Kiflice

Kiflice

Ovaj recept sam dobila od prijateljice Martine i jedan je od rijetkih koji niti nakon puno primjena nisam ni trunku promijenila. Samo sam u recept dodala trikove i savjete da vam bude lakše. Meni su najbolje kad koristim punjenje od svježeg sira, ali svi sirevi su prijatelji ovih kiflica…

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1 germa svježa
  • 1 žlica šećera
  • 600g glatkog brašna
  • 1 žličica soli (ako su slatke kiflice onda samo 1/2 žličice)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje za premaz (idealno 1 jaje i 1 žumanjak)
  • Sezam/kim/bučine sjemenke

Punjenje po želji: šunka, sir, špek, svježi sir,…

Priprema:

  • U toplom (ne vrućem) mlijeku otopiti žličicu šećera, žlicu brašna i germu i pustiti da se digne.
  • Pomiješati brašno i prašak za pecivo.
  • Dodati ulje, sol i vrhnje.
  • Dodati dignutu germu i zamijesiti tijesto kuhačom. Dovoljno je par minuta samo da se svi sastojci dobro pomiješaju.
  • Ostaviti pola sata da se diže na toplom mjestu, pokriveno mokrom krpom
  • Razdijeliti tijesto na 6 jednakih dijelova.
  • Razvaljati dio po dio u krug i iz svakog napraviti 8 ili više kiflica (8 većih ili više malih)
  • Kiflice napuniti i premazati jajetom (ja u jaje stavim i malo soli kad radim slane kiflice) i posuti sezamom/kimom ili nekom drugom vrstom sjemenki.
  • Staviti peći na papir za pečenje, u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180 ° 16-18 min ( ovo je okvirno, ovisi o pećnici, moja je ventilatorska i obično mi treba 18 min).

Savjeti i trikovi:

  • Termin “diže na toplom mjestu” – upaliti pećnicu na 50°C na par minuta i ugasiti. Unutra onda staviti tijesto da se diže prekriveno mokrom krpom
  • Kiflice su najmekše ako se pune svježim kravljim sirom (samo pomiješati sir i jaje i posoliti)
  • Ako se peku prazne preporučam da ih se premaže s malo otopljenog maslaca i malo posoli pa tek onda zarola
  • Ja obično imam 10 kiflica od jednog dijela tijesta i kad napunim prvi protvan stavim peći i onda dalje radim nove
  • Taman budem gotova s novima dok se prve ispeku
  • Kao i svaka prosječna žena imam samo 2 originalna protvana koja sam dobila s pećnicom 🙂
  • Od ove smjese meni ispadnu 4 protvana kiflica, pečem svaku turu posebno jer su tako najljepše, ali u žurbi možete i 2 ture odjednom ako imate ventilatorsku pećnicu.
Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Kiflice”

  • Provjereno dobre kiflice! Preporučam i punjenje ala pizza (umak od rajcice, sir, salama i malo origana. Super snack za preko tjedna, nama su dobre i do 6 dana nakon sto se ispeku (ako toliko izdrze da se ne sliste 🙂

    LP, Nikolina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *