Zapečena blitva

Zapečena blitva

Kad vam nakon soparnika ostanu stapke od blitve pospremite ih u frižider i iskoristite dan-dva kasnije za ovo lagano i ukusno jelo. Mogu ga iskoristiti i vegeterijanci koji samo preskoče slaninicu 🙂 i umjesto nje u blitvu dodaju žlicu maslinovog ulja ili maslaca.

Sastojci:

  • 0,5 kg stapki blitve
  • 3 srednja krumpira
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 80 g špeka
  • 100 g parmezana
  • 130 g ribanog sira (edamer, gauda,…)
  • par žlica sjeckano peršina

Priprema:

  • Stavite pećnicu da se grije na 200°C (s ventilatorom)
  • Stapke blitve nasjeckajte na komadiće 2-3 cm
  • Prokuhajte blitvu u posoljenoj vodi 10 minuta i ocijedite
  • Krumpir naribajte na tanke ploške (obični ribež ili multipraktik)
  • U plitku posudu za pečenje stavite krumpir, malo ga pouljite (maslinovo ulje) i stavite peći u pećnicu 10 minuta
  • Špek nasjeckajte na sitne prutiće i ispržite u tavi
  • Na isprženi špek dodajte blitvu i sve promiješajte
  • Izvadite krumpir iz pećnice, dodajte mu blitvu, sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na 10 minuta
  • U posebnoj posudi izmutite jaja (vilicom), dodajte im vrhnje, 70 g parmezana, ribani sir i sjeckani peršin
  • Izvadite blitvu iz pećnice i prelijte pripremljenu smjesu preko nje
  • Malo promiješajte i vratite u pećnicu na 25-30 minuta (dok ne porumeni odozgora)
  • Kad je gotovo pospite ostatkom parmezana, izvadite na tanjure i ukrasite svježim peršinom

Savjeti i trikovi:

  • Ovo je količina za 2 gladne osobe + ostatak sutra za ručak na poslu za 1 osobu
  • Ako želite samo jedan obrok za 2 osobe uzmite 2/3 sastojaka
  • Možete to pripremiti i kao prilog za što će vam biti dovoljno 1/3 sastojaka
Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Zapečena blitva”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *