Grah iz ekspres lonca

Grah iz ekspres lonca

Taj grah. To kao svi znaju skuhati. Ono, kak ne znaš skuhati grah? Pa to ti je jednostavno… Iako ga sad već nešto vremena znam skuhati stvarno dobro i dalje se držim recepta i ne improviziram puno. I super je što uvijek dobro ispadne. Nije potrebna zaprška jer na ovaj način bude prilično gust. Ako slučajno nisam potpuno zadovoljna gustoćom na kraju samo uzmem manju količinu svega i usitnim štapnim mikserom i vratim natrag.

Sastojci:

• 200 g suhog graha
• 50 g suhog slanutka
• 50 g ječma/leće
• 1 veći ili 2 manja luka
• 1 manja paprika
• 1 mrkva
• 1-2 dl paradajz sosa
• 2 češnja češnjaka ili pola male žličice suhog
• mljevena crvena paprika (slatka, dimljena)
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 1 par suhih domaćih kobasica (cca 300g)

Upute za pripremu:

• Grah i slanutak namočiti preko noći
• Potrebno poslije namakanja isprati, naliti novu vodu, dodati ječam i leću te prokuhati. Dobro je kuhati sve skupa 20 tak minuta, a nakon toga ga treba procijediti.
• Za to vrijeme u ekspres loncu na malo ulja ili masti izdinstati sitno sječeni luk koji treba malo posoliti. Kada luk povene dodati mrkvu i papriku koje isto treba isjeći na sitne kockice (ili usitniti u sjeckalici)
• Dinstati uz stalno miješanje sve dok paprika ne omekša pa dodati rajčicu i bijeli luk. Sve skupa začiniti mljevenom paprikom.
• Kada je nestalo tekućine od rajčice dodati grah i ostale sastojke, zaliti hladnom vodom i dobro izmiješati. Vode treba biti iznad graha 2-3 cm ali voditi računa da ne pređe oznaku u ekspres loncu.
• Dodati kobasice izrezane na veće komade
• Zatvoriti ekspres lonac i sačekati da prošišti. Tada smanjiti vatru i kuhati oko 60 minuta što ovisi o grahu.

Savjeti i trikovi:

  • Ako nemate ekspres lonac ili jednostavno imate vremena samo upotrijebite obični lonac i kuhajte 2 ili 2,5 sata (ovisno o grahu)


Leave a Reply

Your email address will not be published.