostane po špagetima)
- Stavite na srednju vatru i miješajte par minuta da se špageti oblože masnoćom i aromom slanine
- Dodajte smjesu jaja i miješajte
- Bitno je da je vatra srednja kako bi se smjesa lagano ugrijala, ali ne i skuhala i postala kajgana
- Kad se sve skupa lijepo zgusnulo ugasite vatru
- Stavite u duboke tanjure, pokapajte maslinovim uljem, dodajte parmezana i još malo papra i ukrasite listićima svježeg bosiljka
- Odlično ide uz zelenu salatu, osobito rukolu
Savjeti i trikovi:
- Nije baš lako uvijek pogoditi taj trenutak kad je sve skupa dovoljno gusto, a prije nego krene u smjeru pregustog :-). Potrebno je nešto skuhanih jela da se dobije taj osjećaj.
- Ali ništa ne brinite, svakako će biti odlično.
- U slučaju pregustog možete dodati žlicu-dvije vrhnja za kuhanje i dobro umutiti (bez stavljanja na vatru).
- Možete koristiti bilo koju tjesteninu koju volite, osobito ako imate neku svježu.