Lazanje

O da…. one prave, skroz otpočetka. I nemojte misliti da sam zaboravila u sastojke staviti sir. Nisam. Ne ide. Samo parmezan. I ja sam bila ful skeptična, ali nije potreban. Svega ima točno koliko treba. Nemojte odustati kad vidite količinu teksta i koliko to traje. Probajte jednu subotu. Dajte si truda i vidjet ćete da se isplati. Da ne spominjemo da možete imati još jedan (ili 2) ručak bez puno truda 🙂
Tijesto:
- 4 srednja jaja
- 300 g bijelog 00 brašna
- 100 ga integralnog pšeničnog brašna
- 2 dobra prstohvata soli
- stroj za izradu tijesta
Umak od mesa:
- žlica masti od otopljenog špeka ili obične masti
- mali komadić maslaca (2×2 cm)
- 1 veći obični luk, sitno nasjeckan
- 1 srednja mrkva, sitno nasjeckana
- 1 prutić celera, sitno nasjeckan (ili komadić 2×2 cm naribanog korijena celera)
- 700 g mljevene junetine
- 1 dl crvenog vina
- 400 g paradajz sosa ili nasjeckanih pelata
- 3 polovice sušene rajčice iz ulja
- 2 dl temeljca (goveđi ili pileći)
- 1 list lovora
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- malo soli i malo mljevenog papra
Bijeli umak (bechamel):
- 100 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- 1 litra mlijeka
- svježe mljeveni papar, prstohvat soli
Dodatno za slaganje lazanji:
- 100 g ribanog parmezana ili više po želji
Tijesto:
- promješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
- u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
- mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
- umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
- umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
- uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
- preklopite i provucite opet i tako 3 puta
- napravite to sa svim tijestom
- zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini (debljina 8 kod mene)
- ostavite ih na stolnjaku dok ne zatrebaju
Umak od mesa:
- mast i maslac otopite u većoj tavi na srednjoj vatri i dodajte luk, mrkvu i celera
- promješajte, poklopite i pustite da se dinsta pod poklopcem oko 10 minuta, povremeno promješajte
- dodajte češnjak i dobro promješajte 1 minutu
- dodajte junetinu i pirjajte dok ne posmeđi, važno je razbiti sve eventualne grudice
- dodajte vino i kuhajte mješajući 2 minute da alkohol ispari
- dodajte paradajz, sjeckanu sušenu rajčicu, temeljac i list lovora
- poklopite poklopcem i pustite da krčka 15 minuta
- maknite poklopac, posolite malo i popaprite i pustite da krčka slijedećih 15 minuta
- stavite sa strane
Bijeli umak (bechamel):
- otopite maslac na srednjoj vatri u velikoj neprijanjajućoj tavi (ja koristim tzv. wok od 28 cm)
- dodajte brašno i energično miješajte (ja koristim silikonsku mutilicu) da se ne stvore grudice
- maknite tavu s vatre i pomalo dodajte mlijeko stalno miješajući
- vratite na vatru i miješajte dok se umak ne zgusne, neka se ne zgusne previše jer će se hlađenjem još malo zgusnuti
Slaganje lazanja:
- prvo na dno stavite malo bijelog umaka, na njega listove tijesta koje malo preklopite na spojevima, ali ne previše
- ponovno stavite bechamel, pa umak od mesa, pospite ribanim parmezanom
- novi sloj tijesta, bechamel, meso, parmezan – meni obično ide 5 slojeva tijesta
- zadnji sloj tijesta završite bechamelom i pospite parmezanom
Pečenje i posluživanje:
- stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185°C 30-40 minuta, dok ne postane lijepo zapečeno
- ostavite 10 minuta da se ohladi prije nego poslužite
- za posluživanje naribajte još parmezana ili pekorina i posipajte si po želji
Trikovi i savjeti:
- meso izvadim jedno sat vremena prije nego krećem s izradom, tako se lakše razbijaju grudice
- prvo umijesim tijesto
- dok se ono odmara nasjeckam sve što mi treba za umak od mesa
- krenem raditi umak od mesa, a u međuvremenu valjam tijesto kroz stroj. Uvijek imam pomoćnika koji vrti stroj 🙂
- tijesto taman negdje bude gotovo dok se umak skuha s tim da se umak smije i ohladiti
- zadnje napravim bechamel – nemojte ga se bojati, samo slijedite upute i količine i uvijek uspije 🙂
- meni je ova količina svega dovoljna za 3 seta lazanja za nas dvoje, jedan set odmah pečem, a druga dva stavljam u škrinju i koristim po potrebi (večer prije izvadim i ostavim u frižideru da se polako otope)
- količine su naravno ovisne koliko tko može pojesti pa prvi put možete napraviti 2 seta umjesto 3 i vidjeti koliko vam treba
- imam neki ovalni keramički kalup otprilike 15cm x 21cm
- prvo napravim te lazanje koje stavljam peći, a dok se one peku napravim i ostala 2 seta








