Zapečena blitva
Kad vam nakon soparnika ostanu stapke od blitve pospremite ih u frižider i iskoristite dan-dva kasnije za ovo lagano i ukusno jelo. Mogu ga iskoristiti i vegeterijanci koji samo preskoče slaninicu 🙂 i umjesto nje u blitvu dodaju žlicu maslinovog ulja ili maslaca.
Sastojci:
- 0,5 kg stapki blitve
- 3 srednja krumpira
- 300 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 80 g špeka
- 100 g parmezana
- 130 g ribanog sira (edamer, gauda,…)
- par žlica sjeckano peršina
Priprema:
- Stavite pećnicu da se grije na 200°C (s ventilatorom)
- Stapke blitve nasjeckajte na komadiće 2-3 cm
- Prokuhajte blitvu u posoljenoj vodi 10 minuta i ocijedite
- Krumpir naribajte na tanke ploške (obični ribež ili multipraktik)
- U plitku posudu za pečenje stavite krumpir, malo ga pouljite (maslinovo ulje) i stavite peći u pećnicu 10 minuta
- Špek nasjeckajte na sitne prutiće i ispržite u tavi
- Na isprženi špek dodajte blitvu i sve promiješajte
- Izvadite krumpir iz pećnice, dodajte mu blitvu, sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu na 10 minuta
- U posebnoj posudi izmutite jaja (vilicom), dodajte im vrhnje, 70 g parmezana, ribani sir i sjeckani peršin
- Izvadite blitvu iz pećnice i prelijte pripremljenu smjesu preko nje
- Malo promiješajte i vratite u pećnicu na 25-30 minuta (dok ne porumeni odozgora)
- Kad je gotovo pospite ostatkom parmezana, izvadite na tanjure i ukrasite svježim peršinom
Savjeti i trikovi:
- Ovo je količina za 2 gladne osobe + ostatak sutra za ručak na poslu za 1 osobu
- Ako želite samo jedan obrok za 2 osobe uzmite 2/3 sastojaka
- Možete to pripremiti i kao prilog za što će vam biti dovoljno 1/3 sastojaka
1 thought on “Zapečena blitva”