Salata od govedine, rukole i krumpira
Ova salata je najbolja s mladim krumpirima, ali može se raditi i s običnim. Ako su skroz mladi i iz domaće proizvodnje nemojte ih niti guliti. Izvrsno je ako na placu kupite domaću rukolu koja je daleko intenzivnija od ove iz supermarketa. Ako ju imate u vrtu to je još bolje 🙂
Sastojci za 2 osobe:
- 360 g krumpira (manji i podjednake veličine), neka suha vrsta
- 1 flan steak ili drugi goveđi odrezak od otprilike 250-300g
- 2 žlice senfa
- 2 žlice aceta balsamica
- 2 žlice kapara
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 žlica sitno sjeckanog svježeg ili 1 žličica suhog estragona
- 2 dobre šake rukole (to je oko 50g)
- svježe mljeveni papar
- sol i papar za začiniti steak
Priprema:
- Steak posolite i popaprite, malo ga pouljite maslinovim uljem i ostavite da se temperira na sobnoj temperaturi.
- Operite i ocijedite rukolu da vam bude spremna.
- Skuhajte krumpire u kori dok ne omekšaju (cca 30 min) i ocjedite ih. Pustite neka se malo ohlade.
- Napravite preljev: pomiješajte aceto i senf pa dodajte maslinovo ulje. Kad se poveže dodajte kapare i estragon.
- Pecite steak na ugrijanoj tavi (srednje jaka vatra) otprilike 3-4 minute sa svake strane, ovisno koliko jako pečeno volite i koje vam je debljine steak.
- Prekrijte alu folijom i pustite da odmara taman dok ogulite i narežete krumpire na deblje ploške (5-10 min).
- Izrežite steak na tanke komadiće.
- Prvo pomiješajte krumpire s pripremljenim preljevom.
- Zatim u svaku zdjelu stavite pola rukole, na nju stavite krumpire, i na to meso. Lagano promiješajte da se sastojci spoje.
Savjeti i trikovi:
- Kao i inače ja koristim svoj domaći senf, a nekad kombiniram i s ljutim senfom od Volim ljuto.
- Ako nemam rukole koristim neku drugu salatu. Najbolje su čvršće i gorkaste vrste (endivija, radič,…).
- U sezoni cherry rajčica i njih dodam u salatu.