Čvarkuša
Spletom okolnosti jednom sam dobila nekoliko kutijica namaza od čvaraka. Fin je, samo kako da ga potrošim kad slabo jedemo kruh….. ? A onda sam se sjetila da već dugo želim probati napraviti čvarkuše. A šta ne bi moglo…… 🙂 Testiram trenutno i integralne verzije s domaćim kvascem, kad bude spremno javim…
Sastojci za tijesto:
- 400g glatkog brašna
- 1/2 kockice svježeg kvasca (DiGo)
- 1 mala žličica soli
- 30 g masti
- 2 žumanjka
- 2 dl toplog mlijeka
Sastojci za namaz:
- 200g namaza od čvaraka
- 70g glatkog brašna
- 1 mala žličica papra (po želji možete i više)
Priprema:
- Ugrijte mlijeko da bude toplo.
- U drugu posudu izmrvite kvasac i prelijte sa 1 dl mlijeka, dodajte prstohvat šećera i žlicu brašna, promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne.
- U prosijano brašno dodate dignuti kvasac, sol, mast, žumanjke i preostalo toplo mlijeko
- Umijesiti tijesto koje treba ostaviti pokriveno da se diže sat vremena (na toplom ili u mlakoj ugašenoj pećnici)
- U međuvremenu u namaz od čvaraka dodati brašno i papar, dobro promiješate i odložiti na hladno do korištenja
- Uključiti pećnicu da se grije
- Dignuto tijesto lagano premijesite i razvaljajte u krug na debljinu 1 cm pa preko njega u sredinu rasporedite smjesu sa čvarcima
- Tijesto za čvarkuše preklopite 3 puta bez odmaranja i svaki puta razvaljajte.
- Zadnji put razvaljaljajte na otprilike 1,5 cm debljine pa izrežite manje krugove ili neki drugi oblik po želji
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 C (s ventilatorom)