Čvarkuša

Čvarkuša

Spletom okolnosti jednom sam dobila nekoliko kutijica namaza od čvaraka. Fin je, samo kako da ga potrošim kad slabo jedemo kruh….. ? A onda sam se sjetila da već dugo želim probati napraviti čvarkuše. A šta ne bi moglo…… 🙂 Testiram trenutno i integralne verzije s domaćim kvascem, kad bude spremno javim…

Sastojci za tijesto:

  • 400g glatkog brašna
  • 1/2 kockice svježeg kvasca (DiGo)
  • 1 mala žličica soli
  • 30 g masti
  • 2 žumanjka
  • 2 dl toplog mlijeka

Sastojci za namaz:

  • 200g namaza od čvaraka
  • 70g glatkog brašna
  • 1 mala žličica papra (po želji možete i više)

Priprema:

  • Ugrijte mlijeko da bude toplo.
  • U drugu posudu izmrvite kvasac i prelijte sa 1 dl mlijeka, dodajte prstohvat šećera i žlicu brašna, promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne.
  • U prosijano brašno dodate dignuti kvasac, sol, mast, žumanjke i preostalo toplo mlijeko
  • Umijesiti tijesto koje treba ostaviti pokriveno da se diže sat vremena (na toplom ili u mlakoj ugašenoj pećnici)
  • U međuvremenu u namaz od čvaraka dodati brašno i papar, dobro promiješate i odložiti na hladno do korištenja
  • Uključiti pećnicu da se grije
  • Dignuto tijesto lagano premijesite i razvaljajte u krug na debljinu 1 cm pa preko njega u sredinu rasporedite smjesu sa čvarcima
  • Tijesto za čvarkuše preklopite 3 puta bez odmaranja i svaki puta razvaljajte.
  • Zadnji put razvaljaljajte na otprilike 1,5 cm debljine pa izrežite manje krugove ili neki drugi oblik po želji
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 C (s ventilatorom)
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *