Lazanje

Lazanje

O da…. one prave, skroz otpočetka. I nemojte misliti da sam zaboravila u sastojke staviti sir. Nisam. Ne ide. Samo parmezan. I ja sam bila ful skeptična, ali nije potreban. Svega ima točno koliko treba. Nemojte odustati kad vidite količinu teksta i koliko to traje. Probajte jednu subotu. Dajte si truda i vidjet ćete da se isplati. Da ne spominjemo da možete imati još jedan (ili 2) ručak bez puno truda 🙂

Tijesto:

  • 4 srednja jaja
  • 300 g bijelog 00 brašna
  • 100 ga integralnog pšeničnog brašna
  • 2 dobra prstohvata soli
  • stroj za izradu tijesta

Umak od mesa:

  • žlica masti od otopljenog špeka ili obične masti
  • mali komadić maslaca (2×2 cm)
  • 1 veći obični luk, sitno nasjeckan
  • 1 srednja mrkva, sitno nasjeckana
  • 1 prutić celera, sitno nasjeckan (ili komadić 2×2 cm naribanog korijena celera)
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 dl crvenog vina
  • 400 g paradajz sosa ili nasjeckanih pelata
  • 3 polovice sušene rajčice iz ulja
  • 2 dl temeljca (goveđi ili pileći)
  • 1 list lovora
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • malo soli i malo mljevenog papra

Bijeli umak (bechamel):

  • 100 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 litra mlijeka
  • svježe mljeveni papar, prstohvat soli

Dodatno za slaganje lazanji:

  • 100 g ribanog parmezana ili više po želji

Tijesto:

  • promješajte brašno i sol na dasci za tijesto ili u zdjeli
  • u sredini napravite udubljenje i u njega razbijte jaja
  • mutite vilicom jaja pomalo zahvaćajući brašno okolo
  • umijesite čvrsto tijesto koje se ne lijepi za prste, po potrebi dodajte malo brašna ako je premekano
  • umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori pola sata u frižideru
  • uzimajte po lopticu tijesta, po potrebi je malo pobrašnite i provucite kroz najdeblji valjak na stroju dvaput
  • preklopite i provucite opet i tako 3 puta
  • napravite to sa svim tijestom
  • zatim smanjite razmak za 2 i provucite sve dijelove, ponovno smanjite za 2 pa provucite, pa još jednom na predzadnjoj debljini
  • ostavite ih na stolnjaku dok ne zatrebaju

Umak od mesa:

  • mast i maslac otopite u većoj tavi na srednjoj vatri i dodajte luk, mrkvu i celera
  • promješajte, poklopite i pustite da se dinsta pod poklopcem oko 10 minuta, povremeno promješajte
  • dodajte češnjak i dobro promješajte 1 minutu
  • dodajte junetinu i pirjajte dok ne posmeđi, važno je razbiti sve eventualne grudice
  • dodajte vino i kuhajte mješajući 2 minute da alkohol ispari
  • dodajte paradajz, sjeckanu sušenu rajčicu, temeljac i list lovora
  • poklopite poklopcem i pustite da krčka 15 minuta
  • maknite poklopac, posolite malo i popaprite i pustite da krčka slijedećih 15 minuta
  • stavite sa strane

Bijeli umak (bechamel):

  • otopite maslac na srednjoj vatri u velikoj neprijanjajućoj tavi (ja koristim tzv. wok od 28 cm)
  • dodajte brašno i energično miješajte (ja koristim silikonsku mutilicu) da se ne stvore grudice
  • maknite tavu s vatre i pomalo dodajte mlijeko stalno miješajući
  • vratite na vatru i miješajte dok se umak ne zgusne, neka se ne zgusne previše jer će se hlađenjem još malo zgusnuti

Slaganje lazanja:

  • prvo na dno stavite malo bijelog umaka, na njega listsove tijesta koje malo preklopite na spojevima, ali ne previše
  • ponovno stavite bechamel, pa umak od mesa, pospite ribanim parmezanom
  • novi sloj tijesta, bechamel, meso, parmezan – meni obično ide 5 slojeva tijesta
  • zadnji sloj tijesta završite bechamelom i pospite parmezanom

Pečenje i posluživanje:

  • stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185°C 30-40 minuta, dok ne postane lijepo zapečeno
  • ostavite 10 minuta da se ohladi prije nego poslužite
  • za posluživanje naribajte još parmezana ili pekorina i posipajte si po želji

Trikovi i savjeti:

  • meso izvadim jedno sat vremena prije nego krećem s izradom, tako se lakše razbijaju grudice
  • prvo umijesim tijesto
  • dok se ono odmara nasjeckam sve što mi treba za umak od mesa
  • krenem raditi umak od mesa, a u međuvremenu valjam tijesto kroz stroj. Uvijek imam pomoćnika koji vrti stroj 🙂
  • tijesto taman negdje bude gotovo dok se umak skuha s tim da se umak smije i ohladiti
  • zadnje napravim bechamel – nemojte ga se bojati, samo slijedite upute i količine i uvijek uspije 🙂
  • meni je ova količina svega dovoljna za 3 seta lazanja za nas dvoje, jedan set odmah pečem, a druga dva stavljam u škrinju i koristim po potrebi (večer prije izvadim i ostavim u frižideru da se polako otope)
  • količine su naravno ovisne koliko tko može pojesti pa prvi put možete napraviti 2 seta umjesto 3 i vidjeti koliko vam treba
  • imam neki ovalni keramički kalup otprilike 15cm x 21cm
  • prvo napravim te lazanje koje stavljam peći, a dok se one peku napravim i ostala 2 seta


Leave a Reply

Your email address will not be published.