Jetrica s batatom
Volite pileća jetrica i volite batate? Ovo je odlična prilika da svoje omiljene sastojke spojite u jedno jelo. Koje se lako i brzo pripremi kad stignete s posla. Malo začinskog bilja na vrhu pa još i lijepo izgleda.
Sastojci za 2 osobe:
- 400 g pilećih jetrica
- 350 g narančastog batata
- 1 luk
- 1 dl bijelog vina
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 20 ml soja sosa
- 1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina
- Svježe začinsko bilje za posluživanje (peršin, origano, majčina dušica…)
Priprema:
- Jetrica narežite na veće komade, a batat na kockice 1x1cm
- U plastičnu posudu ili dublji tanjur stavite soja sos, sjeckani ružmarin i pola količine maslinovog ulja
- Dodajte jetrica i ostavite u frižideru da se marinira par sati
- Na ostatku maslinovog ulja pirjajte nasjeckani luk (5 min) pa dodajte batat i pirjajte 10 minuta poklopljeno
- Dok se pirja po potrebi dodajte par žlica vode
- Dodajte 1 dl vina i pirjajte otklopljeno 5 minuta
- Popaprite, poklopite i pirjajte dok batat ne omekša (pazite da ne omekša previše i izgubi oblik)
- Izvadite iz tave i stavite na toplo (jednostavno tanjur poklopite nekim poklopcem)
- Tavu zagrijte na jakoj vatri, ubacite jetrica s marinadom i pirjajte otprilike 3 minute (samo da jetrica prestanu biti ružičasta)
- Dodajte batat i pirjajte još 3 minute
- Poslužite toplo, a po vrhu stavite svježe začinsko bilje
Savjeti i trikovi:
- Ja gotovo nikad ne mariniram jetrica par sati jer nemam vremena 🙂 🙂 Uglavnom prvo njih stavim marinirati, a onda radim sve ostalo pa su u prosjeku nekih sat vremena u marinadi na sobnoj temperaturi.
- Najčešće koristim limunski timijan, ali moj suprug je svježi origano proglasio kao najbolju kombinaciju