Kiflice
Ovaj recept sam dobila od prijateljice Martine i jedan je od rijetkih koji niti nakon puno primjena nisam ni trunku promijenila. Samo sam u recept dodala trikove i savjete da vam bude lakše. Meni su najbolje kad koristim punjenje od svježeg sira, ali svi sirevi su prijatelji ovih kiflica…
Sastojci:
- 2 dl mlijeka
- 1 germa svježa
- 1 žlica šećera
- 600g glatkog brašna
- 1 žličica soli (ako su slatke kiflice onda samo 1/2 žličice)
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl ulja
- 1 jaje za premaz (idealno 1 jaje i 1 žumanjak)
- Sezam/kim/bučine sjemenke
Punjenje po želji: šunka, sir, špek, svježi sir,…
Priprema:
- U toplom (ne vrućem) mlijeku otopiti žličicu šećera, žlicu brašna i germu i pustiti da se digne.
- Pomiješati brašno i prašak za pecivo.
- Dodati ulje, sol i vrhnje.
- Dodati dignutu germu i zamijesiti tijesto kuhačom. Dovoljno je par minuta samo da se svi sastojci dobro pomiješaju.
- Ostaviti pola sata da se diže na toplom mjestu, pokriveno mokrom krpom
- Razdijeliti tijesto na 6 jednakih dijelova.
- Razvaljati dio po dio u krug i iz svakog napraviti 8 ili više kiflica (8 većih ili više malih)
- Kiflice napuniti i premazati jajetom (ja u jaje stavim i malo soli kad radim slane kiflice) i posuti sezamom/kimom ili nekom drugom vrstom sjemenki.
- Staviti peći na papir za pečenje, u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180 ° 16-18 min ( ovo je okvirno, ovisi o pećnici, moja je ventilatorska i obično mi treba 18 min).
Savjeti i trikovi:
- Termin “diže na toplom mjestu” – upaliti pećnicu na 50°C na par minuta i ugasiti. Unutra onda staviti tijesto da se diže prekriveno mokrom krpom
- Kiflice su najmekše ako se pune svježim kravljim sirom (samo pomiješati sir i jaje i posoliti)
- Ako se peku prazne preporučam da ih se premaže s malo otopljenog maslaca i malo posoli pa tek onda zarola
- Ja obično imam 10 kiflica od jednog dijela tijesta i kad napunim prvi protvan stavim peći i onda dalje radim nove
- Taman budem gotova s novima dok se prve ispeku
- Kao i svaka prosječna žena imam samo 2 originalna protvana koja sam dobila s pećnicom 🙂
- Od ove smjese meni ispadnu 4 protvana kiflica, pečem svaku turu posebno jer su tako najljepše, ali u žurbi možete i 2 ture odjednom ako imate ventilatorsku pećnicu.
Provjereno dobre kiflice! Preporučam i punjenje ala pizza (umak od rajcice, sir, salama i malo origana. Super snack za preko tjedna, nama su dobre i do 6 dana nakon sto se ispeku (ako toliko izdrze da se ne sliste 🙂
LP, Nikolina