Fritule

Fritule

Ove fritule su jednostavne, a fine prozračne i sočne. Naravno, najbolje su kad su još malo tople… Moji dečki ih vole prerezane i napunjene Nutellom, a meni je draži pekmez od naranče ili mandarine. A idu dobro i same…

Sastojci:

  • 25 dag mekog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 jabuka
  • 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ruma
  • 2 male žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 0,5-1 litra ulja (za prženje)

Priprema:

  • U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli.
  • Dodajte oguljenu i naribanu jabuku, jogurt i rum.
  • U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.
  • Stavite ulje u dublju tavu za prženje. Bitno je da fritule ne smiju dodirivati dno tave nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.
  • Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi (150°C). Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te neće se napuhnuti.
  • Jednom žlicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge žlice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti tavu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se.
  • Ako primijetite da se ne okreću same, lagano ih okrenite vilicom.
  • Izvadite ih na papirnate ubruse da upiju višak ulja.
  • Ja fritule ne posipam šećerom jer kod mene to nitko ne voli, a vi možete ako želite.

Savjeti i trikovi:

  • Ja za miješanje koristim obični mikser, ali ako ga nemate možete i ručno
  • Ako ne želite da jabuka ostane vidljiva samo je izmiksajte štapnim mikserom nakon što je dodate u smjesu (prije dodavanja brašna)
  • Za prženje koristim tzv. wok tavu veličine 28 cm. Obzirom na njeno usko dno tako mi treba manje ulja nego u običnoj tavi ravnog dna
  • Od ove smjese mi ispadnu 3 ture po 10 fritula, a svaka tura se peče otprilike 5-6 min
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *